H. Á. 2022.06.23 13:23 Frissítve: 2022.06.23 14:13

Vizes vb: Caeleb Dressel mentális problémák miatt léphetett vissza

A hazánkban zajló vizes világbajnokság eddigi egyik legnagyobb szenzációja, hogy előbb kedden a 100 gyorstól, majd szerdán a teljes világbajnoki szerepléstől is visszalépett az amerikaiak hétszeres olimpiai és 14-szeres világbajnoka, Milák Kristóf legnagyobb riválisa a 100 méter pillangón, Caeleb Dressel. Hivatalosan bővebben nem részletezett egészségügyi okokkal indokolták az amerikaiak a váratlan lépést, ám egy spanyol lap szerint lehet, hogy valójában mentális problémák állnak a háttérben.

 

Nem tudni pontosan, hogy miért lépett vissza Caeleb Dressel (Fotó: Getty Images)

A 25 éves amerikai úszó Dressel a vb úszóversenyeinek első napján, múlt szombaton a 4x100-as férfi gyorsváltó tagjaként nyerte pályafutása 13. nagymedencés világbajnoki címét, majd vasárnap az 50 méteres pillangó győzteseként a 14. vb-aranyát is megszerezte, sekkor még semmi jel nem utalt arra, hogy bármilyen egészségügyi problémája lenne.

Ahogy nem látszott rajta kedden sem, amikor délelőtt a 100 méter gyors előfutamaiban a végső győztes román tini, David Popovici mögött a második helyen jutott az elődöntőbe, ám este már nem állt rajtkőre a döntőbejutásért, visszalépett a számtól, amelynek egyébként kétszeres címvédőként vágott neki.

Szerdán délután aztán jött az újabb hír: Dressel a komplett világbajnokságtól visszalép, ami azt is jelenti, hogy elmarad az előzetesen a vb egyik csúcseseményének várt nagy csatája Milák Kristóf ellen 100 pillangón. 

Az amerikai úszószövetség ügyvezetője, Lindsay Mintenko szerda esti nyilatkozata nem segített tisztába tenni a történteket, csupán annyit árult el, hogy a „mi prioritásunk mindig is a sportolóink egészsége volt és marad, és továbbra is megadjuk Caelebnek a gyors felépüléshez szükséges segítséget.”

Az tehát nem derült ki, hogy Dresselnek mi a baja pontosan, az általános megfogalmazás szerint „egészségügyi probléma” állhat a klasszis lépése mögött. 

A spanyol 20.minutos című lap szerint nem kizárt, hogy a történtek hátterében mentális problémák húzódhatnak. A lap emlékeztet arra, hogy miután Dressel öt aranyat nyert a tokiói olimpián, hetekre abbahagyta az úszást mentális fáradtságra hivatkozva, majd ősszel edzőt is váltott.

„Dressel az olimpia után elismerte, a nyári játékok után nagy nyomás nehezedett rá, ami miatt egyre  depressziósabb lett, és úgy érezte, már egyáltalán nem vonzza a medence és az úszás” – írja a spanyol lap.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Dressel 2014-ben hasonló okokból fél évre abbahagyta az úszást a középiskola utolsó évében, és csak a hite segítségével tért vissza a medencébe – már a floridai egyetem diákjaként. Erről az időszakról egyébként maga is úgy nyilatkozott a baptiststandard.com-nak, hogy „mentális démonokkal” küzdött és „egyáltalán nem élvezte az úszást.”

A 20minutos fejtegetését Dressel állapotával kapcsolatban az illetékesek egyelőre nem kommentálták.

Mindenesetre ha valóban mentális gondok miatt lépett vissza az amerikai kiválóság, akkor nem ő az első, aki hasonló problémákkal küzd, vagy erre hivatkozva lép vissza egy jelentős sporteseménytől – ott van például Simone Biles ötszörös olimpiai bajnok tornász, vagy a négyszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszező Oszaka Naomi.

 

2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.