Patai Gergely
2022.09.07 21:41 Frissítve: 2022.09.09 17:33

Női vízi Eb: a spanyolok és a görögök csatáznak az aranyért

A női vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében a spanyol válogatott 10–7-re legyőzte Hollandiát, ezzel elsőként jutott be a döntőbe. A második ágon a görögök szintén három góllal, 12–9-cel bizonyultak jobbnak Olaszországnál.

Fotó: Facebook/LEN

 

Hollandia–Spanyolország 7–10 

Előrehozott döntőnek is beillett a spanyol–holland elődöntő, elvégre mindkét együttes meggyőző formát mutat az Európa-bajnokságon. A címvédő spanyolok csupán az olaszok elleni rangadón maradtak alul, majd a legjobb négy közé jutásért a mieinket búcsúztatták, míg a hollandok nem találtak legyőzőre a csoportkörben, a negyeddöntőben pedig kiütéssel jutottak túl a franciákon.

A spanyolok világklasszis centere, Maica García labdaszerzéssel és akciógóllal kezdett, csapata pedig hamar kétgólos előnyre tett szert, amelyet fegyelmezett védekezéssel sokáig tartani is tudott. Az első negyed végén aztán a spanyol élvonalbeli CN Terrassában légióskodó Nina ten Broek káprázatos ejtéssel szépített, majd az egyenlítésért is támadhattak a hollandok, ám Bente Rogge lövését védte Martina Terre (3–2).

Nem sok minden változott az első szünet után, továbbra is hatalmas fizikai csata zajlott a vízben, kevés játékmegszakítással. A holland kapuban Laura Aarts remekelt, többek között Beatriz Ortiz ziccerét is bravúrral hárította, az újabb megúszásból azonban a mindössze 17 éves Elena Ruiz már betalált, tovább növelve a spanyol előnyt. Sabrina van der Sloot hét másodperccel a nagyszünet előtt szépített, majd Ruiz még a saját térfeléről próbálkozott, ám Aarts a kapufára tolta a lövést (5–3).

A nagy tét olykor rányomta a bélyegét a színvonalra, mindkét együttes kapkodva, sok hibával játszott, a spanyolok pedig többször is elszalasztották az esélyt, hogy ismét ellépjenek hárommal. A hollandok legjobbja, Brigitte Sleeking két gyors góllal büntetett, ám csapata a vezetést már nem tudta átvenni, a spanyolok ugyanis fegyelmezetten védekeztek, különösen a kapásoldalon. Elena Ruiz újabb góljával ismét lépéselőnybe kerültek az ibériaiak, de így is maradtak izgalmak a záró negyedre (6–5).

Amely Paula Leiton húzásával indult, majd a 36 éves balkezes klasszis, Pili Pena lőtte át a spanyol M-zónát, így az egygólos előny hamar háromra hízott – eldőlni látszott az elődöntő. A hollandok mindent megtettek a zárkózás érdekében, de Miguel Oca együttese a mieink ellen is megmutatta, hogy jól tud sáfárkodni az előnyével, nem volt ez másképp ezúttal sem. Laura Aarts 15 védése is kevésnek bizonyult, Spanyolország 10–7-re legyőzte Hollandiát, így elsőként bejutott a női torna döntőjébe.

Görögország–Olaszország 12–9

A görög válogatott az idei világbajnokságon a csalódást keltő hetedik helyen végzett, ám a spliti Eb negyeddöntőjében könnyed győzelemmel jutott tovább Izraelen, a fináléba pedig az eddig hibátlan Olaszországon keresztül vezetett az út, amely a csoportkörben a címvédő spanyolokat is legyőzte.

Az első percek mindkét oldalon a védekezésről szóltak, ám a nyitó negyed derekán beindult a gólgyártás, két görög találatra két olasz válasz érkezett. A görögök jól védekeztek a rutinos center, Valeria Palmieri körül, akihez alig jutott el bejátszás, de az olaszok távolról eredményesek voltak. Sőt, kilenc másodperccel az első szünet előtt a vezetést is átvehették volna, de Claudia Marletta ötméteresből a kapu mellé lőtt (2–2).

A görögök centere, Eleni Xenaki a második negyed elején ismét vezetést szerzett csapatának, amely a folytatásban is lépéselőnyben maradt. Az olaszok támadásban többnyire tanácstalanok voltak, a befejezésbe rendre hiba csúszott, akcióból képtelenek voltak betalálni. A túloldalon a szélsők villantak meg, Sziuti és Ninu is szépségdíjas gólt szerzett – az olasz védelem asszisztálása mellett –, a nagyszünetben így 6–4-re vezettek a görögök.

Chiara Tabani emberelőnyös találatával indult a harmadik negyed, de a rutinos klasszis következő ejtése a keresztlécet találta el, a görögök pedig sorra lőtték a gólokat a kapásoldalról. Carlo Silipo négygólos hátrányban hívta magához tanítványait, ám az időkérést követő első támadásból görög kontra következett… Támadásban szinte minden összejött a görögöknek, Vasziliki Plevritu dudaszós gólt szerzett, csapata pedig hárommal vezetett az utolsó nyolc perc előtt (10–7).

A záró negyed elején Ioanna Sztamatopulu többször is hatalmasat védett, az idő pedig a görögöknek dolgozott. Silvia Avegno gólját ugyan videózás után megadták, de négygólos hátrányból nem tudtak visszakapaszkodni az olaszok, így a világbajnokság után az Eb-n is a bronzéremért játszhatnak Hollandiával. A görög válogatott jó játékkal, végig vezetve 12–9-re nyerte meg a második elődöntőt, péntek este pedig a címvédő Spanyolországgal mérkőzhet meg az Európa-bajnoki címért.

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Spanyolország 7–10
(2–3, 1–2, 2–1, 2–4)
Görögország–Olaszország 12–9 (2–2, 4–2, 4–3, 2–2)

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.