BÁNFALVI SZABOLCS, LAKNER GÁBOR 2020.09.08 20:11 Frissítve: 2020.09.08 23:32

Női vízi MK: a Dunaújváros 0–3-ról verte meg az UVSE-t a döntőben

Címét megvédve a Dunaújváros nyerte a BENU női vízilabda Magyar Kupát, miután a keddi fináléban háromgólos hátrányból fordítva 7–6-ra legyőzte az UVSE-t. A BVSC a Ferencvárost verte meg a bronzéremért.

A Dunaújváros megvédte a címét az UVSE-vel szemben (Fotó: Balogh László)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A női vízilabda Magyar Kupa két elődöntőjéből az izgalmakat hiányoltuk, az éremmérkőzések azonban bőségesen kárpótoltak mindenért. Már a harmadik helyért vívott csatában is csupán egyetlen gól döntött, és nem történt ez másként a fináléban sem.

Pedig nem úgy indult a döntő, hogy gigászi csata várható, ugyanis az UVSE úgy kezdett, mint egy nappal korábban, a BVSC ellen. Az első negyedet 3–0-ra nyerte Benczur Márton együttese, amely szeretett volna visszavágni a tavaly decemberben ötméteresekkel elveszített döntőért. A két együttes egyébként negyedszer találkozott kupadöntőben, és eddig az UVSE állt jobban összesítésben, méghozzá 2–1-re.

A Dunaújváros azonban bizonyította, hogy nincs lehetetlen, még az UVSE ellen sem. Mihók Attila csapata védekezést váltott, a francia center, Géraldine Mahieu megtörte a gólcsendet, és a rendre leforduló címvédő a második negyed közepére eltüntette a háromgólos különbséget. Az egyenlítő gólt pont az UVSE-től nyáron igazolt Mucsy Anna lőtte – ki más tette volna…

Két negyed után 4–4-et mutatott az eredményjelző, gyakorlatilag tehát minden újrakezdődött. A lélektani előny azonban a Dunaújvárosnál volt, amely hat góltalan perc után Garda Krisztina találatával átvette a vezetést.

Ezekben a percekben a védekezés magasiskoláját mutatta be mindkét csapat. Hatalmas volt az iram, és elképesztő a küzdelem, ehhez az is hozzájárult, hogy a játékvezetők nem akarták szétfújni a mérkőzést, hanem hagyták, hogy a játékosok brusztoljanak a labdáért.

A negyedik negyed egygólos dunaújvárosi vezetésről indult, és érezhető volt: amelyik csapat előbb gólt lő, annak kedve szerint alakul a végjáték. Ezt a kulcsfontosságú találatot a dunaújvárosiak lőtték, Gurisatti Gréta saját kipattanója után, bravúros mozdulattal talált a kapuba. Először vezetett két góllal a címvédő, és nem volt benne a levegőben, hogy a szokottnál haloványabban támadó UVSE legalább ötméteresekre mentse a mérkőzést.

Egy gólt sikerült ugyan lefaragniuk a hátrányból, de az utolsó másodpercekben a Dunaújváros okosan megtartotta a labdát, így 7–6-ra győzött, ezzel megvédte címét.

Mihók Attilát a teljes kispad rántotta be a vízbe, aki aztán az átöltözés miatt majdnem lekéste az eredményhirdetést is, de így is teljes volt az öröme, hiszen újra aranyérem került a játékosai nyakába. Utólag pedig az övébe is.

„Kellően megünnepeljük a héten” – videón mutatjuk, hogyan kezdődött

Petrovics Mátyásnak a hangja is elment, a végén viszont ünnepelhetett (Fotó: Balogh László)

Petrovics Mátyásnak még a hangja is elment olykor, de megérte annyit kiabálni, hiszen a BVSC nagy csatában megszerezte a bronzérmet az FTC ellen. A zuglóiak kezdtek jobban, majd a ferencvárosiak fordítottak, viszont a végjátékban higgadtabb maradt a BVSC, amely előbb Farkas Tamara révén betalált fórból, majd Leimeter Dóra blokkjával lezárta a mérkőzést.

NŐI VÍZILABDA, MAGYAR KUPA
DÖNTŐ

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS–UVSE-HUNGUEST HOTELS 7–6
(0–3, 4–1, 2–1, 1–1)
Budapest,
Hajós Uszoda, 600 néző. Vezette: Várkonyi G., Kun Gy.
DUNAÚJVÁROS: MAGYARI A. – Gurisatti 1, Szellák, Ziegler, Mahieu 1, GARDA 3, Horváth B. Csere: Huszti V., SZILÁGYI D. 1, Brezovszki, Mucsy 1, Szabó N. Edző: Mihók Attila
UVSE: GANGL – Keszthelyi-Nagy 2, Faragó K. 1, Rybanska, PARKES 2, Szücs G., Baksa V. Csere: Antal D., Aubéli, Szegedi 1, Dávid C., Peresztegi-Nagy, Telek. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből: 9/3, ill. 9/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Antal D. (29. p)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:
– Nagy hátrányt szedtünk össze az elején, ami hideg zuhannyal ért fel. Nem számítottunk arra, hogy szinte kilátástalan helyzetbe kerülünk, de a második negyedben jó teljesítménnyel nyílttá tettük a meccset. Picit feljebb toltuk a védekezést, fordulékonyabb lett a játékunk, és bejött minden húzásunk.
Benczur Márton: – Sajnálom, hogy nem éltünk az előnyünkkel, három-nulláról ezt a meccset simán meg kellett volna nyernünk. Ki kell elemeznünk, mi történt utána, de a Dunaújváros több gólt lőtt nálunk, jobban alkalmazkodott minden körülményhez, elismerésem neki.

A 3. HELYÉRT
BVSC-ZUGLÓ MKB-EUROLEASING–FTC-TELEKOM 10–9 (4–2, 0–2, 2–3, 4–2)
Budapest, Hajós Uszoda, 300 néző. Vezette: Kovács Cs. T., Tóth S.
BVSC: DOROSZLAI – FARKAS T. 2, Gémes 1, KELE 2, Takács O., Farkas K. 1, LEIMETER 3. Csere: Alakasza D., Gyöngyössy, Alaksza N. 1, Mihály K., Fekete F., Koncz. Edző: Petrovics Mátyás
FTC: KASÓ – Vályi V., Máté Zs., Kuna 1, Valentin K. 1, TÓTH-CSABAI 3, ILLÉS A. 2. Csere: Kövesdi 1, Jenei, Muzsnay, Petik P., Pőcze 1, Takács V. Edző: Béres Gergely
Gól – emberelőnyből: 10/3, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Máté Zs. (24. p.), Illés A. (30. p.), Kele (31. p.), Farkas T. (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Petrovics Mátyás:
– Az egész mérkőzést uraltuk, a harmadik negyedben azért fordult meg a meccs, mert olyan hibákat követtünk el, amelyeket nem szabad, viszont volt tartásunk, működött a taktikánk, a lányok minden végrehajtottak, amit kértem. Küzdöttünk, hajtottunk, és okosak voltunk, amikor kellett.
Béres Gergely: – Jó mérkőzést játszottunk a BVSC-vel, apróságok döntöttek a végén, sajnos nem a javunkra. Nagyon mélyről jöttünk fel az előző napi vereség után, mert úgy készültünk, hogy döntőt szeretnénk játszani. Jól játszottak a lányok, csak dicsérni tudom őket.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.