LAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTON 2021.11.19 19:35 Frissítve: 2021.11.19 20:32

Férfi vízi BL: őrült hajrá után ezúttal is ikszelt a Ferencváros

A Ferencváros 9–9-es döntetlent játszott a görög Olympiakosz ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában, így három kör után továbbra is veretlen, egyben nyeretlen. 

Őrületes hajrá után ismét döntetlent játszott az FTC a Bajnokok Ligájában (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Hosszú idő után találkozott újra a Ferencváros és az Olympiakosz a Bajnokok Ligájában, legutóbb ugyanis a 2019-es döntőben csaptak össze a felek. Akkor 8–8-as döntetlen után ötméteresekkel nyertek a zöld-fehérek, és történetük első BL-győzelmét ünnepelhették Hannoverben. Az eltelt két és fél év nem tűnt el nyomtalanul, hiszen a Ferencvárosban csak öten maradtak az akkori győztes csapatból, és az Olympiakoszban is úgy játszottak hatan a 2019-es gárdából, hogy Janisz Fundulisz éppen a zöld-fehérektől igazolt vissza Görögországba a nyáron. Rajta kívül olyan játékosok érkeztek többek között a görög bajnokhoz, mint a horvát kapus Marko Bijac és a Szolnokról szerződtetett Filip Filipovics, szóval a döntetlen most jó eredménynek számított volna a ferencvárosiaktól.

 Vámos Márton,  az FTC átlövője

Mondhatjuk, hogy megint az ellenfél mentette döntetlenre a mérkőzést, de azért a második-harmadik negyedben nem úgy nézett ki, hogy dominálni fogunk. Aztán lőttünk két lefordulásgólt, ennek köszönhetően visszajöttünk a meccsbe, majd vezetni is tudtunk. Az első és a negyedik negyeddel elégedett vagyok, a középső kettővel nem, de hát egy centerünk volt, az ellenfélnél pedig  ott játszik a világ egyik legjobb bekkje, Andro Buslje, így nehéz volt játszani. Többé-kevésbé azért meg tudtuk oldani a posztot a beúszásokkal.

Főleg, hogy egyetlen bevethető centerük maradt a szerb Nemanja Ubovics személyében, így aztán az eredendően bekk Jansik Szilárdnak és Molnár Eriknek is gyakran meg kellett fordulnia a kapu előtti darálóban. Azonban a zöld-fehérek a betörésekkel így is rendre zavart tudtak teremteni a görögök védekezésében, így a játék képe alapján megérdemeltek vezettek két góllal az első negyed után.

Csak hát az várható volt, hogy Filipovics nem minden kísérletéből a kapufát lövi telibe, így viszonylag gyorsan ledolgozták a hátrányukat a görögök. Ráadásul a védekezésüket is rendbe tették, a Ferencváros nem tudott gólt lőni a második negyedben, ennek pedig az lett a vége, hogy a nagyszünetre az Olympiakosz átvette a vezetést is.

A gondokat tetézte, hogy a harmadik negyedet két góllal kezdték a görögök, akik ekkor már ötöt lőttek sorozatban. A Ferencváros közben fórból sem tudott betalálni, a tizenöt percesre nyúlt gólcsendet végül Danyiil Merkulov törte meg Jansik Szilárd lefordulása után. A védekezésének – és ezzel szoros összefüggésben Vogel Soma védéseinek – köszönhetően még így is versenyben maradt a Fradi, ám az újabb emberelőnyös helyzetét is kihagyta, kétgólos hátrányból kezdte tehát az utolsó nyolc percet.

Nem is akárhogyan! Vogel Soma kétszer védett, a zöld-fehérek mindkét ellentámadásból betaláltak, azonban az emberelőnyös játék továbbra sem ment, így a vezetést nem sikerült átvenniük. A volt szentesi Hriszoszpathisz bezzeg bevágta a maga fórját, majd Vámos Márton egalizált kettős emberelőnyből. Aztán bement centerezni, és miután megküzdött a levegőért, a kapuba húzta a labdát. A vezetés tartott vagy tíz másodpercig, majd hosszabb gólcsend után az utolsó percben mindkét csapat betalált. A Ferencváros támadhatott a győzelemért, de Marko Bijac védett, így maradt a 9–9-es döntetlen. A zöld-fehérek harmadszor is ikszeltek a BL-ben, de ezért a teljesítményért járt a vastaps a szépszámú közönségtől.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR 3. FORDULÓ

A-CSOPORT
FTC-TELEKOM–OLYMPIAKOSZ (görög) 9–9
(3–1, 0–3, 1–2, 5–3)
Komjádi uszoda, 1500 néző. V: Severo (olasz), Putnikovics (szerb).
FERENCVÁROS: VOGEL SOMA – VARGA DÉNES 2, Vigvári Vendel, Merkulov 2, Ubovics, VÁMOS 3, Molnár E. Csere: Pohl 1, Jansik Sz., Fekete G. 1, Damonte. Edző: Varga Zsolt
OLYMPIAKOSZ: BIJAC – Hriszoszpathisz 1, Fundulisz 1, JENIDUNIASZ 3, MURIKISZ 2, F. Filipovics 1, Guvisz. Csere: Derviszisz, Gkillasz, Buslje 1. Edző: Theodorosz Vlahosz
Gól – emberelőnyből: 7/0, ill. 8/5.
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –.
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –.
Kipontozódott: Guvisz (29. p.), Murikisz (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Nagyon nehéz találkozó volt, könnyen alakulhatott volna másképp – akár a mi kárunkra is. Végig ott tudtunk maradni az ellenfél sarkában, a játékosaim közül mindenki megtette a magáét. Nyilván az emberelőnyeinket jobban kell kihasználnunk, de ennek a csapatnak időre van még szüksége ahhoz, hogy ilyen éles végjátékot is meg tudjon nyerni.
Theodorosz Vlahosz: – A második és a harmadik negyedben szépen kontrolláltuk az összecsapást, azonban az utolsó nyolc percben többet vártam a csapatomtól. Összességében mindkét klub szempontjából igazságosnak érzem a döntetlent – sosem rossz eredmény Budapesten az FTC ellen pontot szerezni.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.