Kosárlabda: Puskás Kadosa két fronton is helytáll csapatkapitányként

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 20:38
null
A 16 éves kosárlabdázó, Puskás Kadosa kezdő irányítóként és egyben csapatkapitányként segíti a Budapesti Honvéd kadétcsapatát, illetve a nyári Eb-re készülő korosztályos válogatottat is. A fiatal elsősorban a gólpasszokban, a lepattanózásban jár élen, ugyanakkor, ha pontszerzésre van szükség tőle, akkor sem jön zavarba.

Újabb válogatottszünethez ért az U16-os fiú kosarasok korosztályos bajnoksága, méghozzá ezúttal a rájátszás derekán. A tabella élmezőnyében egyébként igencsak szoros a versengés a Pécs, a Vasas és a Honvéd között, és kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel a bajnoki cím sorsa is ezen három együttes között fog eldőlni.

A jelenleg harmadik helyen álló Honvéd jó szereplésének legfőbb letéteményese Puskás Kadosa, aki az alapszakasz után a rájátszásban is vezérszerepben bizonyít. Az irányítóreménység 9,3 pontot, 11,5 lepattanót, 7 gólpasszt és 2,3 szerzett labdát átlagol meccsenként a play-offban. Az asszisztok terén például magasan kiemelkedik a hazai U16-os mezőnyből a statisztikai rangsorban.

„Az elmúlt időszakban egész jó formában érzem magam, de annak még inkább örülök, hogy a csapat is jól szerepel. Igazi összeszokott brigádról beszélünk, keményen dolgozunk, és

Persze akadnak erős riválisok is, de nem illetődünk meg senkitől” – mondta Puskás az Utánpótlássportnak.

Bár Kadosa irányító poszton játszik, a kiváló lepattanózásával például a magasemberek többségét is felülmúlja.

Irányítóként különösen hasznos, ha az ember jól szedi le a labdákat, mert akkor azonnal lehet is indítani az ellentámadást. A jó lepattanózás titka a megfelelő helyezkedés, illetve az agresszivitás, az akarat – nem kell feltétlen hozzá magasnak lenni vagy nagyot ugrani. Szóval igyekszem nem csak a pontokban élen járni, hanem a játék minden elemében.”

Puskás Kadosa a Honvédban és az U16-os válogatottban is vezérszerepben Forrás: Budapesti Honvéd

Amellett, hogy kezdő irányítója és csapatkapitánya klubcsapatának, Puskás a nyári B-divíziós Európa-bajnokságra készülő U16-os válogatottban szintúgy ezt a szerepet tölti be.

„Úgy érzem, edzőtáborról edzőtáborra haladva egyre jobb a kémia csapaton belül, remek az összhang köztünk, a hangulatra sem lehet panasz. Tovább, ami talán ennél is fontosabb, mindez a játékunk minőségén is meglátszik, szóval jó úton járunk. November kezdtük a közös munkát ezzel a társasággal és szakmai stábbal, azóta túl vagyunk már az ORV-n, illetve a Szent István-kupán, míg a kettő között a horvátok vendégeként játszottunk dupla meccset.”

A válogatott jelenleg is összetartáson vesz részt Fehérváron, majd pénteken és szombaton két újabb felkészülési meccset játszik a horvátokkal.

„A kezdetekhez képest támadásban egyértelműen nagyot léptünk előre, ami elsősorban annak tudható be, hogy az edzők által kérteket most már egyre inkább sikerül meg is valósítani a pályán. Eközben a védekezés terén pedig fel tudtuk venni azt az agresszivitást, amit a nemzetközi szint megkövetel. Általában kicsit alacsony szerkezettel játszunk, de próbáljuk ezt sok lábmunkával és jó kommunikációval kompenzálni.

Alig várjuk a horvátok elleni páros meccset! Esetükben A-divíziós ellenfélről beszélünk, szóval nem lesz könnyű dolgunk, de szeretnénk velük két szoros meccset játszani.”

(Kiemelt kép forrása: Budapesti Honvéd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik