Férfi vízi Eurokupa: háromgólos szolnoki előny a magyar döntőben

SZŰCS ANDRÁS, VARGA CSABASZŰCS ANDRÁS, VARGA CSABA
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 20:53
A Szolnok 14–11-re legyőzte az OSC-t a férfi vízilabda Eurokupa magyar döntőjének első mérkőzésén.
Háromgólos szolnoki előny a magyar döntőben (Fotó: Földi Imre) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Háromgólos szolnoki előny a magyar döntőben (Fotó: Földi Imre) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Nem egy ingergazdag épület az uszoda Szolnokon, ám szombat este megtelt érzelemmel. Filip Filipovics legalábbis teleüvöltötte a légteret, és nem véletlenül: a Dózsa gyakorlatilag Eurokupa-győztesnek tekinthető.

Leginkább a szerb legendának hála.

NEHÉZ MÉRKŐZÉS

Szeghalmi Zsombor, a Szolnok szélsője:
„Fizikailag és mentálisan is nehéz mérkőzést vívtunk, szerencsére sikerült legyőznünk rendkívül erős ellenfelünket. Ez a háromgólos előny akár jelentős is lehet, de a visszavágón úgy kell medencébe ugranunk, mintha nulla nulla lenne az eredmény.”

Manhercz Krisztián, az OSC szélsője:
„A Szolnok elleni meccseinkre jellemző az idényben, hogy vannak benne hullámhegyek és -völgyek, ezt ki kell küszöbölnünk a folytatásban. Háromgólos hátrányból kezdjük a visszavágót, ám egyáltalán nem lehetetlen a fordítás, a legutóbbi bajnokin három góllal vezetett a Szolnok az utolsó negyed előtt, mégis nálunk volt az előny az utolsó támadásig.”

Megfestette a hangulatot, hogy úgy melegítettek be a játékosok, hogy a háttérben a Bajnokok Ligája molinója lógott a falon, azé a sorozaté, amelyben mindkét klubnak szerepelnie kéne a célkitűzések, meg a papírforma alapján – csak hát mindkettő már a selejtezőben kibukott, úgyhogy jobb híján ráfeküdtek a második számú kupára, amelyben el is szaladtak a döntőig, ugye. A Szolnok 5-1-0-s, az OSC 5-0-1-s mérleggel jutott idáig, sőt, a Dózsa az idény semelyik kiírásában sem szenvedett még vereséget a rendes játékidőben. Ehhez a legközelebb épp az OSC elleni ob I-es rangadón járt március legvégén, de az is 15–15-re végződött – Filipovics utolsó másodperces góljával.

A balkezes világklasszis ezúttal a második negyed elején helyezte szolgálatba magát, 2–4-nél a világ végéről zúdított be egyet, biztosítva, hogy a csapata ne kerüljön háromgólos hátrányba a támadásait és főleg korai fórjait katonás rendben végigvezető OSC-vel szemben. Persze a meccs ettől még abban a ritmusban hullámzott, hogy a vendégek mindig belőtték, amivel kettővel vezettek, mire a hazaiak belőtték, amivel visszajöttek egyre. Közben a kapusok nem sokat fogtak, eleinte egy-egy bravúron túl vagy a kapufát lőtték szét a dózsások, vagy a hálót az újbudaiak.

Fordulat akkor következett, amikor Filipovics harmadik góljával megint csak egy lett közte, és megtörve a rendet Jansik Dávid egyenlített, így a félidő 7–7-nél érkezett el.

Mivel a felek eleve nyolcnegyedes párharcként fogták fel a finálét, tényleg csak szakaszhatárt jelentett a nagyszünet, ám annyit azért megállapíthattunk, hogy az OSC-ből nagyon hamar kiszórt Dala Döme hiánya minimum létszámban hiányozhat később, és mit ad Isten, a Szolnok a harmadik játékrészben lógott meg. Ehhez kellett persze, hogy a szokásosan nagyot játszó Hárai Balázsnak még vendégvezetésnél ne adjanak meg egy ötöst, a Dózsa meg épp kettős fórból vegye át a vezetést, ám ettől még az is tény, hogy kicsit elfogyott a tudomány a fővárosiaknál, noha Hárai még Filipovicsról is szerzett egy ötöst meg újabb fórt. Csak hát elkezdett érződni, hogy a Szolnok eggyel több emberrel, továbbá nagyobb rutinnal és a légiósok dörzsöltségével fordulhatott a finisre, így színmagyar riválisával szemben képes volt áttörni a lélektani határt, és hárommal vezetni. Ugyan a hidegvérét a rosszabb időkben is megőrző OSC még visszajött egyre, sőt, az egyenlítésért is támadhatott – de akkor jött Filipovics, megint.

Amikor egy időkérésben Zsivko Gocics elmondta, amit akart, a balkezes már indult visszafelé, mintha annyi hangzott volna el a partról, hogy adjátok oda neki. Nos, néhány passz után Filipovics bevágta a a rövidbe, ezzel lett 13–11, amivel eldőlt a meccs, majd a biztonság kedvéért dobott még egyet, azzal lett 14–11, amivel meg talán a trófea sorsa dőlt el.

Visszavágó két hét múlva Budapesten, és abban mindenképp biztosak lehetünk, hogy új és magyar győztese lesz a sorozatnak – ha már a Bajnokok Ligájából kiestek.

FÉRFI VÍZILABDA EUROKUPA
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

SZOLNOKI DÓZSA–OSC ÚJBUDA 14–11 (2–3, 5–4, 3–1, 4–3)
Szolnok, zárt kapuk mögött. V:Peris (horvát), Gomez (spanyol)
SZOLNOK:NAGY V. – Konarik1,Drasovics2,Jansik D.1,D. PJIETLOVICS1,F. FILIPOVICS5,Angyal. Csere:SZEGHALMI2,Schmölcz1,Nagy Ádám1,Kovács Gergő, Teleki. Edző:Zsivko Gocics
OSC:Lévai – MANHERCZ K.3,Salamon F.1,Várnai, Hárai1,ERDÉLYI2,Burián2. Csere:Sziládi, CSACSOVSZKY E.2,Dala D., Tóth M., Bundschuh. Edző:Varga Dániel
Gól – emberelőnyből:16/7, ill. 17/6
Gól – kettős emberelőnyből:2/2, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:–, ill. 1/1
Kipontozódott:Angyal (26. p.), Bundschuh (28. p.), Drasovics (29. p.), Várnai (31. p.), Nagy Ádám (32. p.)
Kiállítva (végleg, cserével):Dala D. (5. p.)
MESTERMÉRLEG
Zsivko Gocics:– Sok hibával játszott mindkét csapat, de kupadöntőben ez természetesnek mondható. Három góllal nyertünk, aminek nagyon örülünk, ám két hét múlva még vár ránk a visszavágó, azon a mérkőzésen is győzelemre törünk.
Varga Dániel:– Nagy meccset játszottunk a Szolnokkal, amely a rutinjával szerzett háromgólos előnyt a visszavágóra. Nem érheti szemrehányás a csapatomat, mert odaadóan játszott. Természetesen nincs még vége a döntőnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik