Férfi vízilabda ob I: a Nyéki uszodában is győzött, bajnok az FTC

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELYLAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 19:43
Az FTC-Telekom a döntő második meccsén is magabiztos győzelmet aratott az OSC Újbuda felett, ezzel megszerezte a férfi vízilabda ob I 2021–2022-ea bajnoki címét. Az első felvonás 18–9-es zöld-fehér diadala után ezúttal 15–7 lett a vége. Az izgalmakról, pontosabban azok hiányáról sokat elárult, hogy a hajrára mindkét csapatnál beállt a cserekapus és egy-két kivételtől eltekintve alig maradtak a medencében az idény meghatározó emberei közül.
Ferencvárosi öröm az OSC-szurkolók hada előtt: Varga Zsolt csapata a döntő második meccsén is remekelt, különösebb izgalom nélkül elhódítva a bajnoki trófeát (Fotó: Balogh László)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Ferencvárosi öröm az OSC-szurkolók hada előtt: Varga Zsolt csapata a döntő második meccsén is remekelt, különösebb izgalom nélkül elhódítva a bajnoki trófeát (Fotó: Balogh László) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Mindössze egy negyeden át volt szoros a bajnoki döntő második mérkőzése, a folytatásban a nagyszerűen védekező FTC állva hagyta az OSC-t, és egy év kihagyás után visszaült a trónra...

Soha annyian nem voltak még a Nyéki uszodában, mint szerda este. Nemhogy ülő, de állóhely sem maradt szabadon, még az előtérből is sokan nézték az OSC és az FTC csatáját. Eggyel a vízparton is többen voltak, mint az első meccsen, Varga Zsolt ugyanis a szívritmuszavara és az azt követő műtéti beavatkozás után visszatérhetett a ferencvárosi kispadra. Az őt helyettesítő Nyéki Balázs másodedzőn mindenesetre semmi sem múlt, hiszen vele 18–9-re nyerte azt a találkozót a Ferencváros.

A zöld-fehéreken nem látszott, hogy különösebben izgulnának, Jansik Szilárd például laza táncmozdulatokkal sétált oda a bemutatáshoz. Jobban is kezdett a vendéggárda, Varga Dénes megúszásból, az eredendően bekk Pohl Zoltán centerakcióból volt eredményes, Varga Dániel meg felrobbant az OSC kispadján, mert olyan gólokat kapott együttese, amilyeneket nem lett volna szabad. Ilyet speciel a Fradi is benyelt, Burián Gergely neve mellé úgy került gól a jegyzőkönyvbe, hogy az utolsó két labdaérintés nem az övé volt: Vogel Soma védése után Jansik Szilárd fejére, onnan meg a kapuba pattant a labda. A védekezés egyik oldalon sem állt össze, így aztán az első negyed után 6–4-re vezetett a Ferencváros – ugyanannyi gólnál jártunk, mint a múlt heti FTC–Brescia Bajnokok Ligája-mérkőzésen harminc perc alatt...

Az újbudaiak gondjai ráadásul sokasodtak, merthogy a feljavult Fradi-védekezés mellett elrontottak két emberelőnyt, közben benyeltek két gólt, és azért csak kettőt, mert a kapujából Lévai Márton szerelte a megúszó Vámos Mártont. Négygólos vendégvezetésnél inkább a bajnokavatás tűnt közelibbnek, mintsem a mindent eldöntő harmadik összecsapás – aki nem tudná, a párharc az egyik fél második győzelméig volt hivatott tartani. Varga Dániel időt is kért, a játékmegszakítás ráadásul meglehetősen hosszúra nyúlt, mert menet közben az egyik oldalsó kötél rögzítése elszakadt, de barkácsmegoldással csak sikerült rögzíteni, a ferencvárosi játékosok hathatós segítségével. A meccs egyébiránt újabb két kihagyott hazai emberelőnnyel folytatódott, szóval nem úgy tűnt, hogy hatott az időkérés. A zöld-fehérek bezzeg belőtték a kettős fórjukat Pohl révén, 9–4-nél pedig úgy tűnt, hogy nem csupán a kötél adta meg magát a Nyéki uszodában.

Térfélcsere után semmi sem változott, az OSC elrontott fórral, az FTC góllal jelentkezett, Danyiil Merkulov lőtte át a zónát kívülről. A különbség ahelyett, hogy csökkent volna, még tovább nőtt, a harmadik szakaszban visszavonhatatlanul eldőlt a találkozó, és vele együtt a bajnoki cím sorsa. A játékvezetők közben azért gondoskodtak az edzők vérnyomásának szinten tartásáról, másodpercek alatt ítéltek három, egymással ellentétes faultot, kontra, rekontra, szubkontra, minden volt ott. Ekkor már mindkét szakvezetőnek volt egy-egy sárga lapja, ami azért beszédes... A negyed vége előtt egy másodperccel Luca Damonte ejtett csodagólt, ami jól összegezte az addig történteket.

A záró negyedben a leginkább említésre méltó esemény az volt, hogy mindkét edző beküldte a cserekapusát és a kispadra ültetett fiatal mezőnyjátékosát, a ferencvárosi Vogel Soma vastaps kíséretében és 67 százalékos védési mutatóval tempózott ki a medencéből. Az FTC a miheztartás végett az utolsó negyedet is behúzta, így 15–7-re győzött – bajnoki címének jogosságához nem férhet kétség.

VÍZILABDA
FÉRFI OB I

DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

GENESYS OSC ÚJBUDA–FTC-TELEKOM 7–15(4–6, 0–3, 2–4, 1–2)
Nyéki uszoda, 1200néző.V:Tóth I., Kovács Cs. T.
OSC:Lévai – Manhercz K.2,Salamon F., Csacsovszky E.1,Hárai, Burián2,Várnai1.Csere:Dévai (kapus), Tóth M., Vigvári Vince, Bundschuh1,Sziládi, Dala D., Kondor.Edző:Varga Dániel
FTC:VOGEL SOMA – FEKETE G.3,Varga Dénes2,Jansik Sz., Német T., VÁMOS2,Molnár E.Csere:Szakonyi (kapus), MERKULOV2,Pohl2,Ubovics, Vigvári Vendel1,DAMONTE3,Gál S.Edző:Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből:12/4, ill. 8/6.Gól – kettős emberelőnyből:1/1, ill. 2/1.Gól – ötméteresből:1/1 ill. –.Kipontozódott:Molnár E. (22. p.).Kiállítva (végleg, cserével):Német T. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:– Az első mérkőzés után rendeztük a sorainkat, de így sem volt esélyünk a győzelemre. Sajnos a döntőre már elfogytunk, míg a Ferencváros ragyogó játékkal, megérdemelten nyerte meg a bajnokságot. A játékosaim arcán láttam a csalódottságot, nekem azonban nincs hiányérzetem, összességében elégedett lehetek az idei szereplésünkkel.
Varga Zsolt:– Az egész idényben meggyőző teljesítményt nyújtottunk, az első helyen zártuk az alapszakaszt, megnyertük a bajnoki döntőt és a nemzetközi porondon is szépen szerepeltünk. Maradt bennünk tüske a tavalyi elődöntő után, ezúttal pedig esélyt sem adtunk az OSC-nek, a bajnoki címmel kifizetődött az egész éves kemény munkánk. Az akaratunk átlendített bennünket a nehézségeken, le a kalappal a játékosaim és a szakmai stáb előtt!
Az egyik fél 2. győzelméig tartó párharc végeredménye:2–0 azFTCjavára

E.ON OB I, FÉRFIAK, 2021–2022
Végeredmény. Bajnok: FTC-Telekom (Luca Damonte, Dubinák Szabolcs, Fekete Gergő, Gábor Lőrinc, Gál Sándor, Jansik Szilárd, Klár Gergely, Danyiil Merkulov, Molnár Erik, Német Toni, Nyíri Balázs, Pohl Zoltán, Spitz Márk, Szakonyi Dániel, Nemanja Ubovics, Varga Dénes, Varga Vince, Vámos Márton, Vigvári Vendel, Vogel Soma. Edző: Varga Zsolt),
2. Genesys OSC Újbuda, 3. A-Híd VasasPlaket, 4. Szolnoki Dózsa, 5. Budapest Honvéd SE, 6. BVSC-Zugló, 7. Szegedi VE, 8. Pécsi VSK-Mecsek Füszért, 9. Kaposvári VK, 10. Tigra-ZF-Eger, 11. PannErgy-Miskolci VLC, 12. UVSE-Hunguest Hotels, 13. Metalcom-Szentes, 14. Debreceni VSE-Master Good

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik