Vizes Eb: Milák Kristóf minden idők második legjobb idejével nyert 200 pillangón

K. T. I., K. E.K. T. I., K. E.
Vágólapra másolva!
2021.05.19. 19:53
null
Magyarok a 200 pillangó dobogóján: Kenderesi Tamás 3. lett, míg Milák Kristóf nyakába került az Eb-arany (Fotó: Derencsényi István)
Milák Kristóf csaknem négy testhossznyi előnnyel, 1:51.10-es idővel nyert aranyérmet a budapesti vizes Európa-bajnokság szerdai versenynapján 200 pillangón. A számban harmadik helyet szerzett a másik magyar finalista, Kenderesi Tamás. Németh Nándor új országos rekorddal, csupán egy tizedmásodperccel maradt le az Eb-éremről 100 méter gyorson a Duna Arénában. Kalmár Ákos 1500 méter gyorson hatodik helyet szerzett. Kapás Boglárka az első, Hosszú Katinka a második helyen jutott a legjobb nyolc közé 200 pillangón. Kós Hubert új junior-világrekordot ért el: 1:56.99-es idejével nem mellékesen megnyerte a 200 m vegyesúszás középdöntőjét, ahonnan rajta kívül Cseh László is kvalifikálni tudott a döntőbe.

A délelőtt történéseiről ide kattintva olvashat!

Kalmár Ákos, az 1500 m gyors Eb-6. helyezettje: „Kicsit bánt, hogy nem sikerült tizenöt percen belül úsznom, ráadásul rosszabbat is jöttem, mint a kedd délelőtti előfutamban, még gyakorolnom kell azt, hogy másfél napon belül kétszer kell jól leúszni az ezerötszáz métert, de ez életem első felnőtt nagymedencés világversenye, úgyhogy nem lehetek elégedetlen.”

A szerda délutáni döntők sorát az 1500 méter gyors fináléja nyitotta, rögvest magyar résztvevővel: Kalmár Ákos a 6. helyen csapott célba az 500 métertől szinte végig vezető Mihajlo Romancsuk által nyert számban. A dobogóra az ukrán mögött két olasz, Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza állhatott még fel.

A 100 méter gyors fináléjában Németh Nándor új országos rekorddal, 48 másodpercen belüli idővel csak a benyúlásnál maradt le az éremről, 4. helyet szerzett az orosz Kliment Kolesznyikov által megnyert számban.

Németh Nándor új országos rekordot úszott (Fotó: Derencsényi István, archív)
Németh Nándor új országos rekordot úszott (Fotó: Derencsényi István, archív)
Németh Nándor az első magyar férfiúszó, aki 48 másodpercen belül teljesítette a 100 méter gyorsot: szerda esti ideje, a 47.84-es idő természetesen országos csúcs (a korábbit Milák Kristóf tartotta 48 másodperccel), ez a remek eredmény pedig egy Európa-bajnoki 4. helyet hozott a BVSC-Zugló sprintere számára – a 48-as álomhatárt egyébként jó ideje üldözi Németh, hogy ezt feltörnie éppen egy Európa-bajnoki döntőben sikerült, még nagyszerűbbé teszi teljesítményét.


„Nagyon örülök az időnek, persze, az érem azért hiányzik a nyakamból – mondta Plagányi Zsolt tanítványa a döntő után. – A fináléban mindenki jól úszott, senki sem »sült be«, tényleg hatalmas harc volt a medencének. Az időeredményem további motivációt ad nekem az olimpiára. A kezdésben maradt még, ott még van hová fejlődnöm, de tényleg nem vagyok elégedetlen. És az edzőm sem az, ő már a döntő előtt azt mondta, tudja, bennem van ez az eredmény.” (K. E.)

A női 100 m mell azon kevés szám közé tartozott, ahol nem láthattunk magyart a medencében. Az aranyérem a svéd Sophie Hansson nyakába került, aki századra azonos időt úszott azzal, mint amivel kedden az elődöntőben is a legjobbnak bizonyult.

Férfi 100 méter háton a középdöntőket rendezték, a két legjobb magyarként bejutó Kovács Benedek a 12., Bohus Richárd a 13. helyen zárt, így a fináléba már nem sikerült bekerülniük.

A női 200 méter pillangó első középdöntőjében úszott a bejutó magyarok közül Hosszú Katinka, aki a táv második felére némileg kiengedve is megnyerte a futamot (a délelőtti idejétől 4 tizeddel maradt el), ezzel időtől függetlenül biztosította a helyét a fináléban.

„Egy középdöntőben az úszónak mindig a fináléba jutás a legfontosabb célja, számomra még a futamgyőzelem is fontos volt – sikerült ezt. Remélem, hogy a csütörtök esti fináléban jobb időre leszek képes”
– értékelt Hosszú a Nemzeti Sportnak.

Kapás  Boglárka másfél másodpercet vert Hosszú Katinkára, és első helyen  jutott a 200 m pillangó döntőjébe (Fotó: Derencsényi István)
Kapás Boglárka másfél másodpercet vert Hosszú Katinkára, és első helyen jutott a 200 m pillangó döntőjébe (Fotó: Derencsényi István)


A címvédő Kapás Boglárka 50 méter után holtversenyben Ilaria Cusinatóval fordult az élen, a második forduló után már egyedül vezetett, az utolsó 50 méterre pedig majd félmásodperces fórral fordult. Végül 2:07.25-ös idővel nemcsak a futamot, de a teljes középdöntőt az élen zárta.

„Ezt most csak élvezni akartam és így is volt. Ha kívánhatok magamnak valamit a holnapi döntőre, az ugyanez. Úgy érzem, elfáradtam a végére, de nem úsztam ki még magam. Az egészen eddig eszembe sem jutott, hogy címvédőként úszok, tényleg csak élvezni akarom a döntőt” – mondta az M4 Sport kamerája előtt Kapás.

Férfi 200 mellen a második középdöntőben úszó svéd Erik Persson jutott a legerősebb idővel döntőbe, mögötte az első futamot megnyerő orosz, Anton Csupkov zárt. A nem olimpiai szám női 50 háton sem volt magyar résztvevő, az ötös pályán úszó holland, Kira Toussaint jó hajrával szerezte meg az aranyat (27.36).

Kós Hubert új junior-világrekorddal nyerte a középdöntőjét (Fotó: Derencsényi István)
Kós Hubert új junior-világrekorddal nyerte a középdöntőjét (Fotó: Derencsényi István)


A rövid böjtöt a sporttörténeti 10. Európa-bajnokságán szereplő Cseh László, illetve a mindössze 18 éves Kós Hubert törte meg. Cseh jó rajttal a legjobb három között jött fel a víz alól, második helyen fordult a pillangó után, háton az élre állt, mellen a harmadik helyre csúszott vissza, végül gyorson három századdal lemaradt a biztos döntőt érő második helytől és harmadik lett a futamban (1.58.45). Kós az Európa-csúcstól csupán 2 századra fordult az első 50 után, háton is élen maradt, mellen viszont a svájci Jeremy Desplanches megelőzte. Az utolsó 50-en viszont Kós visszaállt az élre, 1:56.99-cel behúzta az elsőséget, ezzel egyúttal új junior-világrekordot állított fel!

„Kár, hogy ez nem a döntőben sikerült – jegyezte meg Kós a Nemzeti Sportnak. – Innentől persze azt lehet mondani, hogy aranyesélyes vagyok, de mentálisan nagyon össze kell szednem magam a fináléra, ez mégiscsak egy felnőtt-Eb, nekem meg az első: mondták, hogy a nagyok nem mennek neki úgy igazán a középdöntőnek, hát, én nekimentem sajnos…”

Cseh László összesítésben a 7. idővel, de szintén bejutott a fináléba.

Női 200 gyorson két fiatal, a 18 éves Fábián Fanni és a 15 esztendős Veres Laura képviselte a magyarokat. Veres friss országos bajnokként 12. hellyel, legjobb magyarként jutott a tizenhat közé, és végül a középdöntőben is jobbnak bizonyult Fábiánnál: a délelőtti idejéhez képest egy másodpercet javítva 1.59.50-es idővel a futamban ötödik, összesítésben 10., így pedig második számú tartalék lett a finálét illetően.

Milák Kristóf remek idővel Európa-bajnok 200 m pillangón (Fotó: Derencsényi István)
Milák Kristóf remek idővel Európa-bajnok 200 m pillangón (Fotó: Derencsényi István)
Kenderesi: Lehetne ezüst is…

– Egy perc ötvennégy másodpercen belüli időt célzott meg a döntőben.
– De az nem jött össze. Taktikailag elég jól összeraktam ezt a kétszáz métert, csak az utolsó ötven nem volt olyan jó, mint a középdöntőben.
– Ezzel kellett volna kezdeni: gratulálunk!
– Hát… Köszönöm. Van bennem egy kis csalódottság amiatt, hogy ez a bronz nem ezüst, de a lényegen valójában ez nem változtat.
– Mit látott a végül második helyen célba érő olaszból?
– Őt egyáltalán nem figyeltem.
– Csak önmagára figyelt?
– Nem, Kristófra. Többféle forgatókönyv volt a fejemben a finálé előtt, ez volt az egyik. A táv első felében elég közel voltam hozzá – persze, ez relatív, úgy értem, ahhoz képest, ahogyan szoktam, vagyis ez a része a döntőnek nem volt olyan rossz.
– Azért tud örülni…?
– Hát… Tudok.
(K. E.)

Nem sokkal 19 óra 45 perc után szólították a medencetérbe a magyar szempontból talán legjobban várt finálé, a férfi 200 pillangó finalistáit, ahová a két legjobb idővel Kenderesi Tamás és Milák Kristóf jutott be, Sós Csaba szövetségi kapitány pedig nem kisebb elvárással, mint kettős magyar győzelemmel ült le követni a történéseket. Három évvel ezelőtt Glasgow-ban Milák nyert, Kenderesi lett a második…

A víz alól Milák tempózott ki elsőként, rögvest az élen fordult, a keddi középdöntőnél jóval erősebb részidővel, a második ötven után is az élen maradt, miközben Kenderesi visszacsúszott negyediknek. Milák több mint egy másodperces előnnyel fordult az utolsó hosszra, 1.51.10-es idővel, csaknem négy testhossz előnnyel csapott célba – minden idők második legjobb idejével.

Kenderesi 15 századdal lemaradva az ezüsttől harmadik helyen csapott célba.

A nap zárásaként az orosz váltó megnyerte a férfi 4x200 méter döntőjét.


ÉRTÉKEL A KAPITÁNY

„Milák Kristóf a kétszáz pillangó Pavarottija, ez már nyilvánvaló – ha énekel, mindenki hanyatt dől. Látszik most már, hogy ha álmából felébresztik, ezt akkor is tudja. Kenderesi Tamás visszajött, ha nem úszik Milák, egyedüli magyar a medencében, szerintem 1:53.5-tel nyer. Nem könnyű Kristóf mellett hajrázni, ez tény, viszont két magyar van a dobogón, és ez a lényeg. Cseh László is visszatért, nem szeretnék üzengetni neki a sajtón keresztül, kialakult közöttünk egy feszült helyzet, amelyet nem akartam, csak ketten tudjuk megoldani – mindenki legyen nyugodt: meg fogjuk. Kós Hubert, ahogy vártuk, berobbant, azt remélem, érmet szerez csütörtök este. Németh Nándor országos csúcsa mindent elmond, sokadszor bizonyít, kicsit sajnálom, hogy nem állhatott fel a dobogóra. Kapás Boglárka és Hosszú Katinka az első két helyen jutott a fináléba kétszáz pillangón: a csütörtöki fináléban hátradőlve nézhetjük a gigászok viaskodását” – mondta a Nemzeti Sportnak Sós Csaba.
(K. E.)

Milák Kristóf ünnepelhetett (Fotó: Derencsényi István)
Milák Kristóf ünnepelhetett (Fotó: Derencsényi István)

A PROGRAM
VIZES EB, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
ÚSZÁS
EREDMÉNYEK
DÖNTŐK
Férfiak
1500 m gyors. Európa-bajnok: Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 14:39.89,
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:42.91, 3. Domenico Acerenza (Olaszország) 14:54.36 ... 6. KALMÁR ÁKOS (Magyarország) 15:04.61
100 m gyors. Eb: Kliment Kolesznyikov (Oroszország) 47.37, 2. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.45, 3. Andrej Minakov (Oroszország) 47.74, 4.NÉMETH NÁNDOR (Magyarország) 47.84
200 m pillangó. Eb: MILÁK KRISTÓF (Magyarország) 1:51.10,
2. Federico Burdisso (Olaszország) 1:54.28, 3. KENDERESI TAMÁS (Magyarország) 1:54.43
4x200 m gyors. Eb: Oroszország 7:03.48,
Nagy-Britannia 7:04.61, Olaszország 7:06.05

Nők
100 m mell. Eb: Sophie Hansson (Svédország) 1:05.69,
2. Arianna Castiglioni (Olaszország) 1:06.13, 3. Martina Carraro (Olaszország) 1:06.21
50 m hát. Eb: Kira Toussaint (Holland) 27.36, 2. Kathleen Dawson (Nagy-Britannia) 27.46, 3. Maaike de Waard (Hollandia) 27.74

KÖZÉPDÖNTŐK
A magyarok eredményei
Férfiak
100 m hát:
1. Aposztolosz Hrisztu (Görögország) 52.77 ... 12. KOVÁCS BENEDEK (Magyarország) 54.36, 13. BOHUS RICHÁRD (Magyarország) 54.42
200 m mell:
1. Erik Persson (Svédország) 2:07.85.
200 m vegyes: 1. KÓS HUBERT (Magyarország) 1:56.99, 2. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:57.39 ... 7. CSEH LÁSZLÓ (Magyarország) 1:58.45

Nők
200 m pillangó: 1. KAPÁS BOGLÁRKA (Magyarország) 2:07.25, 2. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:08.75.
200 m gyors:
1 Barbora Seemanová (Csehország) 1:57.20, ... 10. VERES LAURA (Magyarország) 1:59.50, ... 14. FÁBIÁN FANNI (Magyarország) 2:00.06,

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik