Úszó Eb: Mihályvári-Farkas aranyérmes 400 vegyesen!

Kovács Erika (Róma)Kovács Erika (Róma)
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 19:46
null
Mihályvári-Farkas Viktória aranyérmes! Fotó: MTI
Mihályvári-Farkas Viktória aranyérmet szerzett a női 400 méter vegyes döntőjében a római úszó Európa-bajnokságon. Jakabos Zsuzsanna a második lett.

 

Vigasztalhatatlanul zokogott Mihályvári-Farkas Viktória júniusban a Duna Arénában: azután, hogy ugyanott egy évvel korábban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett négyszáz vegyesen Hosszú Katinka mögött, s azután, hogy olimpiai döntőt úszott Tokióban ezen a távon, a hazai rendezésű világbajnokságon jócskán elmaradva egyéni legjobbjától a kilencedik helyen végzett.

Sírt.

De a könnyek mellett már ott csillogott a dac is a szemében.

„Viki ilyen. Nagyon el tud keseredni, ha nem úgy úszik, ahogyan eltervezte, ha elmarad a kitűzött időtől, ám ettől nem dől össze benne a világ, ahogy júniusban sem dőlt össze. Egy héttel a világbajnokság után már nem is emlékezett a történtekre, csak az járt a fejében és csak arról beszélgettünk, hogyan tudunk jól felkészülni erre az Európa-bajnokságra”  – árulta el Kutasi Gergely, Mihályvári-Farkas Viktória edzője.

És a fiatal úszó már a délelőtti előfutamok során bizonyított, legyőzte Hosszú Katinkát, vagyis azt már ott, a medencében konstatálhatta, hogy a három magyar indulóból (Jakabos Zsuzsanna volt a harmadik) biztosan nem ő a harmadik, így már a vízben tudta, Rómában döntőt úszik. A magyar különcsatából Hosszú jött ki ezúttal vesztesen – Mihályvári-Farkas és Jakabos viszont bizonyított: előbbi győzött, utóbbi ezüstérmet szerzett.

„A világbajnokság után úgy álltam neki a felkészülésnek, hogy bizonyítani szeretnék. Elsősorban saját magamnak, aztán meg persze mindenki másnak. Bizonyítani akartam azt, hogy bár a világbajnokság nem sikerült, képes vagyok jó eredményre. Ott, a Duna Arénában tényleg sírtam, ezek viszont örömkönnyek a szememben, boldog vagyok, hogy képes voltam megcsinálni – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az aranyérmes. – Az előfutamokban a legjobb időt úsztam, és egyből eljátszottam a gondolattal, hogy nyerhetek is. Sőt, úgy álltam oda a döntőre, hogy nyerni akarok! Hittem benne, hogy képes vagyok megcsinálni, és megcsináltam. Tavaly, a budapesti Eb-n azt nyilatkoztam, hogy kicsit magaménak éreztem a Himnuszt, bár akkor Hosszú Katinka nyert, az én nyakamban az ezüstérem lógott. De most már elmondhatom magamról, hogy ezúttal nekem szólt a magyar himnusz! Elképesztően boldog vagyok, ám azt elárulom, hogy még életemben nem izgultam annyira, mint a dobogón. Nagy boldogsággal a szívemben fekszem le, de vasárnap reggel jövök vissza, hiszen vár rám az ezerötszáz gyors.”    

Hogy az miként sikerül, megjósolhatatlan, bár Kutasi Gergely edző kicsit félti tanítványát, hiszen az Európa-bajnoki győzelmet nyilatkozatok sokasága, eredményhirdetés, doppingellenőrzés követte, így a levezetésre csak kevesebb idő jutott, és jóval később, mint ahogyan az a nagykönyvben meg van írva...

Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória az Eb-érmekkel (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória az Eb-érmekkel (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Amúgy egy másik könyvben, mégpedig az úszósport sikerkönyvében Jakabos Zsuzsanna is írt egy újabb fejezetet, hiszen éppen tíz évvel a debreceni kontinensviadalon szerzett ezüst után Rómában is másodikként zárt négyszáz vegyesen – pedig már előre felkészítette magát, hogy nem éli túl a délelőtti előfutamokat, s a három magyar közül ő búcsúzik ezen a távon (a szabályok értelmében egy számban egy országból csak két sportoló juthat tovább). Nem így történt, Jakabos pedig élt a lehetőséggel.

„Hihetetlen ez az egész, tényleg nem számítottam rá. Tudom, hogy nem szerencsés, vagy nem hangzik jól, hogy ezt mondom, mégis ez az igazság – árulta el a győriek úszója. – Bár Viki tiszteletére játszották el a Himnuszt, jó volt hallgatni a dobogón állva, és örülök, hogy éppen itt, Rómában történt meg ez velem, mert nagyon szeretem ezt az uszodát, sok szép emlék köt ide. Ez újabb nagy pillanat a karrieremben.”    

VIZES EB, RÓMA
ÚSZÁS
NŐI 400 M VEGYES, DÖNTŐ

1. Mihályvári-Farkas Viktória (Magyarország) 4:37.56
2. Jakabos Zsuzsanna (Magyarország) 4:39.79

3. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 4:40.06

A SZOMBATI GYŐZTESEK

Férfi 200 m hát
Európa-bajnok: Yohann Ndoye Brouard (Franciaország) 1:55.62 perc

2. KOVÁCS BENEDEK 1:56.03
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:56.15
…8. KÓS HUBERT 1:57.84

Férfi 100 m gyors
Európa-bajnok: David Popovici (Románia) 46.86 másodperc – világcsúcs

2. MILÁK KRISTÓF 47.47
3. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.63
…5. NÉMETH NÁNDOR 48.01

Férfi 800 m gyors
Európa-bajnok: Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 7:40.86 perc
2. Lukas Maertens (Németország) 7:42.65
3. Lorenzo Galossi (Olaszország) 7:43.37

Női 50 m pillangó
Európa-bajnok: Sarah Sjöström (Svédország) 24.96 másodperc

2. Marie Wattel (Franciaország) 25.33
3. Maaike de Waard (Hollandia) 25.62

Női 100 m mell
Európa-bajnok: Benedetta Pilato (Olaszország) 1:05.97 perc

2. Lisa Angiolini (Olaszország) 1:06.34
3. Ruta Meilutyte (Litvánia) 1:06.50

Női 400 m vegyes
Európa-bajnok: MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 4:37.56 perc

2. JAKABOS ZSUZSANNA 4:39.79
3. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 4:40.06

Női 4x100 m gyorsváltó
Európa-bajnok: Nagy-Britannia (Lucy Hope, Anna Hopkin, Medi Harris, Freya Anderson) 3:36.47 perc
2. Svédország (Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sara Junevik, Sofia Astedt) 3:37.29
3. Hollandia (Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon, Marrit Steenbergen) 3:37.59
...5. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra) 3:39.42

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik