Férfi vízilabda BL: az FTC nyerte a magyar rangadót

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 22:09
Az FTC az idényben negyedszer győzte le az Egert, így nyolcas döntőt érő helyről várhatja a folytatást a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában.  
A mérkőzésről készült képgalériát a képre kattintva megtekintheti! (Fotók: Dömötör Csaba)
A mérkőzésről készült képgalériát a képre kattintva megtekintheti! (Fotók: Dömötör Csaba)

Magyar rangadót rendeztek a Bajnokok Ligája A-csoportjában, az FTC-Telekom ugyanis a ZF-Egert fogadta. A rangadó jelző annak ellenére sem volt túlzó, hogy a két csapat idénybeli három mérkőzését egyaránt simán megnyerték a zöld-fehérek, ugyanis két hatpontos együttes ugrott a medencébe.

Az FTC elképesztő sorozatterhelésből vágott bele a meccsbe, az elmúlt héten nyugodtan készülő egriek ezért előzetesen úgy érezték, hogy ha valamikor elkapható az ellenfél, akkor az most lehet. Ezt persze máshogyan gondolták a hazai játékosok, akik a vasárnap megnyert Magyar Kupa-döntő után nagyon fogadkoztak, hogy az év utolsó két találkozójára – hiszen az FTC szombaton a magyar Szuperkupáért is játszik – még mindent beleadnak, és mozgósítják az utolsó erőtartalékaikat.

Az első negyedben úgy tűnt, a Ferencvárost most sem lehet megfogni, sorozatterhelés ide vagy oda. Varga Zsolt együttese ott folytatta, ahol a Miskolc elleni kupadöntőben abbahagyta, és nyolc perc alatt ötször is bevette az egriek kapuját. Azonban mielőtt unalomba fulladt volna a mérkőzés, a vendégek Sztrahinja Rasovics vezérletével egyetlen gólra zárkóztak fel. Erre rögtön reagált a hazai gárda, amelyben ekkor éppen Kállay Márk és Sedlmayer Tamás lépett elő gólfelelőssé. Többek között ezért is tart a Fradi ebben a naptári évben négy trófeánál – bárkitől várhatóak a jó megoldások az ellenfél kapuja előtt.

Térfélcsere után a kényelmesnek tűnő, háromgólos előny annak ellenére sem olvadt el, hogy a ferencvárosi játékosok elkönnyelműsködtek néhány emberelőnyös lehetőséget. A védekezés ugyanis jól működött, ráadásul Vogel Soma ismét parádésan védett. És ha nem ment fórból, ment akcióból: Nikola Jaksics találata után először vezetett néggyel az FTC. A maroknyi lelkes szurkoló által hajtott egrieknek kezdett elúszni a mérkőzés, a gondjaikat pedig súlyosbította, hogy az addig csendes Vámos Márton is megsuhintotta a balját. Egy Rasovics–Aaron Younger gólváltás zárta a harmadik negyedet, amelyben gyakorlatilag el is dőltek a lényeges kérdések.

Az utolsó nyolc percet izgalmak híján már csak az FTC tizenharmadik gólja miatt is érdemes volt megnézni: emberelőnyben Varga Dénes a védjegyszerű betörése után ajtó-ablak ziccerben még továbbtette a labdát Sedlmayernek, aki természetesen a kapuba püfölte azt. A végére az Eger játéka teljesen szétesett, így az FTC tetszés szerint lőtte az újabb és újabb gólokat. Vogel Soma is tartogatott még egy bravúrt: kivédte az egriek ötméteresét.

A két csapat egymás elleni negyedik mérkőzését is az FTC nyerte meg, méghozzá nagyon fölényesen, 16–9-re, ezzel nyolcas döntőt érő helyről várja a jövő évi folytatást a Bajnokok Ligájában. Az egriek ezúttal csak alig két negyeden át tudták tartani a lépést riválisukkal, ráadásul ahogy nőtt a különbség, úgy veszett el a játékosok hite, ez pedig hétgólos vereséget eredményezett.

A két együttes következő meccsére sem kell sokat várni, január 9-én Egerben ismét összecsapnak a felek az első számú európai kupasorozatban.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ:
A-CSOPORT
FTC-TELEKOM–ZF-EGER 16–9 (5–2, 3–3, 4–2, 4–2)
Komjádi uszoda
, 400 néző. V: Colombo (olasz), Ivanovszki (montenegrói)
FTC: VOGEL SOMA – Sz. Mitrovics 2, Varga Dénes 1, JAKSICS 2, Mezei, YOUNGER 2, Kállay 2. Csere: Német T., Vámos 2, Jansik Sz. 1, SEDLMAYER 4, Pohl. Edző: Varga Zsolt
EGER: Valics – Hosnyánszky 2, Vlahopulosz 1, SZ. RASOVICS 4, Murisics 1, Decker Á., Gyárfás 1. Csere: Csiszár (kapus), Sánta, Lukács D., Avramovics, Kürti, Tóth Bendegúz. Edző: Dabrowski Norbert
Gól – emberelőnyből: 10/7, ill. 10/5
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Lukács D. (30. p.), Jaksics (31. p.), Jansik Sz. (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– A mérkőzés elején lehetett érezni, hogy nagy terhelésből jövünk, picit lassabban kezdtünk, az Eger többször is lefordult, de Vogel Soma jól hárította ezeket a próbálkozásokat. Miután meg tudtuk fogni a lefordulásokat, stabillá vált a védekezésünk, elkezdtük a saját játékunkat játszani. A végére nagy lett különbség, ami nem feltétlenül volt benne a meccsben. Örülök a győzelemnek, összességében jó teljesítményt nyújtottunk.
Dabrowski Norbert: – Ambivalens érzéseim vannak, mert nyolc hatig volt esélyünk, ám akkor nem ment be egy kijátszott fórunk, így nem tudtunk még közelebb zárkózni. A mérkőzés menetéből aztán látszott, hogy nem lesz esélyünk, mert hiába tüntettük el a hátrányt, újra ellépett az ellenfél. Mást nem tudok tenni, mint elismerni az FTC teljesítményét, mert ilyen különbséggel is megérdemelten nyert.

AZ ÁLLÁS
1. Pro Recco 5 5 69–36 15
2. Barceloneta 5 4 1 59–45 12
3. Brescia 5 4 1 44–32 12
4. FTC 5 3 2 52–39 9
5. EGER 5 2 3 49–58 6
6. Dinamo Moszkva 5 1 4 50–52 3
7. Steaua 5 1 4 35–52 3
8. Crvena zvezda 5 5 16–60 0

További eredmények: AN Brescia (olasz)–Dinamo Moszkva (orosz) 10–8, CNA Barceloneta (spanyol)–Pro Recco (olasz) 11–15, Steaua Bucuresti (román)–Crvena zvezda (szerb) 8–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik