Férfi vízilabda Eb: a magyar válogatott felülmúlta a várakozást

Vágólapra másolva!
2022.09.13. 14:59
null
Varga Zsolt szövetségi kapitány (középen) a rendelkezésére álló rövid idő alatt is fantasztikus munkát végzett a magyar válogatottal, hitvallását a védekezésre alapozza – ennek és a mieink erőnlétének a csodájára jártak Splitben (Fotó: Mirkó István)
Elképesztően játszott és nagyszerű eredményt ért el a megfiatalított magyar férfi vízilabda-válogatott a Splitben rendezett kontinenstornán, az ezüstéremre a játékosok és a szakmai stáb tagjai is büszkék lehetnek.

Csak kapkodtuk a fejünket a Splitben megrendezett Európa-bajnokság férfitornáján. Kilenc góllal megvert szerbek? Jansik Szilárd földöntúli teljesítményével kiejtett montenegróiak? Tizenkét blokkal és tizenkét védéssel elintézett spanyolok? A döntőben nem sikerült feltenni a pontot az i-re, kilencezer néző előtt a magyar válogatott egy góllal kikapott a házigazda horvátoktól, de az ezüstéremmel együtt is csodálatos két hetet élhettünk át.

Pedig messziről indultunk.

Két hónappal ezelőtt a magyar férfi vízilabda-válogatott reménytelen, enervált játékkal mindössze a hetedik helyen zárta a hazai rendezésű világbajnokságot, és bár a játékosok is büntetést kaptak, az első számú felelősnek a szövetségi kapitányt találták. Märcz Tamás közös megegyezéssel távozott a kispadról, helyette két nappal később az FTC-Telekomot irányító Varga Zsoltot nevezték ki.

Ekkor július huszadikát írtunk, augusztus 29-én pedig már Eb-meccset kellett játszani.

Senki sem tudta, mit lehet tenni egy hónap alatt.

Aztán kiderült, elég sokat. Varga Zsolt keretet hirdetett, amelyben nem kapott helyet a pihenő Varga Dénes, a szemműtét után lábadozó Vámos Márton és a már sokszor bizonyító Hárai Balázs. Ott volt viszont több fiatal, köztük újoncok. Aztán öt nappal később a keret találkozott, elzárkózott a nyilvánosság elől, beleállt a munkába, és a csak a főpróbának beillő Benu-kupán nyitott a külvilág felé. Akkor megtudtuk, hogy még a sokat látott ferencvárosi játékosokat is meglepte a felkészülés keménysége. A végén még a csapat elutazott Spanyolországba, három napig kapta a pofonokat a vendéglátótól, aztán máris kezdődött az Eb.

És akkor egyik ámulatból estünk a másikba.

A csoportrangadón minden idők legnagyobb Eb-verését mértük az olimpiai bajnok szerbekre, a 16–7-es győzelem volt Varga Zsolt együttesének mestermunkája. Senkit sem lepett meg, hogy az új szövetségi kapitány a védekezésre alapozza a játékát, hitvallását hangsúlyozza is eleget, de olyan rövid idő alatt sajátította el olyan magas szinten a csapat az alapokat, hogy arra talán még nem is volt példa.

Jansik Szilárd nemcsak a magyar válogatott, a teljes kontinensviadal legjobb játékosa volt, 11 gólja mellett csapatkapitányként rengeteget tett az egység kialakulásáért (Fotó: Mirkó István)
Jansik Szilárd nemcsak a magyar válogatott, a teljes kontinensviadal legjobb játékosa volt, 11 gólja mellett csapatkapitányként rengeteget tett az egység kialakulásáért (Fotó: Mirkó István)
AZ EB VÉGEREDMÉNYE
Európa-bajnok: Horvátország (Andrija Basic, Marko Bijac, Matias Biljaka, Luka Bukic, Rino Buric, Loren Fatovic, Konsztantyin Harkov, Ivan Krapic, Filip Krzic, Franko Lazic, Jerko Marinic-Kragic, Toni Popadic, Josip Vrlic, Ivan Zovic, Marko Zuvela, szövetségi kapitány: Ivica Tucak)
2. MAGYARORSZÁG (Angyal Dániel, Ágh György, Burián Gergely, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Konarik Ákos, Lévai Márton, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Vadovics Viktor, Vigvári Vendel, Vogel Soma, Zalánki Gergő, szövetségi kapitány: Varga Zsolt)
3. Spanyolország
4. Olaszország
5. Görögország
6. Franciaország
7. Montenegró
8. Grúzia
9. Szerbia
10. Románia
11. Hollandia
12. Izrael
13. Németország
14. Málta
15. Szlovákia
16. Szlovénia

Nem mellesleg nagybetűs csapatot láttunk a vízben, amely nemcsak a góllövést élvezte, hanem a védekezést is, minden egyes blokknak és védésnek úgy örültek a játékosok, mintha életük gólját varrták volna a kapuba. Pedig az együttes egyharmada volt csak rutinosnak nevezhető, a másik harmada legalább látott már közelről ilyen-olyan világversenyt, még ha nem is sokat, a harmadik harmad meg abszolút újonc volt. Varga Zsolt azonban egyrészt mindenkit feltüzelt, másrészt mindenkit felszabadított: a fiatalok a bemutatkozás izgalmától, a rutinosak pedig a vb rossz emlékétől szabadultak meg.

Csoportgyőztesként egyből ott voltak a mieink a negyeddöntőben (Szlovénia és Izrael legyőzése nyilvánvaló volt a csoportkörben), amelyben a monte­negróiakat ismét a védekezésükkel múlták felül. Amikor a csapat a negyedik negyed közepéig nem kap akciógólt, a közepes támadójáték is elég a sikerhez, ezúttal ez történt. Meg hát Jansik Szilárd élete meccsét játszotta, ötöt lőtt a tizenegy magyar gólból. Az elődöntőben sikerült csavarni még egyet a védekezésen, a világbajnok spanyolok nem is hitték el, mi történt velük.

A horvátok elleni döntőben is megvolt az esély a győzelemre, egy kis rutin, egy kis higgadtság, egy kis szerencse kellett volna hozzá, hogy ne a hazaiak nyerjenek eggyel, hanem a mieink. Persze, mondjuk, az sem ártott volna, ha a horvátok nem kapják meg a hazai pálya előnyét a játékvezetőktől. Egy kis adalék a sporikhoz: Splitből hazafelé tartva a döntő másnapján teljesen véletlenül ugyanannál a benzinkútnál álltunk meg, mint a finálé román bírója, Adrian Alexandrescu. Már távozóban volt, amikor megérkeztünk, a magyar rendszámtáblát látva nem állta a tekintetünket...

Zalánki Gergő lövései nem nagyon ültek, viszont hatalmas mezőnymunkát végzett (Fotó: Mirkó István)
Zalánki Gergő lövései nem nagyon ültek, viszont hatalmas mezőnymunkát végzett (Fotó: Mirkó István)

 

A döntő után büszkeséggel vegyes szomorúságot láttunk minden játékoson, de egészen biztosak vagyunk benne, hogy ma már a büszkeség dominál bennük. Amit nem egészen két hónap alatt véghezvittek, arra lehet építeni a párizsi olimpiáig vezető úton. Mert hogy, hogy nem, az olimpia már az öltözőfolyosón szóba került. Meg mintha valami aranyérmet is emlegettek volna.

Ezek után? Elhisszük. Még ha addig vár is a csapatra némi munka, a szó Varga Zsolt-féle értelmezése szerint.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik