Női vízi: szépen helytállt a felforgatott válogatott

Vágólapra másolva!
2023.04.15. 10:59
null
A tavalyi Eb-t kihagyta, idén nagy löketet adott a csapatnak Keszthelyi Rita (jobbra) visszatérése (Fotó: Dömötör Csaba)
A Los Angeles-i repülőjeggyel a zsebében térhetett haza a magyar csapat Rotterdamból, így a kapitány nyugodtan tovább tesztelheti a játékosait Athénban.

Elsődleges célját elérte a magyar női vízilabda-válogatott a világkupa első, rotterdami selejtezőtornáján, ugyanis első nekifutásra kvalifikálta magát a sorozat nyolcas döntőjébe, amelyet június 23–25-én rendeznek meg Los Angelesben. Bíró Attila szövetségi kapitány még a torna előtt elmondta, mindenképpen szeretne részt venni a világkupa végjátékában, különben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő válogatottunk lépéshátrányba kerülne a riválisokhoz képest.

A csapat két győzelemmel és egy vereséggel zárta a tornát, és tulajdonképpen másfél jó mérkőzést játszott, a görögök elleni második félidő és az ausztrálok elleni találkozó teljes egészében rendben volt. A görögök elleni álmos kezdés és a holland meccs hibákkal tarkított játéka nem tetszett a kapitánynak – érdekes, hogy amíg a hollandok görög mestere, Evangelosz Dudeszisz szuperlatívuszokban beszélt az egy góllal megnyert mérkőzésről, addig Bíró Attila borzalmasnak nevezte – a sztenderdek, ugye.

Egyébként a magyar válogatott felforgatott összeállításban játszott Rotterdamban, a kapitány fiatalokat is tesztelt, ehhez mérten a két győzelem és az egygólos vereség nem rossz mérleg, de kis koncentrációval hibátlan is maradhatott volna a csapat. Voltak ígéretes momentumok, például Hajdú Kata bátor játéka, Mahieu Geraldine egyre markánsabb centermunkája, vagy a kapus Neszmély Boglárka görögök elleni beugrása is megmutatta, hogy nagy tartalék lakozik a válogatottban a közelmúlt szép eredményei ellenére is. A tavaly nyári Eb-t kihagyó Keszthelyi Rita visszatérése pedig pont akkora löketet adott a csapatnak, mint azt vártuk. Ugyanakkor tanulságokból is akad bőven, ezeket minden bizonnyal a stáb segítségével le is vonják a játékosok.

A magyar válogatott így lényegében tét nélkül, a minél jobb kiemelésért ugrik medencébe a jövő heti, második selejtezőtornán Athénban, aligha ugyanebben az összetételben, Bíró Attila ugyanis előre kijelentette, hogy változtat, és további játékosokat is megnéz élesben. A mieink az A-csoportban újra összecsapnak a hollandokkal, emellett az amerikaiakkal és az olaszokkal játszanak, három nap alatt három kemény meccs vár tehát rájuk. A részletes program egyelőre még nem ismert. Eközben a B-csoportban a négy nem továbbjutó együttes küzd tovább Athénban, ketten közülük ott lesznek a nyolcas döntőben, ketten pedig kiesnek a második divízióba. A nyolcas döntő utolsó két, még kiadó helye egyébként a második divízió két legjobb csapatáé lesz.

Az első két hely valamelyike azért is fizetne jól Athénban, mert a Los Angeles-i negyeddöntőben a második divízióból érkező csapat lenne az ellenfél, ami lényegében biztos négy közé jutást jelent.

VILÁGKUPA, NŐK, 1. SELEJTEZŐTORNA (ROTTERDAM)     
Az A-csoport végeredménye:
1. Hollandia 9 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Görögország 3, 4. Ausztrália 0
A B-csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 7, 2. Olaszország 6, 3. Spanyolország 5, 4. Kína 0
A csoportok első két helyezettje továbbjutott a sorozat nyolcas döntőjébe.

2. SELEJTEZŐTORNA (ATHÉN, ÁPRILIS 19–21.)     
A-csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Egyesült Államok, Olaszország
B-csoport: Görögország, Ausztrália, Spanyolország, Kína
A B-csoport első két helyezettje nyolcas döntőbe jut, az utolsó két helyezett kiesik a 2. divízióba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik