Férfi vízi BL: őrült hajrá után ezúttal is ikszelt a Ferencváros

LAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTONLAKNER GÁBOR, TÓTH MÁRTON
Vágólapra másolva!
2021.11.19. 19:35
A Ferencváros 9–9-es döntetlent játszott a görög Olympiakosz ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában, így három kör után továbbra is veretlen, egyben nyeretlen. 
Őrületes hajrá után ismét döntetlent játszott az FTC a Bajnokok Ligájában (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Őrületes hajrá után ismét döntetlent játszott az FTC a Bajnokok Ligájában (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Hosszú idő után találkozott újra a Ferencváros és az Olympiakosz a Bajnokok Ligájában, legutóbb ugyanis a 2019-es döntőben csaptak össze a felek. Akkor 8–8-as döntetlen után ötméteresekkel nyertek a zöld-fehérek, és történetük első BL-győzelmét ünnepelhették Hannoverben. Az eltelt két és fél év nem tűnt el nyomtalanul, hiszen a Ferencvárosban csak öten maradtak az akkori győztes csapatból, és az Olympiakoszban is úgy játszottak hatan a 2019-es gárdából, hogy Janisz Fundulisz éppen a zöld-fehérektől igazolt vissza Görögországba a nyáron. Rajta kívül olyan játékosok érkeztek többek között a görög bajnokhoz, mint a horvát kapus Marko Bijac és a Szolnokról szerződtetett Filip Filipovics, szóval a döntetlen most jó eredménynek számított volna a ferencvárosiaktól.

Vámos Márton, az FTC átlövője

Mondhatjuk, hogy megint az ellenfél mentette döntetlenre a mérkőzést, de azért a második-harmadik negyedben nem úgy nézett ki, hogy dominálni fogunk. Aztán lőttünk két lefordulásgólt, ennek köszönhetően visszajöttünk a meccsbe, majd vezetni is tudtunk. Az első és a negyedik negyeddel elégedett vagyok, a középső kettővel nem, de hát egy centerünk volt, az ellenfélnél pedig ott játszik a világ egyik legjobb bekkje, Andro Buslje, így nehéz volt játszani. Többé-kevésbé azért meg tudtuk oldani a posztot a beúszásokkal.

Főleg, hogy egyetlen bevethető centerük maradt a szerb Nemanja Ubovics személyében, így aztán az eredendően bekk Jansik Szilárdnak és Molnár Eriknek is gyakran meg kellett fordulnia a kapu előtti darálóban. Azonban a zöld-fehérek a betörésekkel így is rendre zavart tudtak teremteni a görögök védekezésében, így a játék képe alapján megérdemeltek vezettek két góllal az első negyed után.

Csak hát az várható volt, hogy Filipovics nem minden kísérletéből a kapufát lövi telibe, így viszonylag gyorsan ledolgozták a hátrányukat a görögök. Ráadásul a védekezésüket is rendbe tették, a Ferencváros nem tudott gólt lőni a második negyedben, ennek pedig az lett a vége, hogy a nagyszünetre az Olympiakosz átvette a vezetést is.

A gondokat tetézte, hogy a harmadik negyedet két góllal kezdték a görögök, akik ekkor már ötöt lőttek sorozatban. A Ferencváros közben fórból sem tudott betalálni, a tizenöt percesre nyúlt gólcsendet végül Danyiil Merkulov törte meg Jansik Szilárd lefordulása után. A védekezésének – és ezzel szoros összefüggésben Vogel Soma védéseinek – köszönhetően még így is versenyben maradt a Fradi, ám az újabb emberelőnyös helyzetét is kihagyta, kétgólos hátrányból kezdte tehát az utolsó nyolc percet.

Nem is akárhogyan! Vogel Soma kétszer védett, a zöld-fehérek mindkét ellentámadásból betaláltak, azonban az emberelőnyös játék továbbra sem ment, így a vezetést nem sikerült átvenniük. A volt szentesi Hriszoszpathisz bezzeg bevágta a maga fórját, majd Vámos Márton egalizált kettős emberelőnyből. Aztán bement centerezni, és miután megküzdött a levegőért, a kapuba húzta a labdát. A vezetés tartott vagy tíz másodpercig, majd hosszabb gólcsend után az utolsó percben mindkét csapat betalált. A Ferencváros támadhatott a győzelemért, de Marko Bijac védett, így maradt a 9–9-es döntetlen. A zöld-fehérek harmadszor is ikszeltek a BL-ben, de ezért a teljesítményért járt a vastaps a szépszámú közönségtől.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR 3. FORDULÓ

A-CSOPORT
FTC-TELEKOM–OLYMPIAKOSZ (görög) 9–9
(3–1, 0–3, 1–2, 5–3)
Komjádi uszoda, 1500 néző. V: Severo (olasz), Putnikovics (szerb).
FERENCVÁROS: VOGEL SOMA – VARGA DÉNES 2, Vigvári Vendel, Merkulov 2, Ubovics, VÁMOS 3, Molnár E. Csere: Pohl 1, Jansik Sz., Fekete G. 1, Damonte. Edző: Varga Zsolt
OLYMPIAKOSZ: BIJAC – Hriszoszpathisz 1, Fundulisz 1, JENIDUNIASZ 3, MURIKISZ 2, F. Filipovics 1, Guvisz. Csere: Derviszisz, Gkillasz, Buslje 1. Edző: Theodorosz Vlahosz
Gól – emberelőnyből: 7/0, ill. 8/5.
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –.
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –.
Kipontozódott: Guvisz (29. p.), Murikisz (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Nagyon nehéz találkozó volt, könnyen alakulhatott volna másképp – akár a mi kárunkra is. Végig ott tudtunk maradni az ellenfél sarkában, a játékosaim közül mindenki megtette a magáét. Nyilván az emberelőnyeinket jobban kell kihasználnunk, de ennek a csapatnak időre van még szüksége ahhoz, hogy ilyen éles végjátékot is meg tudjon nyerni.
Theodorosz Vlahosz: – A második és a harmadik negyedben szépen kontrolláltuk az összecsapást, azonban az utolsó nyolc percben többet vártam a csapatomtól. Összességében mindkét klub szempontjából igazságosnak érzem a döntetlent – sosem rossz eredmény Budapesten az FTC ellen pontot szerezni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik