Női vízi Eb: Olaszország szerezte meg a bronzérmet

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.09.09. 20:35
null
Az olaszoké a bronz (Fotó: Facebook/LEN)
A női vízilabda Európa-bajnokság bronzmérkőzésén az olasz válogatott 16–13-ra legyőzte a hollandokat.

 

Megismétlődött az idei világbajnokság bronzmérkőzése a spliti Európa-bajnokságon, a nőknél ugyanúgy az olaszok és a hollandok találkoztak egymással, mint két hónappal ezelőtt a Hajós uszodában. Akkor az utóbbiak nyertek, ám ezúttal a tornán mutatott forma alapján az olaszok tűntek valamivel esélyesebbnek, Carlo Silipo együttese ugyanis a csoportkörben a címvédő spanyolokat is legyőzte, igaz, a görög válogatottal már nem bírt az elődöntőben.

Alaposan bekezdtek a csapatok, az első négy támadásból egyaránt gól született, majd Silvia Avegno távoli ejtésére a korábban az UVSE-t erősítő Vivian Sevenich szépségdíjas csavargóllal válaszolt. A hollandok jól használták ki az emberelőnyöket, a tornán 17 gólt szerző Kitty Lynn Joustrát nehezen tudták tartani az olaszok, ám az első szünetben így is 5–4-re vezettek.

Laura Aarts helyére Britt van den Dobbelsteen érkezett a holland kapuba, de Roberta Bianconi őt is gyorsan felavatta, így a mérkőzésen először két góllal elléptek az olaszok. Sőt, a háromgólos előnyért is támadhattak, s bár Chiara Tabani ejtésénél még Sabrina van der Sloot hatalmasat mentett a kapu torkából, Domitilla Picozzi lövése már utat talált a kapuba. A hollandok azonban innen is visszajöttek, Van der Sloot egy másodperccel a nagyszünet előtt, hat méterről egyenlített (8–8).

A harmadik negyedben sem engedték el egymás kezét a felek, Brigitte Sleeking góljával a mérkőzésen először átvették a vezetést a hollandok, ráadásul a védekezés is összeállt, a kapuba visszatérő Aarts munkáját blokkok is segítették. A túloldalon Caterina Banchelli védési hatékonysága is jelentősen feljavult, az utolsó szünet előtt fél perccel azonban Maartje Keuning megtalálta a rést a pajzson, így együttese kétgólos, 12–10-es előnyből várhatta a záró negyedet.

Az olaszok azonban Roberta Bianconi vezérletével fordítottak, időt is kért a holland válogatott, majd centerakciógóllal egyenlített. Négy perccel a vége előtt kezdődhetett minden elölről, az olaszok öt a négy ellen nem tudtak betalálni, de akcióból igen, Domitilla Picozzi harmadik góljával ismét előnybe kerültek. Kaotikus hajrá kezdődött: a hevesen reklamáló Carlo Silipót kiállították, majd Simone van de Kraats nyúlt oda az ötméterest elvégző Bianconinak, amiért a magyar játékvezető, Debreceni Nóra – helyesen – felmutatta a piros lapot. Bianconi másodjára már nem hibázott, az olasz válogatott pedig végül három góllal, 16–13-ra megnyerte a bronzmérkőzést, s 2016 után állhatott ismét dobogóra nagy tornán.

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
BRONZMÉRKŐZÉS
Hollandia–Olaszország 13–16 (4–5, 4–3, 4–2, 1–6)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik