Férfi vízilabda: hétgólos magyar győzelem Románia ellen

Vágólapra másolva!
2023.12.19. 18:40
null
Fotó: Balogh László<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ferfi-vizilabda-magyarorszag-romania-15-8-fotok-balogh-laszlo--7545" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
A magyar vízilabda-válogatott 15–8-ra legyőzte Romániát a két csapat kedd esti budapesti felkészülési mérkőzésén. 

 

Másfél negyedig volt szoros a magyar férfi vízilabda-válogatott kedd esti mérkőzése az E.on-kupa nemzetközi felkészülési tornán – addig tudták tartani a románok a mieink gyors tempóját. A spanyolok elleni szétlövéses győzelem után csupán három BVSC-játékos, Tátrai Dávid, Gyapjas Viktor és Kovács Péter maradt hírmondónak, és bár öt fukuokai világbajnok így is ott volt a medencében, jóval fiatalabb csapattal álltunk fel, mint a hétfői nyitányon.

A románok viszont semmit sem adtak ingyen az Európa-bajnoki keretbe kerülésért küzdő titánoknak, a szerbek elleni délelőtti találkozón is villogó center, Silvian Colodrovschi akciógóljával már 3–1-re vezetett a rivális, miközben a túloldalon ekkor még nem állt össze a támadójáték, egymást érték a kontrák és a pontatlan befejezések. A szorult helyzetben éppen olyan villanásra volt szükség, amilyenre Vigvári Vince képes, hajszálpontos lövése után a magyar szurkolók talpra ugrottak, a román szövetségi kapitány, Bogdan Rath meg majd' szétrobbant az idegtől...

Az említett centergólt leszámítva ezúttal nem lehetett panasz a védekezésünkre, az újonc Varga Vince például labdaszerzéssel mutatkozott be a felnőttválogatottban – a következő támadásból Pohl Zoltán úgy telibe lőtte a kapufát, hogy talán még a büfében is hallották. Az első negyed végén még a románok álltak jobban, de Nagy Ádám mesteri lövése, és remek ütemű bejátszása után már a mieink vezettek, utóbbit a jó szokásához híven a falba beúszó Pohl továbbította a kapuba.

Gyapjas Viktor bravúrja, Burián Gergely blokkja, Fekete Gergő labdaszerzése – hogy csak néhány példát hozzunk a fegyelmezett védekezésre, és mivel időközben támadásban is magasabb fokozatba tette a sebváltót a magyar válogatott, folyamatosan nőtt a különbség. A begyakorolt figurákra egyre kevésbé találtak ellenszert a románok, ráadásul még a kevésbé tudatos összjátékból is gól született, Burián kapufája után Vismeg Zsombor húzásával már négy volt közte.

Visszaúszás közben mosolyogva pacsiztak a főszereplők, és a szurkolók is egyre vidámabban figyelhették a mérkőzést, a nagyszünetben ugyanis a mieink 8–5-ös előnyben voltak, amelyet a harmadik negyed közepére megdupláztak. A románok időkérés után lövésig sem jutottak, a túloldalon Varga Zsolt rövid eligazítását követően Burián éles szögből talált be, vagyis a lényegi kérdések eldőltek, ám a fiatalok érthető módon nem vették le a lábukat a gázpedálról.

Olyannyira nem, hogy Nagy Ádám mellett Vigvári Vince is négy gólig jutott, Tátrai Dávid az utolsó negyedben hatalmas átlövésgólt szerzett, a magyar férfiválogatott pedig biztosan, 15–8-as győzelemmel hozta a kötelezőt. Folytatás szerda este, a szerbek ellen alighanem nehezebb erőpróba következik.

E.ON-KUPA, FÉRFI VÍZILABDA FELKÉSZÜLÉSI TORNA, BUDAPEST
MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 15–8 (2–3, 6–2, 4–2, 3–1)
Komjádi uszoda, 800
néző. V: Segurana (spanyol), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: GYAPJAS – Fekete G. 1, Pohl 1, VIGVÁRI VENCE 4, Molnár E., TÁTRAI D. 2, Burián 1. Csere: Nagy Ákos, NAGY ÁDÁM 4, Kovács P. 1, Varga Vince, Vismeg Zs. 1. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
ROMÁNIA: Tic – BELÉNYESI 3, Iudean, Lutescu, COLODROVSCHI 1, Prioteasa, Neamtu 2. Csere: Dragusin (kapus), Antipa 1, Tepelus, Bota, Vancsik 1. Szövetségi kapitány: Bogdan Rath
Emberelőny-kihasználás: 11/4, ill. 7/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Az Európa-bajnokságra készülő keretnek ez volt az első hivatalos mérkőzése, illetve sokan először szerepeltek a felnőttválogatottban – tiszta szívből gratulálok a csapatnak, jó teljesítményt nyújtott. Ám ezen túlmenően úgy gondolom, helyén kell kezelni az eredményt. Reggel a román csapat nehéz meccset játszott a szerbek ellen, velünk szemben erősen kezdett, aztán átvettük az irányítást, a védekezésünk többnyire működött. Ha ezt a lendületet, fegyelmezettséget magunkkal visszük a szerbek és a németek ellen, sikerrel építhetjük tovább a játékunkat.
Bogdan Rath: – Elsősorban fizikai gondokkal küzdöttünk, de a célunk továbbra is az, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Ki kell elemeznünk a problémákat – ez egy felkészülési torna, arra törekszünk, hogy minél többet tanuljunk ezekből a mérkőzésekből. Mindannyian tisztában vagyunk a magyar válogatott erejével és a vízilabdában képviselt értékével, nagyszerű csapata van és tehetséges fiatalok játszanak nála.

Korábban
Szerbia–Románia 15–5
(6–0, 5–2, 0–3, 4–0)
Később
Spanyolország–Németország 18–11
(6–3, 4–1, 4–2, 4–5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik