Női vízi Euroliga: óriási csata után ezüstérmes a Dunaújváros

L. G./K. T. I.L. G./K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.05.01. 21:16
A Dunaújváros végig szoros küzdelemben, 7–6-ra kikapott a görög Olympiakosztól a női vízilabda Euroliga Budapesten rendezett döntőjében. A magyar klubcsapatok két éremmel zártak a legpatinásabb női sorozatban, az UVSE magabiztos játékkal 15–10–re legyőzte az orosz Dinamo Uralocskát a négyes torna bronzmeccsén.
Nagy csata volt, de a Dunaújváros alulmaradt a görögökkel szemben (Fotó: Balogh László)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Nagy csata volt, de a Dunaújváros alulmaradt a görögökkel szemben (Fotó: Balogh László) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

 

Nem sokkal jobb csapat a görög Olympiakosz a magyar bajnokság első két helyezettjénél, de annyival éppen jobb volt az Euroliga négyes döntőjében, hogy mindkettőt legyőzze egyetlen apró gólocskával, és elvigye a trófeát a Tüske uszodából.

Elég régen járt tartósan idehaza a serleg, először és eddig utoljára a Szentes emelhette magyar csapatként a magasba, egyébként csak a Magyarországon rendezett négyes döntők alatt tartózkodott itt – sajnos ezúttal is csak ez a néhány nap jutott neki.

Az Olympiakosz fizikumra épülő és olykor a durvaságot sem nélkülöző játékával nehéz szimpatizálni, a játékvezetőknek mindenesetre mindkét nap sikerült, aminek az elődöntőben a 9–8-ra alulmaradó UVSE látta kárát. A Dinamo Uralocskát 12–12 után ötméteresekkel 3–2-re legyőző Dunaújváros mindenesetre felvette a harcot a görögökkel, még úgy is, hogy a bajnoki fináléban ujjsérülést szenvedő Gurisatti Gréta civilben ücsörgött a lelátón.

Hatalmas, döntőhöz méltó küzdelem zajlott a medencében, amit olykor indokolatlanul hagyták a játékvezetők, máskor pedig egy keményebb tockosért már repült is a kiállítás. A játék képe is ugyanígy hullámzott, eleinte a Dunaújváros rohant ellenfele után, majd az Olympiakosznak kellett kapaszkodnia.

Így jutottunk el az utolsó negyedig, amely 6–6-os döntetlenről kezdődött. Az utolsó nyolc percből öt és félig egyetlen árva gólt sem láthattunk, ez egyrészt az elkapkodott emberelőnyöknek, másrészt a két remekül védő kapusnak, Magyari Aldának és Hriszula Diamandopulunak volt betudható. Hanem aztán a három Plevritu nővér közül a legjobb, Vasziliki bevágott egy fórt, így megint az egyetemistáknak kellett volna kapaszkodniuk. A lehetőség megvolt az egyenlítésre, nem is egyszer, de nem sikerült gólt lőni. Az Olympiakosz így 7–6-ra győzött, és története során másodszor nyerte meg az Euroligát.

A Dunaújváros mellett még egy magyar csapat is a képzeletbeli dobogóra állhatott – valódit ezúttal nem ácsoltak, távolságtartás, ugyebár –, az UVSE ugyanis 15–10-re legyőzte a Dinamo Uralocskát a harmadik helyért megrendezett mérkőzésen. A meccs legeredményesebb játékosa Keszthelyi Rita volt négy góllal.

VÍZILABDA
NŐI EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, BUDAPEST
DÖNTŐ
OLYMPIAKOSZ (görög)–DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS 7–6 (3–2, 2–2, 1–2, 1–0)

Tüske uszoda, zárt kapuk mögött. V: Nicolosi (olasz), Franulovic (horvát)
OLYMPIAKOSZ: H. DIOMANDOPULU – N. Elefteriadu 1, Avramidu 1, M. Plevritu 1, Beneku, Cukala 1, E. Plevritu.Csere: Kanetidu, V. PLEVRITU 3, Miriokefalitaki, Sziuti, Tornaru.Edző: Harisz Pavlidisz
DUNAÚJVÁROS: MAGYARI A. – Brezovszki, Szilágyi D. 2, Ziegler, Mahieu, GARDA 4, Horváth B.Csere: Szellák, Mucsy, Pál R., Szabó N.Edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 13/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/1
Kipontozódott:
Mahieu (20. p.), Pál R. (24. p.), Ziegler (25. p.), M. Plevritu (26. p.)
MESTERMÉRLEG

Harisz Pavlidisz:
– Akárcsak az előző napon, ezúttal sem volt valami magas színvonalú a mérkőzés, ennél sokkal jobban is tudunk játszani. A védekezésünkkel nyertük meg a mérkőzést, a negyedik negyedben elképesztően jól védekeztek a lányok.
Mihók Attila:
– Nem értem, hogyan folyhatott ilyen mederben a mérkőzés. A három centerem összesen öt percet tölthetett a vízben, így nem lehet normálisan vízilabdázni. Nem tudok igazán örülni jelenleg, habár a második hely nagyszerű eredmény.

BRONZMÉRKŐZÉS
UVSE-HUNGUEST HOTELS–DINAMO URALOCSKA (orosz) 15–10 (5–3, 5–3, 3–3, 2–1)

Tüske uszoda, zárt kapuk mögött. V: Wengenroth (svájci), Teixido (spanyol)
UVSE: GANGL – ANTAL D. 2, KESZTHELYI-NAGY 4, Szücs G. 1, RYBANSKA 2, Faragó K., 1 Baksa V. 1.Csere: Kakas (kapus), PARKES 3, Szegedi, Telek 1, Peresztegi-Nagy, Dávid C.Edző: Benczur Márton
URALOCSKA: Golovina – Zelencova 1, Zaplatyina 1, Popova, KARIMOVA 3, Bersznyeva 1, Panfilova 1.Csere: Laptyeva 1, Kolkova 1, Sarafutgyinova, Galimzjanova, Bunakova 1.Edző: Mihail Nakorjakov
Gól – emberelőnyből: 8/5, ill. 7/4
Gól – kettős emberelőnyből: 2/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Panfilova (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton: – Természetesen csalódottak vagyunk, mert nem a bronzéremért jöttünk, de jó mérkőzés nyertünk nagyszerű ellenféllel szemben, amely az egyik legszebben játszó csapat a kontinensen. Megtiszteltetés volt ezeket a játékosokat edzeni – meglátjuk, mit hoz a jövő, de előfordulhat, hogy ennek a csapatnak ebben az összetételben ez volt az utolsó meccse.
Mihail Nakorjakov: – Jól játszottunk, de a játékvezetői felfogás teljesen eltért attól, amit megszoktunk. Nem értem, miért ítéltek ennyi kiállítást, ez így olyan volt, mint egy ifimeccs. Csalódottak vagyunk az eredmény miatt, de rengeteg tapasztalatot szereztünk ezen a tornán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik