MTI
2019.07.24 19:22 Frissítve: 2019.07.24 20:20

Vizes vb: Milák edzője szerint ez az évszázad egyik legnagyobb eredménye

Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila szerint tanítványa 200 méter pillangón úszott világcsúcsa az évszázad egyik legnagyobb eredménye.

Selmeci Attila (jobbra) beszélt a közös munkáról Milák világcsúcsa után (Fotó: Kovács Anikó, archív)

 

„Az elmúlt években végig csúcsra volt járatva ez a gyerek, kemény voltam, egy olyan programot diktáltam, amely nehezen volt teljesíthető, de utólag valószínűleg ő is belátja, hogy megérte az a sok munka” – mondta a tréner a magyar sajtó munkatársainak a kvangdzsui világbajnokságon.

 
Milák Kristóf világcsúccsal világbajnok 200 méter pillangón
Milák Kristóf: Ezt mégis hogy csináltam?
Milák fél távig „együtt ment” Phelpsszel – így született a rekord
Le Clos: Nincsenek rá szavak, Milák pokolian gyors

A 19 éves versenyző 1:50.73 perces idővel nyert aranyérmet, ezzel 78 századot (!) vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordjára (1:51.51).

„Majdnem nyolc tizeddel javította meg Michael Phelps szinte megdönthetetlennek hitt világcsúcsát, ez az évszázad egyik legnagyobb eredménye –  nyilatkozta a tréner, aki Sós Csaba szövetségi kapitánynak is köszönetet mondott. – A kapitány nagyon okosan kiszámolta, hogy legalább tíz nappal korábban jöjjünk ki. Az első öt napban gyakorlatilag csak lézengtünk. Nagyon oda kell erre figyelni, persze vannak ennek anyagi oldalai, de az eredmények igazolják. Fontos lesz ez majd az olimpia szempontjából is, kerül amibe kerül, ha azt akarjuk, hogy a versenyzőink eredményesen szerepeljenek.”

Selmeci elmondta, ez a mostani teljesítmény elsősorban annak köszönhető, hogy Milák pályafutása során talán először teljesen kipihenten indult egy versenyen, ugyanakkor nem gondolta volna, hogy ebből egy ilyen szenzációs idő jön ki.

„Mielőtt kijöttünk, azt gondoltam, hogy körülbelül 1:52.50-es idő kell majd a győzelemhez. Az első száz méter után picit aggódtam, mert 52.88-cal kezdett, Chad le Clos elvitte magával, de százötvennél már láttam, hogy bírni fogja, és meg fogja nyerni. Ugyanakkor a világcsúcsot csak akkor vettem észre, amikor megláttam az eredményjelzőt, percekig hitetlenkedve álltam ott” – idézte fel a finálé pillanatait Selmeci Attila. Megjegyezte, ő a Széchy Tamás-, Kiss László-féle iskola híve, azaz a kemény munkában hisz. Hozzátette, nehéz helyzetbe kerültek, amikor Érdről el kellett jönniük, ezért különösképpen hálával tartozik a Honvédnak és Gergely István elnöknek azért, hogy csatlakozhattak az egyesülethez, amely a legjobb körülményeket biztosította számukra.

„Kristóf zseni az úszók között, egy különc, néha nem könnyű vele foglalkozni”jellemezte tanítványát a tréner. Elmondta, fontos volt, hogy az alapvetően egyedül készülő versenyzője mellé olykor-olykor másik klubból is csatlakoztak társak, akik megkönnyítették a közös munkát. Ilyen volt Kapás Boglárka és edzője, Virth Balázs, valamint Kalmár Ákos és trénere, Pass Ferenc vagy éppen Turi György. „Azt gondolom, ez a jövő, függetlenül attól, hogy ki melyik klubban úszik, dolgozzunk össze.”

A folytatással kapcsolatban Selmeci Attila elmondta, a világbajnokságon még hátravan a 100 méter pillangó, amelyen Milák két évvel ezelőtt a Duna Arénában ezüstérmet szerzett:

„Ott 50.62-vel lett második, és, bár idén kifejezetten csak a kétszázra készültünk, azt gondolom, most olyan feldobott állapotban van, hogy akár megint képes lehet 51 másodpercen belül úszni.”

Selmeci Attila leszögezte, újdonsült világbajnoka legfeljebb három hét pihenőt kap a vb után, mert utána indul a felkészülés a tokiói olimpiára, amelyen a magyar küldöttség egyik első számú aranyvárományosa.

Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte meg, a felnőttek között először állt a dobogó tetején vb-n. A nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sorozatban negyedik sikerét arató Hosszú Katinka után ő a harmadik magyar dobogós, egyben győztes a Dél-Koreában zajló vb-n.

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
ÚSZÁS

FÉRFI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ

1. MILÁK KRISTÓF 1:50.73 – világcsúcs
2. Szeto Daija (japán) 1:53.86
3. Chad le Clos (dél-afrikai) 1:54.15
4. Federico Burdisso (olasz) 1:54.39
5. Gyenyisz Keszil (ukrán) 1:54.79
6. Zach Harting (amerikai) 1:55.69
7. Leonardo de Deus (brazil) 1:55.96
8. KENDERESI TAMÁS 1:57.10

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

2022.11.05 10:31:19

Úszás nemzetisport.hu

„Hiába írtam én is sporttörténelmet, azt firtatták, miért keresek ezzel annyit, mint Milák Kristóf.”

2022.11.02 15:46:31

Úszás nemzetisport.hu

Az olimpiai bajnok, 10-szeres vb-első, 17-szeres Eb-győztes Sarah Sjöström rápihen a következő évadra.

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.