Vizes vb: Caeleb Dressel mentális problémák miatt léphetett vissza

Vágólapra másolva!
2022.06.23. 13:23
null
Nem tudni pontosan, hogy miért lépett vissza Caeleb Dressel (Fotó: Getty Images)
A hazánkban zajló vizes világbajnokság eddigi egyik legnagyobb szenzációja, hogy előbb kedden a 100 gyorstól, majd szerdán a teljes világbajnoki szerepléstől is visszalépett az amerikaiak hétszeres olimpiai és 14-szeres világbajnoka, Milák Kristóf legnagyobb riválisa a 100 méter pillangón, Caeleb Dressel. Hivatalosan bővebben nem részletezett egészségügyi okokkal indokolták az amerikaiak a váratlan lépést, ám egy spanyol lap szerint lehet, hogy valójában mentális problémák állnak a háttérben.

A 25 éves amerikai úszó Dressel a vb úszóversenyeinek első napján, múlt szombaton a 4x100-as férfi gyorsváltó tagjaként nyerte pályafutása 13. nagymedencés világbajnoki címét, majd vasárnap az 50 méteres pillangó győzteseként a 14. vb-aranyát is megszerezte, sekkor még semmi jel nem utalt arra, hogy bármilyen egészségügyi problémája lenne.

Ahogy nem látszott rajta kedden sem, amikor délelőtt a 100 méter gyors előfutamaiban a végső győztes román tini, David Popovici mögött a második helyen jutott az elődöntőbe, ám este már nem állt rajtkőre a döntőbejutásért, visszalépett a számtól, amelynek egyébként kétszeres címvédőként vágott neki.

Szerdán délután aztán jött az újabb hír: Dressel a komplett világbajnokságtól visszalép, ami azt is jelenti, hogy elmarad az előzetesen a vb egyik csúcseseményének várt nagy csatája Milák Kristóf ellen 100 pillangón.

Az amerikai úszószövetség ügyvezetője, Lindsay Mintenko szerda esti nyilatkozata nem segített tisztába tenni a történteket, csupán annyit árult el, hogy a „mi prioritásunk mindig is a sportolóink egészsége volt és marad, és továbbra is megadjuk Caelebnek a gyors felépüléshez szükséges segítséget.”

Az tehát nem derült ki, hogy Dresselnek mi a baja pontosan, az általános megfogalmazás szerint „egészségügyi probléma” állhat a klasszis lépése mögött.

A spanyol 20.minutos című lap szerint nem kizárt, hogy a történtek hátterében mentális problémák húzódhatnak. A lap emlékeztet arra, hogy miután Dressel öt aranyat nyert a tokiói olimpián, hetekre abbahagyta az úszást mentális fáradtságra hivatkozva, majd ősszel edzőt is váltott.

„Dressel az olimpia után elismerte, a nyári játékok után nagy nyomás nehezedett rá, ami miatt egyre depressziósabb lett, és úgy érezte, már egyáltalán nem vonzza a medence és az úszás” – írja a spanyol lap.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Dressel 2014-ben hasonló okokból fél évre abbahagyta az úszást a középiskola utolsó évében, és csak a hite segítségével tért vissza a medencébe – már a floridai egyetem diákjaként. Erről az időszakról egyébként maga is úgy nyilatkozott a baptiststandard.com-nak, hogy „mentális démonokkal” küzdött és „egyáltalán nem élvezte az úszást.”

A 20minutos fejtegetését Dressel állapotával kapcsolatban az illetékesek egyelőre nem kommentálták.

Mindenesetre ha valóban mentális gondok miatt lépett vissza az amerikai kiválóság, akkor nem ő az első, aki hasonló problémákkal küzd, vagy erre hivatkozva lép vissza egy jelentős sporteseménytől – ott van például Simone Biles ötszörös olimpiai bajnok tornász, vagy a négyszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszező Oszaka Naomi.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik