Női vízi Ek-döntő: az FTC egy góllal megnyerte az első meccset

Vágólapra másolva!
2023.03.25. 21:12
A női vízilabda Eurokupa döntőjének első mérkőzésén a FTC-Telekom Waterpolo 9–8-ra legyőzte az UVSE-t.
Az FTC nyerte meg az első mérkőzést (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik
Az FTC nyerte meg az első mérkőzést (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik

 

ÖTÖDSZÖR TALÁLKOZOTT EGYMÁSSAL az UVSE és az FTC-Telekom, és ötödik nekifutásra játszották a legjobb és a legszorosabb mérkőzést. A két csapat játékosai az Eurokupa-trófea mellett a válogatott meghívóért is játszottak, Bíró Attila szövetségi kapitány ugyanis előre kijelentette, hiába ért véget az alapszakasz, addig nem hirdet keretet a világkupa közelgő selejtezőjére, amíg nem játszották le a finálé két mérkőzését – ugyanis kíváncsi rá, ki hogy teljesít nyomás alatt.

Az UVSE sokkal jobban teljesített, mint az idényben bármikor a Ferencváros ellen, valószínűleg ezzel összefügg, hogy a zöld-fehérek ugyanakkor nem tudták hozni a valós tudásukat. Legalábbis támadásban, mert védekezésben mindkét csapat elképesztően magas szinten játszott.

Az UVSE lőtte az első gólt, aztán legközelebb két és fél perccel a vége előtt került előnybe, a lila-sárgák azonban végig ott loholtak az irányítást közben átvevő FTC nyomában. A zöld-fehérek többször is megléptek két góllal, de a harmadik szakaszban annak ellenére is egyenlített a hazai csapat, hogy Faragó Kamilla ötméteresét Neszmély Boglárka védte. Kellettek a felzárkózáshoz a csapat rutinos játékosai is, Szücs Gabriella és a visszatérése után első gólját lövő Rybanska Natasa talált a kapuba.
A záró negyedben még feljebb kapcsoltak a csapatok, gyakorlatilag forrt a víz, azonban a küzdelem nem lépte át a durvaság határát. Pőcze Panna emberelőnyös góljára Tiba Panna válaszolt hasonlóképp, majd eljutottunk a már említett ponthoz, amikor Szegedi Panni ötméteresével hosszú idő után újra vezetett az UVSE. Simon-Illés Anna azonnal válaszolt, majd mindkét csapat eldönthette volna a mérkőzést.

Ez végül a Ferencvárosnak sikerült, időkérés utáni emberelőnyből a teljesen üresen hagyott Dömsödi Dalma lőtte be a vendégek kilencedik gólját, de hogy ténylegesen előnybe kerüljenek a zöld-fehérek a szerdai visszavágó előtt, ahhoz az is kellett, hogy Hajdú Kata lövése a léc éléről a gólvonalra pattanjon.
Gerendás György együttese így 9–8-ra győzött idegenben, de a rutinos vezetőedző volt az első, aki kijelentette, hogy ezzel még az égvilágon semmi sem dőlt el, mert ez az UVSE már nem az az UVSE, amelyet korábban négyszer is legyőztek. Ugyan ötödször is az FTC nyert, de egészen parázs visszavágóra van kilátás szerdán 20 órakor a Népligetben.

VÍZILABDA
NŐI EUROKUPA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
UVSE–FTC-Telekom Waterpolo 8–9
(2–2, 2–3, 2–1, 2–3)
Budapest, Hajós uszoda, 1000 néző. Vezette: Ferrari (olasz), Markopulu (görög)
UVSE: MAGYARI A. – Peresztegi-Nagy, Szegedi 2, SZÜCS G. 1, AUBÉLI, Faragó K. 1, Baksa V. 1. Csere: Tiba 1, RYBANSKA 1, Mácsai E., Hajdú K., Irmes R. 1. Edző: Benczur Márton
FTC: Neszmély – Pőcze 1, KUNA 2, GURISATTI 2, Dömsödi 1, SIMON-ILLÉS 1, LEIMETER 1. Csere: Petik P., Máté Zs., Farkas T., Tóth-Csabai 1, Vosseberg. Edző: Gerendás György
Gól – emberelőnyből: 11/7, ill. 8/3
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Pőcze (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Benczur Márton:
– A játék semmilyen elemében sem voltunk alárendeltek, sőt bizonyos mutatókban jobbak is voltunk. Ez azonban nem pontozásos sportág, több gólt kell lőni, mint az ellenfél. Főleg az utolsó kapott gól miatt vagyok bosszús, ugyanakkor hatalmasat játszottak a lányok. Hátravan négy negyed, egyelőre nem adták át a kupát.
Gerendás György: – Kemény, hullámzó, jó mérkőzés volt, amelyen az UVSE egyértelműen felvette a kesztyűt. Előzetesen elmondtuk, hogy az idényben már négyszer megvertük, de ez nem az a csapat volt, amelyiket négyszer legyőztünk… Az UVSE is beleállt a küzdelembe, kis szerencsével mi jöttünk ki jobban a meccsből, de egyáltalán nem dőlt el semmi.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik