Női vízi Eb: a spanyolok és a görögök csatáznak az aranyért

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 21:41
null
Fotó: Facebook/LEN
A női vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében a spanyol válogatott 10–7-re legyőzte Hollandiát, ezzel elsőként jutott be a döntőbe. A második ágon a görögök szintén három góllal, 12–9-cel bizonyultak jobbnak Olaszországnál.

 

Hollandia–Spanyolország 7–10

Előrehozott döntőnek is beillett a spanyol–holland elődöntő, elvégre mindkét együttes meggyőző formát mutat az Európa-bajnokságon. A címvédő spanyolok csupán az olaszok elleni rangadón maradtak alul, majd a legjobb négy közé jutásért a mieinket búcsúztatták, míg a hollandok nem találtak legyőzőre a csoportkörben, a negyeddöntőben pedig kiütéssel jutottak túl a franciákon.

A spanyolok világklasszis centere, Maica García labdaszerzéssel és akciógóllal kezdett, csapata pedig hamar kétgólos előnyre tett szert, amelyet fegyelmezett védekezéssel sokáig tartani is tudott. Az első negyed végén aztán a spanyol élvonalbeli CN Terrassában légióskodó Nina ten Broek káprázatos ejtéssel szépített, majd az egyenlítésért is támadhattak a hollandok, ám Bente Rogge lövését védte Martina Terre (3–2).

Nem sok minden változott az első szünet után, továbbra is hatalmas fizikai csata zajlott a vízben, kevés játékmegszakítással. A holland kapuban Laura Aarts remekelt, többek között Beatriz Ortiz ziccerét is bravúrral hárította, az újabb megúszásból azonban a mindössze 17 éves Elena Ruiz már betalált, tovább növelve a spanyol előnyt. Sabrina van der Sloot hét másodperccel a nagyszünet előtt szépített, majd Ruiz még a saját térfeléről próbálkozott, ám Aarts a kapufára tolta a lövést (5–3).

A nagy tét olykor rányomta a bélyegét a színvonalra, mindkét együttes kapkodva, sok hibával játszott, a spanyolok pedig többször is elszalasztották az esélyt, hogy ismét ellépjenek hárommal. A hollandok legjobbja, Brigitte Sleeking két gyors góllal büntetett, ám csapata a vezetést már nem tudta átvenni, a spanyolok ugyanis fegyelmezetten védekeztek, különösen a kapásoldalon. Elena Ruiz újabb góljával ismét lépéselőnybe kerültek az ibériaiak, de így is maradtak izgalmak a záró negyedre (6–5).

Amely Paula Leiton húzásával indult, majd a 36 éves balkezes klasszis, Pili Pena lőtte át a spanyol M-zónát, így az egygólos előny hamar háromra hízott – eldőlni látszott az elődöntő. A hollandok mindent megtettek a zárkózás érdekében, de Miguel Oca együttese a mieink ellen is megmutatta, hogy jól tud sáfárkodni az előnyével, nem volt ez másképp ezúttal sem. Laura Aarts 15 védése is kevésnek bizonyult, Spanyolország 10–7-re legyőzte Hollandiát, így elsőként bejutott a női torna döntőjébe.

Görögország–Olaszország 12–9

A görög válogatott az idei világbajnokságon a csalódást keltő hetedik helyen végzett, ám a spliti Eb negyeddöntőjében könnyed győzelemmel jutott tovább Izraelen, a fináléba pedig az eddig hibátlan Olaszországon keresztül vezetett az út, amely a csoportkörben a címvédő spanyolokat is legyőzte.

Az első percek mindkét oldalon a védekezésről szóltak, ám a nyitó negyed derekán beindult a gólgyártás, két görög találatra két olasz válasz érkezett. A görögök jól védekeztek a rutinos center, Valeria Palmieri körül, akihez alig jutott el bejátszás, de az olaszok távolról eredményesek voltak. Sőt, kilenc másodperccel az első szünet előtt a vezetést is átvehették volna, de Claudia Marletta ötméteresből a kapu mellé lőtt (2–2).

A görögök centere, Eleni Xenaki a második negyed elején ismét vezetést szerzett csapatának, amely a folytatásban is lépéselőnyben maradt. Az olaszok támadásban többnyire tanácstalanok voltak, a befejezésbe rendre hiba csúszott, akcióból képtelenek voltak betalálni. A túloldalon a szélsők villantak meg, Sziuti és Ninu is szépségdíjas gólt szerzett – az olasz védelem asszisztálása mellett –, a nagyszünetben így 6–4-re vezettek a görögök.

Chiara Tabani emberelőnyös találatával indult a harmadik negyed, de a rutinos klasszis következő ejtése a keresztlécet találta el, a görögök pedig sorra lőtték a gólokat a kapásoldalról. Carlo Silipo négygólos hátrányban hívta magához tanítványait, ám az időkérést követő első támadásból görög kontra következett… Támadásban szinte minden összejött a görögöknek, Vasziliki Plevritu dudaszós gólt szerzett, csapata pedig hárommal vezetett az utolsó nyolc perc előtt (10–7).

A záró negyed elején Ioanna Sztamatopulu többször is hatalmasat védett, az idő pedig a görögöknek dolgozott. Silvia Avegno gólját ugyan videózás után megadták, de négygólos hátrányból nem tudtak visszakapaszkodni az olaszok, így a világbajnokság után az Eb-n is a bronzéremért játszhatnak Hollandiával. A görög válogatott jó játékkal, végig vezetve 12–9-re nyerte meg a második elődöntőt, péntek este pedig a címvédő Spanyolországgal mérkőzhet meg az Európa-bajnoki címért.

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Spanyolország 7–10
(2–3, 1–2, 2–1, 2–4)
Görögország–Olaszország 12–9 (2–2, 4–2, 4–3, 2–2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik