Vizes vb: Képesnek kell lennünk a mérkőzés lezárására – Varga Zsolt

Vágólapra másolva!
2023.07.25. 15:41
null
Varga Zsolt az amerikaiak elleni meccsen (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
Mint beszámoltunk róla, a magyar férfi vízilabda-válogatott 13–12-re legyőzte az Egyesült Államokat a fukuokai világbajnokság negyeddöntőjében, s az elődöntőben a címvédő spanyol csapat vár rá. Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint képesnek kell lennünk a hasonló mérkőzések lezárására.

 

VÉLEMÉNYEK
ZALÁNKI Gergő, a magyar válogatott balkezese:
– Örülök a továbbjutásnak, de nem játszottunk valami jól. Somának köszönhetjük, hogy kivédte az ötösöket, mert ha azokat belövik, nagyon nagy bajban vagyunk. Miután az amerikaiak elvesztették a legjobb centerüket, és négy percig emberelőnyben voltunk, le kellett volna zárni ezt a mérkőzést. Magammal sem vagyok elégedett, nekem is voltak rontott lövéseim, de nyertünk, és ez a lényeg.
VOGEL Soma, a magyar válogatott kapusa:
– Két ötméterest védtem már korábban is egy meccsen, a harmadikat most kapufára lőtték az amerikaiak, de ha úgy van, szívesen elvállalom azt is védésnek. Több olyan pillanat is volt, amikor lezárhattuk volna a meccset, de az amerikaiak hozták a magabiztos és gátlástalan támadójátékukat. Nem vagyok elégedett a saját teljesítményemmel sem, több lövést is védhettem volna a zónából.

– Mivel volt elégedett és mivel kevésbé?
– A védekezésben voltak olyan momentumok, amelyekben lemaradtunk egy-egy blokkal vagy éppen átlőtték fölöttünk a labdát – válaszolta VARGA Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A támadás működött, lőttünk nekik tizenhárom gólt, az úgy rendben van. Nyilván képesnek kell lennünk a mérkőzés lezárására, amikor három-négy góllal vezetünk a harmadik negyed végén, vagy a negyedik negyed elején. Ez hiányzott a leginkább.

– Mi lehetett ennek az oka?
– Kétféle olvasata lehet ennek, vagy mumust kreáltunk magunknak, mondván, hogy nehezebben győzzük le az amerikaiakat, vagy egészen egyszerűen nem fekszik nekünk az amerikaiak játéka. Van ilyen, a horvátoknak jobban fekszik az amerikai stílus, nekünk meg jobban fekszik a horvát. Ez is benne van a pakliban. Örülök, hogy ha nehéz meccsen és sok hibával játszva, de nyerni tudtunk.

– A spanyol stílus hogyan fekszik a csapatnak?
– Sok tapasztalatunk van, hiszen bőségesen játszottunk velük a nyáron. Volt, amikor jól ment, és volt, amikor kevésbé. Sokat tanultunk azokból a kétkapuzásokból, de ez teljesen más lelki hátterű mérkőzés lehet.

MANHERCZ KRISZTIÁN, A MAGYAR VÁLOGATOTT SZÉLSŐJE: A SAJÁT JÁTÉKUNKON KELL JAVÍTANUNK

– Semmi különös, csak szokásos, amerikaiak elleni őrület?
– Aki benne van a vízilabdában, az a négyperces kiállítás pillanatában tudta, hogy ebben a meccsben még benne lesz az őrület, pláne, hogy az egyik legjobbjukat állították ki – válaszolta Manhercz Krisztián. – Nagyon sok olyan momentuma volt a mérkőzésnek, amikor lezárhattuk volna, de nem tettük. Összességében örülök annak, hogy az első perceket leszámítva végig vezetve nyertünk. Nyilván idegesek lettünk, amikor kétszer is visszajöttek három gólról egyre, de bent vagyunk az elődöntőben.

– Elég sokat hozzátett a négy közé jutáshoz, egyre jobban megtalálja a szerepkörét?
– Legközelebb igyekszem a csoportkörben jól megszórni Argentínát és Japánt, hogy ne kapjam meg ezt a kérdést…Ennek a csapatnak az egyik erőssége, hogy nagyon sok olyan kvalitású játékos van benne, aki egy-egy kétes szituációban lökni tud egyet a szekéren. A kétséges helyzetekben ezek a játékosok most is előreléptek.

– Mit vár a negyeddöntőben a spanyolok ellen?
– Az aktuális világbajnokról beszélünk, nagyon jó csapat, edzettünk is velük együtt, felkészülünk rájuk, de egyelőre a saját játékunkon kell javítanunk.

VIZES VB, FUKUOKA
FÉRFI VÍZILABDA, NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 13–12 (4–4, 3–1, 3–2, 3–5)
Fukuoka,
2000 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Vogel Soma – Nagy Ádám 1, Varga Dénes 1, ZALÁNKI 6, Jansik Sz., Vámos, Molnár E. 1. Csere: Angyal, Német T. 1, MANHERCZ K. 3, Pohl, Fekete G. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Weinberg – Woodhead 1, Daube 2, HOOPER 3, Cupido, R. Dodd, Gruwell. Csere: Abramson, Hallock, BOWEN 4, C. Dodd 1, Irving 1. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 7/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 2/2
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 4/1
Kipontozódott: Jansik Sz. (31. p.)
Kiállítva (végleg, brutalitásért): Hallock (14. p.)
MESTERMÉRLEG
Dejan Udovicsics:
– Volt tartásunk, nem tört meg minket a négyperces kiállítás sem, többször is visszajöttünk háromgólos hátrányból, a végén hiányzott egy kis rutin, hogy legalább szétlövésre mentsük az összecsapást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik