Jégkorong: szomszédolás az utánpótlásban, amelyből mindenki profitál

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 10:40
null
Ebben az évadban a legjobb magyar U20-as és U18-as jégkorongcsapatok is újra az osztrák bázisú korosztályos bajnokságban szerepeltek. Kovács Csaba, a fehérvári akadémia, a FEHA19 szakmai igazgatója beszélt a nemzetközi versenyeztetés előnyeiről és hátrányairól.

Lezárultak a rájátszás küzdelmei az osztrák U20-as és U18-as jégkorongbajnokságban. Az ausztriai bázisú, magyar csapatokkal teletűzdelt korosztályos ligákban remekül teljesítettek az itthoni klubok együttesei:

az idősebbek között az Újpest bajnoki címet szerzett,

míg az ifjúságiak mezőnyében – legjobb magyar csapatként – a BJA a harmadik, az Újpest a negyedik helyen végzett.

A „vendégszereplés” az osztrák bajnokságban már 17 éves múltra tekint vissza a honi jégkorongsportban. Akkor, 2007-ben felnőttszinten az Alba Volán indult el első magyar csapatként az EBEL-ben, mostanra pedig az utánpótláscsapatok is állandó résztvevőivé váltak a „szomszédos” bajnokságoknak. A fehérvári színekben játékosként Ausztriában hosszú éveket lehúzó, korábbi sokszoros válogatott kiválóság, Kovács Csaba szerint a fiatalok csak fejlődhetnek a nemzetközi versenyeztetésnek köszönhetően.

„Összességében hatalmas előrelépést jelentett a hazai utánpótlásnak, hogy néhány évnyi szünet után ismét elindult az osztrák-magyar közös juniorbajnokság – kezdte a fehérvári FEHA19 szakmai igazgatója, a Jégkorong Módszertani Központ vezetője, aki a hazai szövetség szakmai bizottságának is tagja. –

Ez többek között azért volt fontos lépés, mert a juniorkorosztály vízválasztó, átmeneti időszak a fiatalok életében, hiszen sokan már, úgymond, felfelé kacsingatnak, és akár a klubjuk felnőttcsapatában is szóhoz jutnak az Erste Ligában. Emiatt például az évadban – különösen annak első felében – gyakran változó kerettel álltak ki a különböző együttesek; az U20-asok mellett a fiatalabb korosztály képviselői, az U18-asok is gyakran kipróbálhatták magukat az idősebbek között, és nekik ez kiváló terep a fejlődésre.”

Kovács Csaba Forrás: FEHA19

Három évnyi kihagyást követően az osztrák-magyar juniorliga tavaly indult újra, míg az ifjúsági korosztályban a covidos időszakot követően ez már a második közös évad volt. Az U20-as bajnokságban összesen 15, az U18-asban 9 csapat szerepelt – előbbiben hat (Újpest, FEHA19, BJA, DVTK, Vasas, DEAC), az utóbbiban öt (a debreceniek itt nem neveztek) magyar klub vett részt.

„Örömteli módon, az osztrák klubokkal a megbeszéléseken rendre közös nevezőre jutunk, és mindkét fél belátja, szükségünk van egymásra ahhoz, hogy versenyképes utánpótlása legyen mindkét nemzetnek. Egy-egy ilyen bajnokság lebonyolítása esetén a legnagyobb kihívás a sok utazás, és azok költségvonzata. Szerencsére a magyar klubok meg tudták oldani ezt a feladatot, és lehetőségként, egyfajta befektetésként tekintettek az osztrák szereplésre.

(Kiemelt képen: az újpesti fiatalok kiválóan szerepeltek az osztrák U20-as bajnokságban Forrás: UTE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik