Vízilabda: rangos tornával emlékeznek Benedek Tiborra

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 14:11
null
Lovas Péter, Schmidt Ádám és Madaras Norbert a sajtótájékoztatón (Fotó: UVSE)
Péntektől vasárnapig öt magyar és három külföldi csapat részvételével rendezik meg a III. Benedek Tibor Emléktornát a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában.

 

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Benedek Tibor emléke előtt tisztelgő rangos utánpótlástornát a Hajós uszoda nyitott medencéjében. A pénteken kezdődő háromnapos eseményre öt magyar (UVSE, FTC, KSI, Honvéd, Vasas) és három külföldi (Partizan Beograd, CN Catalunya, Nuoto Roma) klub kapott meghívást – mindegyik kötődik valamilyen szempontból a 2020 júniusában elhunyt legendás vízilabdázóhoz.

Az UVSE elnöke, Lovas Péter a keddi sajtótájékoztatón elmondta, Benedek Tibor halála után felvetődött egy ifjúsági torna ötlete, amely emléket állít háromszoros olimpiai bajnok balkezesünknek. A kezdeményezés mellé állt az idén a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága is.

„Erkölcsi felelősségünk, hogy Benedek Tibor emlékét megőrizzük – hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. – A nevét viselő nemzetközi utánpótlástorna méltó Tiborhoz és azokhoz az értékekhez, amelyeket életében képviselt. Alázat, munkabírás és céltudatosság jellemezte, és bár nem sorolta magát a legtehetségesebb sportolók közé, mégis klasszissá vált. Bármihez kezdett volna életében, világhírű lett volna, mert a kemény munkában hitt – sokunknak példaértékű lehet a hozzáállása. Ha ezt a mentalitást továbbviszik a tornán résztvevő játékosok, az eredménytől függetlenül győztesek lesznek.”

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Madaras Norbert megköszönte az eseményt szervező UVSE-nek, hogy megőrzi Benedek Tibor örökségét, amelyhez a szövetség anyagi és szakmai segítséget is nyújt. A margitszigeti klub szakmai igazgatója, Vincze Balázs kiemelte, az ifjúsági magyar bajnokság első hat helyezettjéből öt vízbe ugrik a Hajósban, és külföldről is erős csapatok érkeznek az emléktornára.

„Tibor első külföldi csapata a Roma volt, a patinás Partizannal sok közös edzőtáborban vettünk részt, a Catalunya ellen pedig két BEK-döntőt is játszottunk – mondta a Nemzeti Sportnak Vincze Balázs, aki Benedek Tibor csapattársa volt. – Ahol megfordult, Benedek Tibor példaképpé vált, nemcsak eredményessége, hanem életútja miatt is. Szívünkben őrizzük emlékét, a mérkőzések közben szombat délután koszorúzást is tartunk a Hajós uszoda bejárata mellett.”

A III. Benedek Tibor Emléktornán pénteken és szombat délelőtt két csoportban zajlanak a küzdelmek, majd szombat délután elődöntőket, vasárnap helyosztókat rendeznek a Margitszigeten.

Rangos tornával emlékeznek Benedek Tiborra (Fotó: Török Attila)
Rangos tornával emlékeznek Benedek Tiborra (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik