A fiúkat is felülmúlta női válogatottunk, méretes kiütés zárásként

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.19. 18:50
Női vízilabda-válogatottunk mintha példát vett volna a fiúkról: férfi vízilabda-válogatottunk Málta elleni, 26–0-s sikere után Gurisatti Grétáék 27–0-ra győzték le Szerbiát az utolsó Európa-bajnoki csoportmeccsen.
Gurisatti Gréta (4) hét gólt rámolt be a szerb kapuba – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
Gurisatti Gréta (4) hét gólt rámolt be a szerb kapuba – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

Vanja Lazicsnak egészen pontosan ötvenkilenc másodperc alatt ment el a kedve az egésztől.
Szegény szerb kapus ekkor kapta a második gólját a magyar válogatott elleni mérkőzésen, és szembesült azzal, mi vár rá a folytatásban.

A csoport utolsó mérkőzésén ugyanis az A-csoport első (ez a magyar) és az utolsó (ez a szerb) csapata találkozott, a különbség pedig nem is lehetett volna nagyobb a két együttes között. Bíró Attila a mérkőzés előtt úgy fogalmazott, lényegében a vasárnap volt a lányok pihenőnapja, hiszen délelőtt nem dolgoztatta meg őket különösebben, este pedig fürdenek egy jót.

GURISATTI GRÉTA

„Ilyen ellenféllel szemben nehéz első másodperctől az utolsóig koncentrálni, ám ezúttal sikerült, a lefordulások, jó passzok szempontjából is jól teljesítettünk, minden akciót végigjátszottunk. Pozitívum, hogy nem kaptunk gólt, remélem, ezt a jó védekezést át tudjuk menteni a továbbiakra is. Nem vetődött fel a szerb becsületgól, mert a magunk dolgával kell törődnünk, és helyzeteik sem voltak, a vége felé már nem is támadtak. A levezetéssel elfelejtjük az eddigieket, mostantól a franciákra készülünk.”

Ennél többet valóban nem mondhatunk a mérkőzésről, amely nagyjából úgy alakult, mint a férfiak előző napi, Málta elleni találkozója. Annak legalább volt valami tétje, hiszen a csoportelsőségért legalább hússzal kellett verni az ellenfelet, de a női válogatott csak a saját szórakoztatására lődözte a gólokat.

Írhatnánk, hogy a magyar válogatott a szerbek elleni összes múltbeli sérelemért visszavágott, de a női póló gyerekcipőben jár az országban, így erőteljes túlzás lenne ezzel az eredménnyel villogni a szerbek előtt (azt majd intézzék el a fiúk).

Bíró Attila szépen kétfelé osztotta a csapatát, és negyedenként sort cserélt, hogy egyrészt mindenki játékban maradjon, másrészt senki ne kapjon a kelleténél több pofont a rendre késve érkező, koordinálatlan mozgású szerb védőktől. A kapusok is felezték a mérkőzést, az első két negyedben Gangl Edina, az utolsó kettőben Kasó Orsolya állta az útját az ellenfél ritka próbálkozásainak. A szerbek szövetségi kapitányának Dragana Ivkovicsnak is megesett a szíve Vanja Lazicson, így a félidőben lecserélte kiszolgáltatott kapusát.

A magyar válogatott az első két negyedet egyaránt 5–0-ra nyerte, majd a harmadik szakaszt kissé jobban megnyomta (vagy csak a szerbek küzdöttek jobban a víz felszínén maradásért, mint a magyar játékosok ellen), így azt a szakaszt kilenccel nyerte a válogatott. Az utolsó negyedben sem hagyott alább a lendület, s Keszthelyi-Nagy Rita negyedik gólja után ugyanúgy 26–0-t mutatott az eredményjelző, mint egy nappal korábban, a fiúk Málta elleni meccse után.

LEIMETER DÓRA

„Jó úszóedzésnek megfelelt… A ziccerbefejezéseinket továbbvihetjük, illetve, ha ilyen keményen odaállunk minden ellenfelünknek, akkor kevés találatot kapunk. Amíg a végén nem kerültem a kispadra, nem is tudtam a pontos eredményt, de a végén viccesen felvetődött, hogy lőjük meg, amit előző nap a fiúk… Van egy bő napunk felkészülni a negyeddöntőre: fizikailag sokkal jobbak vagyunk a franciáknál, ennek ki kell jönnie a meccsen.”

Ennek a mérkőzésnek azonban még nem volt vége, az utolsó magyar támadásból Rybanska Natasa ötméterest harcolt ki, amit Gurisatti Gréta a kapuba vágott, így a lányok eggyel túl is szárnyalták a fiúkat – és ugyanúgy megúszták kapott gól nélkül.

A 27–0-s végeredmény egyáltalán nem túlzó, és amíg ilyen gyenge csapatok játszhatnak az Európa-bajnokságon, addig lesznek is hasonló mérkőzések – de ez egyáltalán nem a mieink hibája. A magyar válogatott hibátlan teljesítménnyel, csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, azt persze már a szerbek elleni meccs előtt is tudtuk, hogy így lesz.

A keddi negyeddöntőben a B-csoport negyedik helyén továbbjutó francia válogatott lesz a mieink ellenfele, miután a csoport harmadik helyéért vívott találkozón 18–6-ra alulmaradtak az olaszokkal szemben. Az olaszok tehát nem taktikáztak, hanem minden beleadva, a sportszerűség jegyében megnyerték a mérkőzést. A franciák ellen jelentős különbség várható a mieink javára is, a következő, igazi feladatot majd az elődöntő jelenti, amelyben a Spanyolország–Görögország párharc győztese következik.

Az már nem csak fürdés lesz.

VÍZILABDA
EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
NŐK, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–Szerbia 27–0
(5–0, 5–0, 9–0, 8–0)
Duna Aréna, 3500
néző. Vezette: Blanchard (francia), Nicolosi (olasz)
MAGYARORSZÁG:
Gangl – SZILÁGYI D. 5, GURISATTI 7, Rybanska 2, PARKES 3, Illés A., Vályi V. 1. Csere: Kasó (kapus), Gyöngyössy 2, Keszthelyi-Nagy 4, Máté Zs., Garda 2, Leimeter 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
SZERBIA:
V. Lazics – Vukovics, Pantovics, Jakovljevics, N. Mandics, Cegar, Joszifovics. Csere: Travar (kapus), T. Rudics, Milicsevics, Miskovics, Ilics, Gluscsevics. Szövetségi kapitány: Dragana Ivkovics
Gól – emberelőnyből:
9/7, ill. 8/0
Gól – ötméteresből
: 1/1, ill. –
Kipontozódott:
Jakovljevics (32. p.)
MESTERMÉRLEG

Dragana Ivkovics:
– Magyarország az egyik aranyesélyes, sokkal erősebb nálunk, úgyhogy igyekeztünk a védekezésre fókuszálni, ami eleinte nem is ment olyan rosszul. De aztán elkezdtük üldözni, hogy végre betaláljunk, és ettől szétestünk. Nyilvánvalóan berezeltek néhányan, hiszen tizenhat-tizennyolc évesek is vannak a keretünkben, még sokat kell tanulniuk.

BÍRÓ ATTILA, SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

– Fel tudták bármire használni ezt a mérkőzést?

– A statisztika javítására, más jelentősége az edző és játékosok számára sem volt. A lányoktól csak annyit kértem, hogy lehetőleg ne sérüljenek meg és élvezzék a játékot. Nem lehetett sem taktikát gyakorolni, sem fizikai felkészülésre felhasználni a mérkőzést, mert ez a harminckét perc messze nem vett ki annyit a lányokból, mint a két nappal ezelőtti, görögök elleni mérkőzés.

– A férfiaknál szünnap jár a csoportgyőzteseknek, a nőknél nem. Cserélne Märcz Tamással?

– Nem baj, hogy nekünk nincs szünnapunk, még egy ilyen mérkőzést játszva is jó, hogy edzésben maradunk. A franciák elleni negyeddöntő ennél azért nehezebb lesz, még ha mi is számítunk az esélyesnek. Természetesen azt a meccset még meg kell nyerni, de már az elődöntőre is előretekintünk. A negyeddöntő párosítását látva a holland és a magyar válogatottnak nem lehet gond a négy közé jutás.

– Szépen elosztotta a játékperceket, előre eltervezte, ki mennyit lesz a vízben?

– Mindenkinek nagyjából két negyedet szerettem volna adni, nem terveztem, hogy bárkit ennél jobban pihentetek. Tudom, hogy a játékosok sem szeretik, ha kiesnek a ritmusból, és szerencsére sérültünk sincs, akit óvni kellett volna.

– Szóba került a mérkőzés végén, hogy többet lőjenek, mint az előző napon a férfiak a máltaiak ellen?

– Nem, ezzel nem foglalkoztunk, ezért nem is kértem időt a végén. Egyszerűen csak megtiszteltük azzal a szerb csapatot, hogy teljes erőbedobással játszottunk ellene, még ha nekünk a fiúkkal ellentétben nem is számított a gólkülönbség.

 

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG
5
5


94–26
+6815
2. Oroszország
5
4
1
112–21+9112
3. Görögország5
32
79–37+42 9
4. Szlovákia
5
2

3
21–78–57 6
5. Horvátország5
14
26–94–68 3
6. Szerbia55
19–95–74 0


ESEMÉNYEK

32. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

32. perc:
Leimetert még kiállítják, de a szerbek elkapkodják, végigtámadhatjuk a hátralévő időt. Rybanska megúszik, majd büntetőt harcol ki – Jakovljevics tarolta le hátulról a magyar játékost. Gurisatti belövi, 27–0.

32. perc:
kiváló hosszú passz, Keszthelyi dobja be a huszonhatodikat. 26–0.

31. perc:
szerb időkérés.

31. perc:
Vályi Vanda passzol jobbról a balon álló Gurisattinak – jó lövés és gól a vége, 25–0. Utolérik a fiúkat a lányok? Férfiválogatottunk tegnap éppen 26–0-ra nyert.

31. perc:
majdnem megszületik az első szerb gól, Kasóék csak nehezen tudnak felszabadítani a bejátszás után, ám végül sikerül. Az ellentámadás végén Keszthelyi lóbál, majd dob gólt – 24–0.

30. perc:
büntetőhöz jut a magyar csapat Vukovics szabálytalansága miatt, Vályi lövése némi szerencsével becsorog a jobb sarokba. 23–0.

29. perc:
Keszthelyi kiharcolja az emberelőnyt – Jakovljevics megy ki –, Szilágyi három másodperc alatt kihasználja a fórt. 22–0.

28. perc:
Garda kapja a labdát középen, hátul, de a blokkról lepattan a lövése.

27. perc:
Vályi Vandát állítják ki, Vukovics lövését remek blokkal hatástalanítjuk, a szerbek folytathatják a támadást, de nem tudják megszerezni az első gólt, Kasónál köt ki a labda.

26. perc:
egy szerb lövés, Rudics kísérlete a kapufán csattan.

26. perc:
a szerb támadás végén Rudics dobja el a sarokba a labdát. Körbeadjuk ismét a labdát, Keszthelyi a centerpozícióban álló Gyöngyössyt találja meg a labdával, aki látványos mozdulattal csavar a kapuba. 21–0.

25. perc:
körbeadogatás után jön a kiállítás, Milicsevics megy ki. Keszthelyi határozott az emberelőnyös befejezéssel – 20–0.

25. perc: jön a negyedik negyed, Vályi ezt a ráúszást is megnyeri.

24. perc: a szerb támadás eredménytelen, vége a harmadik negyednek!

24. perc:
Pantovicsra fújnak faultot a bírók, gyorsan megérkezik a kapu elé a labda – Rybanska egyedül marad, be is dobja az újabb gólt. 19–0.

24. perc:
magyar megúszás, Gurisatti Gréta tűnik fel a bal oldalon Illés pontos passza után, majd be is fejezi az akciót – 18–0.

24. perc:
Ilicset küldik ki szerb oldalról, hátulról Gurisatti lő – pontosan, kellő erővel a bal sarokba. 17–0.

23. perc:
Travar önfeláldozóan ment Rybanska lövésénél, a szerb támadásnál Parkest állítják ki, ám Kasó véd.

22. perc:
Szilágyi megy fel lőni a kapuval és egy védővel szemben, a labda meg sem áll a bal sarokig – 16–0.

21. perc: Rybanska ezúttal maga talál be, Csegartól veszi el a labdát, majd belövi a tizenötödiket – 15–0.

21. perc:
megúszik a magyar csapat, ám Parkes a mellette úszó Szilágyi háta mögé teszi a labdát. Na, nem várat sokáig magára az újabb magyar gól, a rontott szerb támadás után Rybanska ível Szilágyihoz, aki nem hibázza el a nagy lehetőséget – 14–0.

20. perc:
Máté távoli lövése átcsúszik ugyan a belenyúló Travaron, ám a szerb kapus még maga mögé nyúlva el tudja kapni a labdát a képzeletbeli gólvonal előtt.

19. perc:
Szilágyit küldik ki, ezt a fórt szépen megjátssza a szerb válogatott, de gólöröm nincs – Mandics lövését Kasó üti ki.

18. perc:
lefordul a magyar csapat, Szerbia nem ér vissza, Parkes balról lő a kapuba – 13–0.

18. perc:
Parkes kapja a labdát középen, csavarból eltalálja Travart, akinek a fejéről a kapuba pattan a labda – 12–0.

17. perc:
Joszifovicsot állítják ki, Gurisatti a fújás után egyedül megoldja, megszerzi az újabb gólt. Kérdés, jó helyről végezte-e el, mindenesetre megadják – 11–0.

17. perc:
kapuscserékkel folytatjuk, nálunk Kasó, a szerbeknél Travar a kapuban. Rybanska elhozza a labdát a ráúszásnál.

3. NEGYED

16. perc: gól viszont nincs, vége az első félidőnek!

16. perc:
magyar támadás, Garda remekül passzol a középen álló Gyöngyössyhez. Jakovljevics kiáll, Leimeter kapufára lő, Keszthelyi ismétlése is a kapufán csattan, ahogyan a harmadik magyar próbálkozó, Vályi próbálkozása is.

15. perc:
hátrányban két magyar játékos áll a két kapufához, ám Máté védi Vukovics kísérletét, a második próbálkozásnál Csegar lövését Gangl hárítja.

14. perc:
Gardát állítják ki, jön a szerb időkérés Dragana Ivkovicstól.

14. perc:
Gyöngyössy játssza magát tisztára középen, kapja is a labdát Máté Zsuzsannától, majd befordul, és belövi – 10–0.

13. perc:
nagy magyar gól! Néhány passz után Keszthelyi passzol Gardának, aki pontos, erős lövéssel veszi be Lazics kapuját – 0–9.

13. perc:
Leimetert kiküldik, de Ilics merész lövése nem talál utat a kapuba.

12. perc:
elegáns befejezés! Garda veszi észre időben a remekül középre úszó Keszthelyit, aki finom ejtéssel szerzi meg az újabb magyar gólt. 8–0.

11. perc:
Mátét is kiküldik, de rögtön kontrát is fújnak a bírók a szerbekre, ám elöl Gyöngyössyre is ráfújják a faultot.

10. perc: Pantovicsra fújják a szabálytalanságot, Ilics hátulról való közbelépése magyar ötöst eredményez, Garda be is vágja a büntetőt – 7–0.

10. perc:
szép játék! Gangl hosszú, pontos indítása után Keszthelyi továbbít Leimeternek a jobb szélre, játékosunk egyből a kapuba lő – 6–0.

9. perc:
Ilics szerez labdát a szerbeknek, akik csak egy távoli lövésig jutnak, ezt Gangl simán lehúzza.

9. perc: folytatjuk a második negyeddel!
Vályi meg is szerzi a ráúszásnál a labdát.

2. NEGYED

8. perc: Vályit még kiküldik a negyed végén, ám nincs szerb gól, vége az első játékrésznek!

8. perc:
kontra a szerbek ellen, Mandics kiáll, balról Gurisatti gyorsan kihasználja az előnyt. 5–0.

8. perc:
Parkesről kapjuk az emberelőnyt (Vukovics megy ki), Parkes ki is használja az előnyt, csak éppen két méteren belülről, így nincs gól.

7. perc: Miskovics lövését Gangl hárítja, a sarokból jönnek a szerbek, ám Vukovics távoli bombája csak a kapu tetejét érinti.

6. perc:
ismét a magyar válogatott támad, körbejár a labda, Vályi lövése azonban kapufát talál. Nem sokkal később ismét a szerb kapu előtt a magyarok, Gurisatti balról, éles szögből lő, de nem tud gólt szerezni.

5. perc: Milicsevicset állítják ki, Szilágyi pontos lövéssel használja ki az emberelőnyt – 4–0.

4. perc:
Rudics lövése Rybanska blokkjáról pattan meg, a magyar támadás sikertelen – éppen Rudics szerzi vissza, ám a lövés ismét a kapufát találja el.

3. perc:
Parkes kapja a labdát középen, védője szorításában kapuja is csavarja, ám Lazics ezt védeni tudja.

3. perc:
Rybanska lő kapura, ám a szerb blokkról ezúttal a kapu mellé megy a labda. A túloldalon Szerbia is próbálkozik, Jakovljevics pattintása a kapufán csattan.

2. perc:
sikertelen szerb támadás után Gurisatti kap labdát, most már nem passzol senkinek, balról ő is betalál – 3–0.

1. perc:
még mindig az első percben járunk, Gurisatti középre teszi a labdát Parkesnak, aki közvetlen közelről betalál! 2–0!

1. perc:
máris emberelőnybe kerül a magyar csapat – Csegar megy ki –, Szilágyi Dorottya balról ki is használja az első helyzetet. 1–0!

1. perc: KEZDŐDIK A TALÁLKOZÓ! Elhozzuk az első ráúszást Vályi révén.

1. NEGYED

ELŐZMÉNYEK

A magyar női válogatott a teljes Európa-bajnoki mezőny egyik, és az A-csoport egészen biztosan leggyengébb együttesével találkozik vasárnap. Szerbia még nem szerzett pontot, és mivel a mieink ellen zárja a csoportkört, már nem is fog. Elég éles a kontraszt a szerbek férfi és női válogatottja között: amíg a férfiak mezőnyében az előző évtized legjobbja a szerb csapat, a női vízilabda még gyerekcipőben jár az országban. A szerbek a görögöktől tizenkilenc, az oroszoktól pedig huszonöt góllal kaptak ki, ráadásul a horvátok is legyőzték őket 9–8-ra, a szlovákokkal szemben pedig 6–2-re maradtak alul. Bíró Attila együttese tizenkilenc, illetve tizennyolc góllal verte meg az említett válogatottakat...

Gurisatti Grétáék a görögök elleni sikerrel kiharcolták a csoportelsőséget, így különös tétje nincs a mai összecsapásnak. A győzelemre azonban biztosan számíthatunk – Szerbia négy meccs alatt 68 gólt kapott és mindössze 19-et szerzett, minden bizonnyal nem Magyarország ellen jön a pálfordulás.

Hogy a negyeddöntőben ki lesz az ellenfél, az az olasz–francia mérkőzésen dőlt el a csoportkör utolsó fordulójában. Az olaszok a vasárnapi mérkőzésen a francia gólok háromszorosát termelték, így biztossá vált, hogy a B-csoport negyedik helyén végző franciákkal találkozunk két nap múlva, január 21-én.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik