ROSKA EMESE BOGLÁRKA
2018.01.03 09:50 Frissítve: 2018.01.03 10:43

Kár érte – ilyen volt a magyar női vízilabda 2017-es éve

Felemás évet zárt a női vízilabda: a világbajnoki 5. hely fájó emlék, ugyanakkor az UVSE LEN-kupa-sikerével került trófea a vitrinbe.

Hollandia legyőzésével csoportelső lett a válogatott a budapesti vb-n (Fotó: Nemzeti Sport)

 

AZ ÉV JÁTÉKOSA: GANGL EDINA

– Elégedett a maga mögött hagyott esztendővel?
– Összességében igen, mert ami nem sikerült, abból is nyertem valami jót. Noha nem úgy sikerült a világbajnokság, ahogyan terveztük, hiszen nem jutottunk a négy közé, olyan szeretet vett minket körül, és annyira fantasztikus volt a szurkolás, hogy ezek a pillanatok maradnak meg inkább. Az UVSE-vel rossz emlék, hogy nem sikerült a négyes döntőbe kerülnünk az Euroligában – így jócskán megnyúlt a selejtezősorozat is a mostani idényben –, de aztán megnyertük a LEN-kupát.

– Mire gondol vissza a legszívesebben?
– Klubszinten a LEN-kupa-győzelem a legkedvesebb, míg a válogatottban a vébé, a hangulat miatt. Illetve friss és jó élmény, hogy legyőztük a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat.

– Mit ígérhet ez a világligasiker a megfiatalodó válogatottól?
– Címvédőként utazunk a barcelonai Európa-bajnokságra, viszont valóban más csapattal, mint amelyikkel Belgrádban győztünk. A fiataloknak mindenképpen lehetőséget kell kapniuk a bizonyításra, de szerintem jó úton járunk, érzem magunkban az erőt, hogy ismét aranyérmet szerezzünk.

– Változik a klubcsapata, változik a válogatott, ön viszont az állandóságot, a nyugalmat képviseli mindenütt. Hogy ízlik a vezérszerep?
– Nyugalmat? Örülök, ha így látja, mert azért nagy hőfokkal, intenzitással védek, viszont tényleg igyekszem tartást adni a csapatnak, legyen az az UVSE vagy a válogatott. Élvezem a felelősséget, sosem kerültem a kihívásokat, talán ezért is lettem kapus.

Az előző év Európa-bajnokaként, a riói olimpia negyedik helyével indult neki a nyáron a Budapesten rendezett vb-nek a magyar női válogatott. A férfiak értékelése Bíró Attila csapatára is igaz: a hazai vb érdekében valamelyest tolódott a riói játékok után már esedékes átalakítás, fiatalítás. Igaz, Szilágyi Dorottya vagy Gurisatti Gréta így is helyet kapott a válogatottban, sőt életük első felnőttvilágversenyén mindketten megállták a helyüket.

Aki csak egy meccset is látott a Margitszigeten, örök élménnyel gazdagodott, hiszen tomboló lelátók fogadták csapatainkat, a hangulatra senkinek sem lehetett panasza. A női torna végeredményére már inkább. Az együttes Japán és Franciaország legyőzése után Hollandiát is felülmúlta a csoportkör zárásán, így következhetett a könnyebb ellenfélnek számító Kanada.

Csakhogy a negyeddöntőben elromlott valami, annyi pontatlanság jellemezte a csapatot, amennyit még az észak-amerikaiak is könnyedén megbüntethettek. Támadásban leblokkolt az együttes, ami széttörte az elődöntőről vagy a még sikeresebb szereplésről szőtt álmokat. Kár érte, mert tényleg karnyújtásra volt a négy közé jutás.

A csalódást követően a helyosztókon a görögök és az olaszok ellen tartotta magát a válogatott, amely ezekkel a mérkőzésekkel is jelezte: több van benne, mint a végül elért ötödik hely. Ha az eredmény nem is kerül a játékosok legszebb emlékei közé, a hangulat, a szurkolótábor ereje és a gyakran zúgó „Szép volt, lányok!" biztosan.

Akárcsak a férfiaknál, a nőknél is jelentős átalakulást hozhat 2018, hiszen visszavonult Bolonyai Flóra, elköszönt a válogatottságtól Takács Orsolya és Tóth Ildikó, míg Czigány Dóra decemberben bejelentette, hogy várandós. A 2016-os, olimpiai kvótát érő Európa-bajnoki aranyérem és a magyar vízilabda hagyományai miatt magasan van a léc, kérdés, mire lehet képes a válogatott, amely kimondva is már a 2020-as tokiói játékokat megcélozva alakul át.

A változás jelei egyébként már az ősszel észrevehetők voltak. A vb-keretből csupán négyen szálltak vízbe a hollandok elleni idegenbeli világligameccsen, mégis csak egy góllal kapott ki a csapat, amely aztán hazai pályán legyőzte a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat.

Míg a válogatottat tekintve inkább keserű, mint jó a szájíz, klubszinten nincs ok a panaszra. A 2016-os Euroliga-ezüstérem után az UVSE némi csalódásra nem került a legjobb négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, ám a búcsú után a LEN-kupában maradandót alkotott: a Tüske uszodában a Padovát legyőzve megszerezte a serleget, a Dunaújváros bronzérmet szerzett. Az UVSE-nek az ősszel – immár Áts Bertalan helyett Benczur Mártonnal a medence szélén – nem sikerült győznie az orosz Kirisi ellen az európai Szuperkupa-mérkőzésen, de a csapat így is nagy terveket szövögethet 2018-ra.  

*** AZ ÉV LEGJEI ***

AZ ÉV MECCSE: MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA (VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, CSOPORTMECCS, 2017. JÚLIUS 20.)

A csoportelsőségről döntött az utolsó világbajnoki csoportmeccs, ám valójában többről. A győzelemhez pluszszabadnap társult, ráadásul az orosz, az olasz és az amerikai csapatot felvonultató ág helyett a jóval könnyebbnek tartott kanadai, görög, spanyol vonalra kerülhetett a válogatott. Később láthattuk, mennyit ért ez (lejjebb taglaljuk a Kanada elleni negyeddöntős búcsút), ugyanakkor a harmadik vb-mérkőzésen okkal örülhetett a válogatott, hogy csapatmunkával, nagy küzdelemben 10–8-ra legyőzte az erős holland csapatot. Még úgy is, hogy Keszthelyi Rita egy ütés után vérző orral szállt ki a vízből, s csak némi ápolás után térhetett vissza a medencébe.

AZ ÉV FELFEDEZETTJE: VÁLYI VANDA

– Hogyan élte meg az évet, amelyben tizennyolc évesen egyre inkább kulcsember lett klubcsapatában, ősszel pedig a válogatottba is meghívták?
– Az előző idény miatt van némi hiányérzetem, mert a Dunaújvárossal nem jutottunk be a bajnoki döntőbe, ugyanakkor a LEN-kupában bronzérmesek lettünk. Összességében realitás, hogy a hatodik helyen végeztünk a nyári junior-világbajnokságon, amelyen a nálam két évvel idősebbek ellen játszottam. A válogatott meghívóról a családom szólt, mert ők látták a híreket, nagyon örültem neki. A hollandiai világligameccs jó élmény volt, gólt is lőttem, míg az itthoni, spanyolok elleni mérkőzés mentálisan adott nagy lökést.

– Mivel lenne elégedett 2018-ban?
– Két-két és fél évvel ezelőtt szerepeltem már a világligában, de a mostani meghívók mutatják, hogy talán tartósan is lehet esélyem a keretbe kerülni. Ugyanakkor tudom, rengeteget kell még dolgoznom és fejlődnöm. Szeretném, ha minél több meccsen kapnék lehetőséget, s esetleg májusban bekerülhetek az Európa-bajnoki bő keretbe. Én már ennek is nagyon örülnék, de ha úgy alakul, mindent megteszek, hogy még tovább vezessen az út.

– Érettségizik is, hogyan bírja a sokszoros terhelést?
– Amikor hazatértem a nyári korosztályos világbajnokságról, hosszan elgondolkoztam, hogyan is csinálom végig az évet. Szerencsére az iskolai tanáraim, illetve Mihi, azaz Mihók Attila, az edzőm sokat segít, így ha nem is könnyű, egyelőre bírom a feladatokat. Tanulok, edzek, meccset játszom, nagyjából ez tölti ki a napjaimat, de nem bánom, én választottam ezt az utat.

AZ ÉV MEGALAKULÁSA: FERENCVÁROS

Évek óta tanúi lehetünk, micsoda építkezés folyik az FTC férfiszakosztályában, legutóbb olimpiai bajnokok sora érkezett a zöld-fehér klubhoz. A nőknél „mélyebbről" kezdődik a munka, hiszen szeptember elején jelentették be hivatalosan, hogy elindul az élvonalbeli bajnokságban a felnőttcsapat. A starthoz minőségi játékosok dukáltak, így a korábban is működő szakosztály utánpótláskorú fiataljaihoz csatlakozott az Európa-bajnok Bujka Barbara és Kasó Orsolya, valamint a pályafutását gyakorlatilag az FTC miatt folytató világbajnok Kisteleki Dóra. Az FTC a papírformának megfelelően jelenleg negyedik a bajnokságban, s egyre inkább egyenrangú ellenfele az UVSE, BVSC, Dunaújváros triónak.

AZ ÉV EDZŐVÁLTÁSA: ÁTS BERTALAN HELYETT BENCZUR MÁRTON

Nem azért emeltük ki a váltást, mert botrány vagy bármilyen pikáns fordulat övezte volna az UVSE edzőcseréjét, hanem mert az elmúlt évek legeredményesebb női csapata új kézbe került. Még a bajnoki finálét megelőzően tájékoztatta klubját Áts Bertalan, hogy a következő idénytől ismét az utánpótlással foglalkozna, így a tréner LEN-kupa-sikerrel, valamint magyar bajnoki és Magyar Kupa-elsőségekkel a háta mögött leköszönt az UVSE vezetőedzői posztjáról. A gyeplőt az addig másodedzőként dolgozó Benczur Márton kapta meg, akivel az ősszel ismét Magyar Kupát és magyar Szuperkupát nyert a hazai szinten egyeduralkodó együttes.

AZ ÉV IGAZOLÁSA: MAGGIE STEFFENS

Itthon sem gyenge pólósok játszanak, de az UVSE szintet lépett, amikor augusztusban bejelentette, hogy leigazolja a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Maggie Steffenst. Ugyanakkor a képességeit még nem csodálhattuk meg élőben 2017-ben (legalábbis nem klubszinten), mert a vb-n győztes amerikai csapat vezéregyénisége csak 2018 januárban teszi át a székhelyét Budapestre. Az UVSE az ősszel elhódította a Magyar Kupát és a magyar Szuperkupát, ráadásul Steffensen kívül hazatér az Egyesült Államokból Antal Dóra, míg a világ és Európa-bajnoki ezüstérmes Vivian Sevenich már a margitszigetieknél szórja a gólokat. Szóval, csak próbálja legyőzni valaki a sztáralakulatot.

AZ ÉV GÓLJA: KESZTHELYI RITA CSAVARJA (A JAPÁN ELLENI VB-CSOPORTMECCS, 2017. JÚLIUS 16.)

Egy világverseny nyitó mérkőzése a szokásosnál nagyobb feszültséggel jár, még akkor is, ha sejthető volt, hogy a magyar–japán meccs nem az őrült izgalmakról marad emlékezetes. Utólag már mondhatjuk, inkább Keszthelyi Rita parádés csavargóljáról. A 20–11-es eredménnyel záruló találkozó már réges-rég eldőlt, amikor Keszthelyi amolyan Hosnyánszky Norbert módra kiemelkedett, és szabaddobásból a kapuba csavarta a labdát. Élmény volt látni a megoldást. A japán kapus is csak szemlélte az eseményeket, a szélső trükkös megoldására nem számítva a másik irányba húzódott védeni. Feleslegesen.

Keszthelyi gólját itt tekintheti meg.

AZ ÉV CSALÓDÁSA: MAGYARORSZÁG–KANADA (VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, NEGYEDDÖNTŐ, 2017. JÚLIUS 24.)

Erre a mérkőzésre még sokáig roppant csalódottan gondolunk, igaz, a sikerért mindent megtevő csapatnál és a stábnál senki sem lehet csalódottabb. Hiába a gondos felkészülés, az ellenfél alapos elemzése, 2017. július 24-én a Margitszigeten egyszerűen nem ment a női válogatottnak a Kanada elleni világbajnoki negyeddöntőben. A küzdés küszködésbe, majd görcsösségbe ment át, a pontatlan támadások csak négy gólt eredményeztek, és ennyivel nem lehetett megverni Kanadát. A csapat dicséretére legyen mondva, a nyilvánvalóan fájó fiaskó után nem zuhant össze, hanem a helyzetből a maximumot kihozva megszerezte az 5. helyet.

A Kanada elleni vb-negyeddöntőt nem könnyű elfelejteni… (Fotó: Szabó Miklós)
2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.

2022.10.06 11:00:14

Vízilabda nemzetisport.hu

Az alapszakasz 26 fordulóból áll, április végéig tart • Az 1–4. helyezett játszik a bajnoki címért.