Férfi vízi-vl: gyenge kezdés, vereség Kanadától

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 16:56
Az 5–1-es kanadai repülőrajt soknak bizonyult, így a magyar férfi vízilabda-válogatott 10–9-es vereséggel kezdte szereplését a világliga Belgrádban zajló nyolcas döntőjén.
Märcz Tamás csapata vereséggel kezdett a világliga szuperdöntőjében (Fotó: Tumbász Hédi) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Märcz Tamás csapata vereséggel kezdett a világliga szuperdöntőjében (Fotó: Tumbász Hédi) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

VÉLEMÉNYEK

KÁLLAY Márk, a válogatott szélsője: „Az elején sok hibát követtünk el, így hagytuk ellépni az ellenfelet, amikor pedig közelebb zárkózhattunk volna, akkor nem használtuk ki a helyzeteket. Felemás érzéseim vannak, a debütálás után akkor lenne teljes az örömöm, ha nyerünk, így viszont teljesen más megvilágításba kerül az egész, de összeszedjük magunkat.”

PÁSZTOR Mátyás, a válogatott átlövője: „Az elején nagyon elengedtük őket, ez egyetlen csapat ellen sem fér bele. A második félidőben kapaszkodtunk, kapaszkodtunk, ám ez kevésnek bizonyult. Ennél csak jobb lehet. Nem okozott meglepetést az ellenfél, azt játszotta, ami várható tőle, míg mi kapkodtunk az elején, főleg támadásban, és ez a védekezésre is rányomta a bélyegét.”

Megannyi nagy csatát látott a belgrádi Tasmajdan uszoda, s a maga nemében Kanada és Magyarország összecsapása is az volt a férfi vízilabda-világliga nyolcas döntőjének A-csoportjában. Az első negyed ugyanakkor finoman szólva sem a mieink szája íze szerint alakult, mivel Jansik Dávid ellen rövid időn belül két személyi hibát ítéltek, ráadásul Kanada gólra is váltotta a fórokat. Noha valamivel később Bátori Bence is értékesített egy előnyt, 3–1-es tengerentúli vezetéssel zárult a negyed.

És a folytatás sem hozott sok jót, hiszen míg Kardos Gergely az érezhetően nem összeszokott védelem mögött sorra kapta a gólokat, elöl sem sikerült élni a lehetőségekkel, így tíz perc után már 5–1-et mutatott az eredményjelző – nem ide… Szerencsére a válogatott jobb oldala megrázta magát, és Gyárfás Tamás egy, a debütáló Kállay Márk pedig két gólt vágott előnyből, ezzel egyre apasztotta a különbséget a csapat (4–5).

A harmadik negyedben viszont ismét az ellenfél kezdett jobban, ám Kállay megint beköszönt, majd kicsivel később Pásztor Mátyás és az utolsó percben Bátori is, ezáltal megint csupán eggyel vezetett Kanada. A gyér számú közönség előtt minden egyes utasítás, minden biztatás tökéletesen hallatszott, így a csalódott felszisszenés is, amikor tíz másodperccel a vége előtt Aleksa Gardijan ziccerből növelte a tengerentúliak előnyét (7–9).

MŰKÖDÖTT A VIDEOBÍRÓ, MÉGSEM SEGÍTHETETT A MIEINKNEK

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a férfi világliga szuperdöntőjében teszteli a videobírót, amely a magyar válogatott mérkőzésén már sikeresen működött is, mégsem segíthetett a mieinknek.

A harmadik negyed közepén, 9–8-as kanadai vezetésnél Pásztor Mátyás lövése áthaladt a képzeletbeli gólvonalon, ám a játékvezetők ezt nem vették észre. A FINA tájékoztatása szerint a videobíró észlelte a gólt, de mivel a rendszert jelenleg csak tesztelik, ezért még nem szakítják félbe a játékot.

Ugyanakkor a júliusi kvangdzsui világbajnokságon már éles lesz a rendszer, ami azt jelenti, hogy az ehhez hasonló eseteknél megáll majd a játék, és azonnal korrigálni tudják az esetleges bírói tévedést.

MTI

A center Német Toni rosszkéz oldalra kisodródva jobbal csillantotta fel a reményt, aztán Kardos Gergely hátrányban védett nagyot – jött is a „bravó, Pipi!” a „kispadról”, leghangosabban talán a poszttárs Bisztritsányi Dávidtól. Sőt, Erdélyi Balázs ötösével az egyenlítés is összejöhetett volna. Ami büntetőből nem sikerült, ment előnyből, Pásztor lőtte át a blokkerdőt, ezzel a mérkőzésen először egyenlő volt az állás. Csakhogy Matthew Halajian sem volt adós a másik oldalon, ráadásul aztán Bátori is ötöst hibázott.

Összességében a jelek szerint Kanada jött ki jobban a közös margitszigeti gyakorlásból, mindenesetre a magyar válogatott 10–9-es vereséggel kezdett.

Folytatás szerdán, Spanyolország ellen.

GYÁRFÁS TAMÁS: SZÖRNYŰ VOLT ÉS SZÉGYELLEM MAGAM
– Hálátlan feladatra kérem, mégis: hogy látta belülről?
– Szörnyű volt és szégyellem magam amúgy, mert ezt nem gondoltam volna – mondta lapunknak Gyárfás Tamás, a magyar válogatott szélsője. – Tényleg, nem tudom a választ, mi történt. Kicsit káoszosnak tűnt belülről, és végig éreztem, hogy sokkal jobbak vagyunk náluk. A negyedik negyedben az összes támadásban lefordultunk róluk, és mégsem tudtuk belőni a helyzeteket. A legkevesebb, hogy kihagytunk két ötméterest.
– Nem azon múlt?
– Abszolút nem, mert a két csapat között legalább hat gól van, ha nem több, de ezt nem tudtuk kihozni, és ez a mi hibánk.
– Miért alakult így? A kezdés izgalma nyomta rá a bélyegét a játékra?
– Nem hiszem, itt mindenki profi, játszottunk már néhány mérkőzést, erre nem lehet fogni, tényleg nem tudom, mi történt. Nagyon cikinek érzem az egészet.
– Hogyan lehet ebből talpra állni?
– Ez a jó a sportban, főleg az ilyen tornákban, hogy ezt a napot ki lehet javítani a következőn, és meg is próbáljuk.

FÉRFI VÍZILABDA VILÁGLIGA-SZUPERDÖNTŐ, BELGRÁD
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
KANADA–MAGYARORSZÁG 10–9 (3–1, 2–3, 4–3, 1–2)
Belgrád,
Tasmajdan uszoda, 100 néző. V: Szalnyicsenko (kazah), Putnikovics (szerb)
KANADA: D. ALEKSIC – Cote, Halajian 1, Patterson 2, Constantin-Bicari 1, D'SOUZA 3, Gardijan 1. Csere: Torakis 2, Blanchard, Spooner, Djerkovic, Soleimanipak. Szövetségi kapitány: Pino Porzio
MAGYARORSZÁG: Kardos G. – Bátori 2, Erdélyi, Jansik D., Német T. 1, Kovács Gergő, KÁLLAY 3. Csere: Nagy Á., Gór-Nagy, Bedő, Gyárfás 1, Pásztor 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 10/3, ill. 16/8
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/0
Kipontozódott: Torakis (16. p.), Jansik D. (22. p.), Cote (24. p.), Gardijan (29. p.), D'Souza (30. p.), Gór-Nagy (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Pino Porzio:
– Talán nem számítottak rá, hogy ennyire jók leszünk, hiszen fiatalok alkotják a csapatot. Tiszteljük a magyarokat, de nagy önbizalommal játszottunk, nem volt veszítenivalónk ellenük. Örülök annak, hogy az elejétől a végéig jól ment nekünk, nem estünk vissza.
Märcz Tamás: – Senki sem ilyen kezdetet várt, azt éreztem, hogy a nem régóta formálódó csapat előbbre tart, jobb visszajelzéseket kaptam, mint hogy így kezdjük ezt a világligát. Rengeteg döntési hiba történt a legelején, sokszor kapkodtunk, lőttünk, amikor nem kellett volna, nem lőttünk, amikor kellett volna. Védekezésben ott voltunk, de mégsem voltunk soha azokon a helyeken, amelyeken kellett volna. Kanada jól játszott, tette a dolgát, mégis, azt gondolom, magunknak köszönhetjük a vereséget. Ennek ellenére volt lehetőségünk visszajönni a meccsbe, még ha talán nem is érdemeltük volna meg a győzelmet a látottak alapján. Pofonnal indul, láttunk már ilyet, az a kérdés, hogyan folytatjuk a sokkal nagyobb falatot jelentő spanyolok ellen. Ebből a játékból nem lesz nehéz előrelépni, ha nehezebb ellenfél is következik, mivel nem tettük magasra a mércét.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Japán–Spanyolország 10–18
(3–3, 3–6, 1–5, 3–4)

B-CSOPORT
Horvátország–Kazahsztán 20–4
(5–2, 6–0, 3–0, 6–2)
Ausztrália–Szerbia 8–12 (5–4, 0–3, 3–4, 0–1)

Az esemény helyszínéről, Belgrádból a Nemzeti Sportot tudósítják: ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik