DÉNES SZILÁRD, LAKNER GÁBOR 2022.02.07 12:59 Frissítve: 2022.02.07 13:26

Vizes vb: nem lesz építkezés; vidéki helyszínek Budapest mellett

A költséghatékonyság jegyében rendezik meg a 2022-es vizes világbajnokságot Magyarországon – jelentették be az esemény sajtótájékoztatóján.

Szántó Dávid, Mihók Attila, Wladár Sándor, Hosszú Katinka, Molnár Tamás és Vári Attila (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Mint beszámoltunk róla, hétfőn reggel döntöttek arról, hogy a májusra tervezett és elhalasztott fukuokai vb helyett Magyarország lesz a beugró. A versenyt június 18. és július 3. között rendezik meg, de korántsem csak Budapesten. A vízilabdatornát négy helyszínen – Budapest mellett Debrecenben, Sopronban és Szegeden – bonyolítják le, a nyílt vízi úszás helyszíne pedig a Lupa-tó lesz.

Kizárólag már meglévő létesítményekben zajlanak majd az események, még ideiglenesen sem építenek semmit a szervezők, ezért például az óriás toronyugrás nem szerepel a programban. A Nemzetközi Úszöszövetség (FINA) jelentősen csökkentette a jogdíjakat, és azt is vállalta, hogy mindössze kis létszámú delegációt küld a világbajnokságra, ezzel is hozzájárulva a költségek csökkentéséhez. A világbajnokságot a Magyar Úszószövetség (MÚSZ), a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) és a Nemzeti Sportügynökség közösen rendezi.

A programban rendhagyó módon az úszás és a szinkronúszás az első héten szerepel, a műugrás és a nyílt vízi úszás a második héten következik, a vízilabdatorna értelemszerűen két hétig tart. Vári Attila, az MVLSZ elnöke elmondta, a magyar válogatottak már a csoportkörben is a Hajós uszodában szerepelnek, az egyenes kieséses szakaszban pedig már csak itt rendeznek mérkőzéseket.

A szervezőbizottság elnöke Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke lett, aki élete egyik legnagyobb kihívásának nevezte a rendezést, amelynek előkészítésére mindössze négy hónap maradt. Wladár hangsúlyozta, hogy nem szeretnének versenyezni a csodálatos 2017-es rendezéssel, ám a megszokott magas színvonalat biztosítják.

Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy telt házas rendezéssel és több mint százezer vendégéjszakával terveznek, ami repülőrajtot adhat a pandémia által padlóra küldött turizmusnak és minden kapcsolódó vállalkozásnak, és jelentős államháztartási bevételt is generál. Hozzátette, hogy mindenben alkalmazkodnak az aktuális járványügyi intézkedésekhez.

A startpisztoly eldördült, lehet készülni a júniusi vb-re. 

VÉLEMÉNYEK
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke:
„Óriási megtiszteltetés, hogy bejelenthetjük: 2022-ben Budapesten vizes világbajnokságot rendezünk. Nem egészen egy hete derült ki, hogy Fukuoka nem fogja tartani a már eleve elhalasztott, májusra tervezett időpontot. Számos sportoló ekkor döbbent rá, a munka, amit az elmúlt hetehben, hónapokban, akár években végzett, mind kárba veszhet. A Magyar Úszószövetség és a Magyar Vízilabda-szövetség érzékelte a nyomást, külföldi és hazai versenyzők részéről is. Úgy gondoltuk, hogy Magyarország és Budapest zseniális helyszín csodálatos uszodákkal, és a magyarok számtalanszor bizonyították, szeretik a vizes sportokat, jó szervezők, és kiváló házigazdák. Azt is tudjuk, hogy az úszók, vízilabdázók és egyéb vizes sportok képviselői imádnak nálunk járni. Egyből megkezdtük a tárgyalásokat a Nemzetközi Úszószövetséggel, a FINA-val, mindenben meg tudtunk egyezni, és mivel a közös érdekek találkoztak, rengeteg anyagi kedvezményt is ki tudtunk harcolni. Ezek alapján a MÚSZ és az MVLSZ javaslatot tett Magyarország kormányának, amelyet elfogadott, ennek értelmében 2022. június 17. és július 3. között Magyarország ad otthont a 19. vizes világbajnokságnak. Természetesen ez nem érinti a 2027-es vb rendezési jogát, akkor is mi rendezhetjük a 2028-as, Los Angeles-i olimpiát megelőző akkreditációra is lehetőséget biztosító versenyt. Meggyőződésem, hogy a FINA bizalmát egyetlen nagyhatalom sem kapná meg, ám a mi esetünkben már minden infrastruktúra készen áll, nem épül új uszoda, létesítmény, medence – éppen ezért óriás toronyugrás sem szerepel a programban, hiszen jelentős költségekkel járna a torony megépítése. A költséghatékony felfogás hozadéka az is, hogy a nyitó- és záróünnepség is szerényebb, visszafogottabb lesz. Ezért tartható a négy hónapos felkészülési határidő, de így is öt sportágban versenyeznek kétszáz ország sportolói, összesen ötezer résztvevővel számolunk.” 
Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok úszó:
„Sportolói oldalról közelíteném meg a hírt: ha valaki megkérdezi tőlem, melyik a szívemnek legkedvesebb érem, amit szereztem, a 2017-es, budapesti vb-n szerzett medált mondanám. A Duna Aréna közönségének hangulata, az őrjöngés a lelátón szerintem minden versenyző emlékezetébe bevéste magát. Már csak erre visszagondolva is izgatottá válok. De nem csak a magyaroknak, a világ minden nemzetének hatalmas lehetőség, hogy mégis lesz idén világbajnokság. Bármely úszót megkérdeznénk, aki öt évvel ezelőtt itt volt, nagy valószínűséggel azt mondaná, az volt élete legjobb versenye. Mindenki jól járt a döntéssel. Másrészről a magyar úszók büszkén sétálhatnak a világ úszói között, mert a mi országunk nyújt mentőövet, immár másodszor, hiszen 2017-ben is „beugrók” voltunk a mexikói Guadalajara helyett.”
Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke:
„Egy hazai rendezésű világbajnokság minden sportoló álma, a legszentebb dolog a fantasztikus közönségünk előtt játszani, óriási szeretet övezi a csapatunkat. Jelentős pillanat ez számunkra, nagyon tartalmas múlt hét és nemzetközi egyeztetések eredménye ez. Számos sportoló és sportvezető kereste meg a Magyar Vízilabda-szövetséget, hogy nem maradhat világbajnokság nélkül a sport – ezért is kezdtünk bele a sportdiplomáciai egyeztetésekbe, amely eredményeként megkaptuk a rendezési jogot. Kiemelném, ez nem Budapest világeseménye, ez a nemzet eseménye lesz, hiszen a vízilabda négy helyszínen zajlik majd, Sopronban, Szegeden, Debrecenben és Budapesten. Minden polgármesterrel egyezségre jutottunk a rendezés kapcsán.”
2023.01.26 00:03:01

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez annyira, de annyira nem törvényszerű – és mégis, nézem ezt az öt embert, hallgatom őket, és valahogy oly természetesnek tetszik az egész, pláne itt, a Margitszigeten, ahol egykoron a zseniális edzők, köztük a Gyenge Valiékat felkészítő Sárosi Imre vezényelte az edzéseket.

2022.12.20 20:31:19

Úszás nemzetisport.hu

A hétszeres olimpiai bajnok amerikai szupersztár azért küzd, hogy ismét boldog legyen a medencében.

2022.11.30 09:33:37

Úszás nemzetisport.hu

A 25 éves klasszis 16-szor úszott világcsúcsot karrierje során, s immár rövid pályán is rekorder.

2022.11.05 10:31:19

Úszás nemzetisport.hu

„Hiába írtam én is sporttörténelmet, azt firtatták, miért keresek ezzel annyit, mint Milák Kristóf.”

2022.11.02 15:46:31

Úszás nemzetisport.hu

Az olimpiai bajnok, 10-szeres vb-első, 17-szeres Eb-győztes Sarah Sjöström rápihen a következő évadra.