Vízilabda: Szivós Mártonéknak merész álmaik vannak

Vágólapra másolva!
2023.08.31. 10:45
null
Nem a távlati célok vezérlik a Honvédot és edzőjét
Minden előrelépés nehéz a férfi vízilabda ob I előző kiírásában 3. helyen végző Endo Plus Service-Honvéd vezetőedzője, Szivós Márton szerint, aki a Magyar Kupa elődöntőjében meglepné a címvédő Ferencvárost.

– Hazai medencében tíz góllal győzték le az Egert, majd idegenben eggyel nyertek, és bejutottak a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Mit szólt a látottakhoz?
– Örültem a győzelemnek, de azért sok hiba volt a játékunkban – mondta lapunknak Szivós Márton, az Endo Plus Service-Honvéd vezetőedzője. – Biztató, hogy a pontatlanságok ellenére nagy különbséggel nyertünk az első mérkőzésen, ami kellett is, mert az egri visszavágó előtt sérülés, eltiltás és betegség is hátráltatott minket. Tizenkét játékosunk maradt, akikkel le tudtuk játszani a találkozót, szóval nem bántam, hogy a továbbjutásunk nem forgott veszélyben.

– Aztán megkapták a címvédőt az elődöntőben. Verhető a Ferencváros?
– Nem mi vagyunk az esélyesek, tudjuk, hogy az FTC nemcsak Magyarországon, hanem Európában is az egyik legerősebb klubcsapat, de miért ne kaphatnánk el? Mivel az idény elején járunk, elsősorban a saját játékunkra koncentrálunk, szeretnénk még csiszolgatni rajta, a hibákat pedig mihamarabb kijavítani, mert a négyes döntő után Bajnokok Ligája-selejtezőt is játszunk. Természetesen a Ferencvárosból is alaposan felkészülünk, azon leszünk, hogy meglepetést szerezzünk.

– A nemzetközi porondon még a tapasztalatszerzés az elsődleges cél, vagy azért merészebb álmokat is szövögetnek?
– Nekünk mindig merész álmaink vannak, reméljük, hogy nem a selejtező lesz a végállomás. Persze tisztában vagyunk vele, hogy nincs könnyű dolgunk, mert négy nehéz ellenféllel találkozunk, ráadásul csak a csoport első helyezettje jut a főtáblára. A legtöbb játékosomnak ez lesz az első lehetősége, hogy a Bajnokok Ligájában értékes tapasztalatokat szerezzen, szeretném, hogy élvezzék a mérkőzéseket és sokat fejlődjenek. A sorozatterheléstől nem féltem őket, elvégre fiatal csapatunk van, amely egész nyáron edzett, jól sikerült az alapozás. Nehézséget jelenthet, hogy egymást érik a meccsek, nem lesz idő alaposan felkészülni a riválisokra, vagyis gyorsan kell alkalmazkodnunk ahhoz, amit az előző mérkőzéseiken láttunk.

– A következő héten a bajnokság is elkezdődik, a melynek előző kiírásában bronzérmet szereztek. Nehezebb lesz előrelépni, mint eddig?
– Minden előrelépés nehéz, ez is az lenne, mert az ellenfelek erősödtek, kiegyenlített bajnokságra számítok. Nem olyan csapat vagyunk, amelynek elég tavaszra időzíteni a csúcsformáját, nekünk meccsről meccs­re, hétről hétre kell bizonyítanunk, hogy elérjük, amit kitűztünk magunk elé. Az ambícióink meghaladják a jelenlegi képességeinket, és bár vannak távlati céljaink, nem ezek vezérelnek minket, mindig a következő mérkőzésen szeretnénk a lehető legjobban játszani.

– Két rutinos klasszis, Hosnyánszky Norbert és Decker Attila visszavonulása mellett Manhercz Ádám is távozott a nyáron. Hogyan tudták pótolni őket?
– Olyan játékosokról beszélünk, akiket nem lehet pótolni, de nem is kell, inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy kicsit átalakuljon az együttes szerkezete. Amíg rutinos vezérek játszottak a csapatban, természetes volt, hogy őket figyelték és követték a társak, most viszont mindenkinek elő kell lépnie, hogy készen álljon arra, amikor az adott mérkőzésen őt követik a többiek. Nagyon jó szellemiségű társasággal dolgozom, a tehetséges fiatalok felvállalják a felelősséget, nagy lehetőség van bennük.

– Erősebb lesz a Honvéd, mint az előző idényben?
– Bízom benne, hogy igen.

– Hogyan lehet úgy gyorsítani a játékon, hogy megmaradjon az a szervezettség, amely az elmúlt években jellemezte a csapatot?
– A kettő szerintem nem üti egymást. Szeretném, hogy lendületesek legyünk, amihez jó úton járunk, hiszen minél többet játszunk együtt, annál gyorsabban tudunk reagálni a mérkőzéseken bizonyos szituációkra. Emellett arra törekszünk, hogy továbbra is szervezett legyen a játékunk, ugyanis a védekezés mindennek az alapja. A srácok fizikai képességei alkalmasak arra, hogy gyorsak és szervezettek legyünk: jól úsznak, az erőállapotuk és a sebességük is megfelelő. Az előző idényben is az volt a célunk, hogy ne kelljen túllőnünk az ellenfeleket, amihez elengedhetetlen a hátsó stabilitás, kiváltképp, ha nagyon erős riválissal találkozunk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik