Vívás: Thomas Bach megnyitotta a budapesti világbajnokságot

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.07.18. 19:49
null
Thomas Bach (balról), Aliser Uszmanov és Szabó Tünde a megnyitón (Fotó: Földi Imre)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach sikeres sportolói pályafutását is egy budapesti világbajnokság alapozta meg.

 

A csütörtöki négyes döntők előtt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke hivatalosan is megnyitotta a budapesti világbajnokságot. A sportvezető beszédében elmondta, számos emlék fűzi a magyar fővároshoz, ahol az 1975-ös világbajnokságon negyedik lett a német tőrcsapattal.

„A negyedik hely az elképzelhető legrosszabb egy sportolónak, de a mi csaptunk ezzel az eredménnyel fektette le a sikeres folytatás alapjait, és lett egy év múlva olimpiai bajnok – mondta Thomas Bach, aki a megnyitót megelőzően a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett a NOB fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről, a megbeszélésen a sportvezető elismerését fejezte ki a budapesti nemzetközi sportesemények sikereiért.

A NOB elnöke a sportolóknak azt üzente, hogy tudásuk legjavát nyújtva, a fair play szabályai szerint versenyezzenek, az eredményeik értékelésekor pedig gondoljanak arra, hogy: „A mai vereség egy ragyogó jövő kezdete is lehet.”

Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) első embere beszédében kiemelte, a budapesti verseny különleges viadal, egyfelől mert a tokiói olimpiát megelőzően az utolsó vébé, másfelől rekordszámú nemzet és sportoló versenyez a magyar fővárosban. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig emlékeztetett, a kormányzat célja, hogy időről időre kiemelkedő sporteseményeknek adjon otthont Magyarország, és Budapesten minden adott ahhoz, hogy az egyik legjobb világbajnokság legyen a mostani.

A beszédeket követően a vívóaréna show-színpaddá változott, amelyen a 124 méter hosszú, 4 méter magas U alakú LED-fal által nyújtott impozáns díszletek között a nézők ízelítőt kaptak a vébét végigkísérő fény- és hanghatásokból is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik