Vívás: tizenegy éremmel zártak a magyarok a nápolyi korosztályos Eb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.01. 16:12
null
Boczkó Gáborban hiányérzet is maradt a kadét és junior Eb után, de a szövetségi kapitány összességében elégedett a Nápolyban látottakkal.

Dicséretesen teljesített a magyar küldöttség a Nápolyban rendezett kadét és junior vívó Európa-bajnokságon.

Hazánk fiataljai a két korosztály nyolcnapos kontinensviadalának összes versenynapján ott álltak a dobógón legalább egyszer.

Az egyetlen egyéni aranyérmet a tőröző Kollár Anna érdemelte ki a kadétok között, de ugyanúgy remekül szerepelt a korosztályban ezüstérmes kardozó, Csonka Dorottya, valamint a bronzot kiérdemlő, szintén kardvívó Csoba Botond.

A kadétok mezőnyében továbbá a Csonka Dorottya, Rácz Brigitta, Szabó Polli, Tóth Nadin összetételű leány kardcsapat a második, a Berkeszi Dániel, Csoba Botond, Fabó Ákos, Kovács Lőrinc összeállítású fiú kardcsapat pedig a harmadik helyen zárt.

A junioroknál két kardozó nevéhez fűződik egyéni medália. Spiesz Annának ezüst, Vigh Benedeknek bronz lett a jutalma a versenynap végén. Spiesz továbbá Domonkos Emese, Kónya Csenge és Kovács Zsanett társaságában Eb-győzelemnek örülhetett.

A tőröző Kollár Anna egyéni Eb-aranyat nyert a kadétok között, a juniorcsapattal pedig második lett Nápolyban Forrás: EFC

A dobogó második fokára állhatott fel a Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter alkotta női tőrcsapat, és párbajtőrözők sem maradtak érem nélkül: Gachályi Gréta, Nagy Blanka, Salamon Réka, Wimmer Dorina a csapatversenyben bronzig jutott. A záró napon csakugyan értékes harmadik helyet szerzett  a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia felállású férfi tőrcsapat.

Tavaly a Tallinnban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon szintén nem telt el úgy nap, hogy magyar vívó ne álljon a dobogó valamelyik fokán. Reménységeink egy éve tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemeltek ki.

Most Nápolyban tizenegy érem, benne két arany volt a termés.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a legutóbbi szereplésre is visszautalva úgy értékelt portálunknak, hogy:

„Várható volt, hogy a tavalyi érmek számától elmaradunk és kevesebb lesz az arany is, mert több fegyvernemben még elsőéves fiatalok vívtak. A korosztályváltás sosem egyszerű, két-három év korkülönbség pedig fizikálisan és technikailag is sok esetben meglátszik. Ezzel együtt mindenki igyekezett kihozni magából a maximumot. Látjuk, hogy van potenciál a versenyzőinkben, és

Bár a fiatalok többségében jól teljesítettek, maradt bennünk némi hiányérzet. Főleg a párbajtőröző fiúktól vártunk többet, mert az évadban elért eddigi eredményeik ennél jobb szereplést vetítettek elő. Tehát összességében nem kiválóan, de jól teljesítettünk.”

A két korosztály világbajnokságát áprilisban rendezik Rijádban.

(Kiemelt képünkön: az aranyérmes junior női kardcsapat Forrás: EFC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik