KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.05.07 07:00 Frissítve: 2021.05.07 09:34

Úszó Eb: Wladár Sándor szerint nézők nélkül is előnyt jelent a hazai rendezés

Bár sportolóként nem adatott meg neki, hogy hazai világversenyen ússzon, Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke úgy véli, a mieinknek még úgy is előnyt jelent a magyar rendezés, hogy nem lesznek nézők az Eb-n.

Wladár Sándor szerint nézők nélkül is előnyt jelent a hazai rendezés (Fotó: Földi Imre)

 

– Fájlalja, hogy önnek sohasem adatott meg hazai pályán úszni egy világversenyen?
– Érdekes felvetés – reagált Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, Moszkva olimpiai bajnoka. – Még sohasem kaptam meg ezt a kérdést, ám ahogy belegondolok, egyértelmű a válaszom: sajnálom, hogy kimaradt a pályafutásomból, jó lett volna megélni, milyen hazai pályán, telt ház előtt úszni.

– Korábbi úszóként úgy gondolja, hogy a hazai pálya egyértelműen áldás és nem átok?
– Abszolút – csakis adhat a versenyzőknek.

NÉHA JÖN AZÉRT A GYOMORGÖRCS...

Nehezítő tényezők

A járványhelyzet a budapesti Európa-bajnokság kapcsán is hordoz magában kockázatot és nehézséget, Wladár Sándor ezeket sem hallgatja el.

„Remek kollégák vesznek körül, ráadásul a Nemzeti Sportügynökséggel sem volt soha ilyen jó a kapcsolatunk, ám ettől még valóban sok a nehezítő tényező a rendezés tekintetében: a repülőjáratok törlése, az Európai Úszóliga informatikai rendszerének bizonytalansága, a csaknem négyezer akkreditációs kártya folyamatos kontrollja a tesztelések kapcsán, és még sorolhatnám. A korábbiakhoz képest fapados Európa-bajnokságunk lesz, hiszen a biztonság érdekében át kellett csoportosítanunk kétszázötvenmillió forintot, de például a tévénézők ebből mit sem érzékelnek majd, ők ugyanolyan versenyt kapnak, mint korábban.”

– Mégis van, akit agyonnyom egy ilyen helyzet.
– Aki hazai világversenyen elmarad a várakozástól, az nem ezért szerepel rosszabbul a tervezettnél. Más okai vannak, amiről külön tanulmányt is lehetne írni. Ha érzékeltetni akarnánk, azt mondhatnánk, hogy az úszóknak ugyanolyan élményt ad a hazai pálya, mint a lelátón ülő nézőknek a szurkolás: felemelő érzés lehet, ezt egyébként el is mondják a versenyzők. Egészen más itthon bajnoknak lenni, mint egy távoli országban – ott, a dobogón állva nem élhetik át a sportolók, amit Magyarországon, a saját közegükben. Persze, a televíziók képernyőjén keresztül rengetegen nézik őket, ezt talán érzik is az úszók, azt meg tudják, hogy dicsőséget szereztek a hazájuknak, ám teljesen más, amikor itthon egyszerre őrült és érzelmes a hangulat az uszodában. Miközben beszélek, folyamatosan az első kérdése jár a fejemben: tényleg sajnálom, hogy ez nekem nem adatott meg – a mostaniaknak ez egy kiváltság, egy lehetőség.

– Még úgy is, hogy ezúttal nézők nélkül rendezik meg az Európa-bajnokságot?
– Igen, mert a hazai környezet, a körülöttük lévő magyar emberek, a magyar média képviselői, a kiszolgálószemélyzet előnyt jelent.

– Noha volt már nálunk junior-világbajnokság, világkupaverseny és még számos viadal a regnálása során, elnökként, rendezőként ez az első felnőttvilágversenye – a koronavírus-járvány és a buborékrendszer miatt jó magasan van a léc.
– Nem is mondom, hogy egyáltalán nincs gyomorgörcsöm... Ha nincs a pandémia, ezt az Európa-bajnokságot sokkal könnyebben, lazábban, egyszerűbben meg tudtuk volna rendezni, ráadásul az ismert okok miatt későn született meg a kormányhatározat is arról, hogy valóban rendezhetünk. Ezen túlmenően sincs könnyű dolgunk, hiszen az Európai Úszóliga ötvenkét tagállamából ötvenegy jelezte indulását – megsúgom, mi már a negyvenes szám elérésekor úgy gondoltuk, oké, innentől jók vagyunk! A négy szakágban száznegyven csapat képviselteti magát Budapesten.

– Mit gondol, miért ilyen nagy az érdeklődés?
– Mert a versenyzők, az edzők, a szakemberek tudják, itt jó helyen vannak: Európában nálunk a legjobbak az átoltottsági adatok, és mert tudják, hogy a magyarok jó szervezők, ez pedig biztonságot ad a résztvevőknek.

JAVÁBAN ZAJLIK A CSÚCSFORMÁBA HOZÁS

– Oldjunk fel egy ellentétet: bár – védettségi igazolvánnyal – a sportesemények ismét látogathatók, a budapesti vizes Európa-bajnokságot zárt kapuk mögött rendezik. Miért?
– Amikor meg kellett hoznunk ezt a döntést, vagyis kicsivel több mint egy hónappal ezelőtt, még rendesen benne voltunk a sűrűjében, már ami a járványt illeti. Az előnyök és kockázatok mérlegelése során úgy határoztunk, hogy nézők nélkül rendezzük meg a kontinensviadalt – április elején nem dönthettünk másként. Ne feledjük: az elmúlt tizennégy hónap eddigi legnagyobb európai sporteseményére készülünk, meggyőződésem, hogy akkor ez volt a helyes döntés. Más kérdés, hogy ha most kellene határoznunk, a nézők előtti rendezés mellett voksolnék. És még valami: a korábban meghozott döntésünk kapcsán nem az volt a fő szempont, hogy kinek van védettségi igazolványa, hanem az, hogy biztonságosan rendezzük meg az Európa-bajnokságot.

– Ha már emlegettük a sportpályafutását, hozzunk még egy párhuzamot: hogyan állnak a csúcsformába hozással a rendezést illetően?
– Jól, de ez azt jelenti, hogy nincs kötött munkaidő, vagyis napi tizennégy órát is dolgozunk a sikeres rendezésért. Járjuk a Lupa-tavat...

– Apropó, Lupa-tó: nemrég még kilencfokos volt a víz. Hogy lesz ebből legalább tizenhat?
– Volt bennem is félelem jó ideig, de úgy vélem, meglesz az a tizenhat fok. A Lupa-tó mellett figyelünk a Duna Arénára, a szálláshelyekre és minden egyébre – azt nem mondom, hogy senki sem izgul, hogy sohasem ideges, viszont mindenki egyet akar, ez pedig mégiscsak ad valamiféle nyugalmat.

TÜKRÖM, TÜKRÖM, MONDD MEG NÉKEM

– Mit gondol, a büntetőügye miatt felfüggesztett FINA-vezető, Gyárfás Tamás megjelenik majd az uszodában?
– Erre pontos választ Gyárfás Tamás adhat, ugyanakkor azt gondolom, hogy a FINA írásos határozatát, amely felfüggeszti büntetőeljárásának lezártáig minden FINA és tagszervezete által rendezett sport- esemény látogatásától, be kell tartani, hiszen a FINA a legfőbb döntéshozó szerv ezekben a kérdésekben. Biztos vagyok abban, hogy a magyar szövetség volt elnöke kényes helyzetében bölcsen dönt.

– A versenyen az elnök ott áll majd a parton, és szurkol a mieinknek, vagy rendezőként azt lesi, hol akad még tennivaló?
– Ha azt látom, hogy a csapatom jól dolgozik, képes leszek átadni magam a szurkolásnak. Egyébként is úgy vélem, hogy a versenyen már jobb, ha nem szólok bele semmibe, ott én már csak zavaró tényező vagyok – a kollégáim sokszor bizonyították már, mire képesek, az Európa-bajnokság is a szívügyük, emellett maximalisták, szóval még az is lehet, hogy a lelátóra is felülök, és egyszerű nézőként szurkolok a versenyzőknek. Reményeim szerint lesz okunk az örömre: úgy érzem, jó néhány aranyat szerzünk, emellett lesznek érmeink is szép számmal. A budapesti szereplés egyfajta tükör lesz, amely előrevetíti a lehetséges tokiói olimpiai sikereinket.

Öten hatot, avagy ez történt Glasgow-ban 

Három évvel ezelőtt Glasgow adott otthon az úszó, műúszó, műugró és nyílt vízi úszó Európa-bajnokságnak, no meg a tornászok, a triatlonosok és a kerékpárosok kontinensviadalának, merthogy 2018-ban először rendeztek úgynevezett multisport Európa-bajnokságot.

A vizes sportokat tekintve imponáló mérleggel zárták a mieink a versenyt, hiszen az éremtáblázat negyedik helyén végeztek Oroszország, Nagy-Britannia és Olaszország mögött – a termés hat arany-, négy ezüst- és két bronzérem volt.

A hat elsőségünket öt sportoló szerezte: Milák Kristóf (BHSE) 200 pillangón, Verrasztó Dávid (FTC) 400 vegyesen, Hosszú Katinka (Iron Swim) 200 vegyesen, Kapás Boglárka (UTE) 200 pillangón győzött, míg Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) öt és 25 kilométeren volt a leggyorsabb.

2021.06.18 10:40:34

Úszás SZABÓ GÁBOR

A 140 éve született legenda labdarúgásban, gyorskorcsolyában és vízilabdában sporttörténeti elsőségekből vette ki a részét.

2021.05.29 08:08:16

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Mi, magyarok akkor érezzük igazán elemünkben magunkat, ha váratlan és példátlan kihívásokban kell helytállnunk.”

2021.05.28 07:12:02

Úszás KOVÁCS ERIKA

Rio háromszoros bajnoka elégedett az Eb-n úszott időkkel, de még versenyezne az év fő megméretése előtt.