KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.06.19 08:24 Frissítve: 2021.06.19 09:49

Úszás: Ryan Lochte elbukta az olimpiai válogatót, lemarad Tokióról

Ryan Lochte 200 vegyesen a hetedik lett az amerikaiak ötkarikás válogatóján, így Athén, Peking, London és Rio után nem utazhat az ötödik olimpiájára.

Ryan Lochte lemarad az ötödik olimpiájáról (Fotó: Getty Images)

 

Pályafutása ötödik ötkarikás válogatóján rajthoz állt, ötödik olimpiáján nem fog Ryan Lochte. Az amerikaiak 36 éves, hatszoros olimpiai bajnoka és 18-szoros világbajnoka – magyar idő szerint – hajnalban Omahában 200 vegyesen veselkedett neki a kvótaszerzésnek: az utolsó esélye Tokióra 200 vegyesen adódott, ám mert a szám döntőjében „csak” a hetedik lett (1:59.67), búcsút inthet Japánnak. 

A szabályok értelmében egy távon egy országból csak két úszó indulhat, az amerikai válogató végeredményének köszönhetően Michael Andrew (1:55.44) és Chase Kalisz (1:56.97) léphet rajtkőre 200 vegyesen az olimpián. 

Ahol egyébként úgy kezdődik meg majd a verseny, hogy a szám világcsúcstartóját Ryan Lochténak hívják (1:54.00 – 2011, Sanghaj)…

„Egyértelműen kijelenthetem, hogy innentől nincs nyomás rajtam – mondta a verseny után Lochte. – Mert eddig volt, mégpedig jócskán, és leginkább saját magam részéről: nagyon bizonyítani akartam. De nem ez volt az utolsó, amit láttak tőlem, szeretnék azért dolgozni, hogy a sportág nagyobbá váljék, mint amilyen most. Nem tudom, ez volt-e az utolsó versenyem. Szerintem nem. Még mindig vannak céljaim, azokat el akarom érni – innentől mindez szórakoztatóbb lesz számomra, mert a nyomás megszűnt rajtam…”

Világversenyeken szinte biztosan nem láthatjuk a későbbiekben az amerikai klasszist, mert egyfelől ő sem fiatalodik, másfelől hazája válogatója minden úszót mindig hatalmas próbatétel elé állít az éppen aktuális nagy viadalok előtt. 

Ugyanakkor a sportág nagy ikonjának számít, aki sokak példaképe, vagyis az úszásból talán tényleg nem tűnik el – igaz, megosztó személyisége miatt akadnak, akik szeretnék, ha mégsem maradna…

Leginkább a riói játékok utáni viselkedését nem tudják sokan megbocsátani, akkor három társával randalírozott: megrongáltak egy benzinkutat, és az alkalmazottakkal is összetűzésbe kerültek. Lochte tíz hónapos eltiltást kapott az esett miatt.

Utána jött még egy botlás: egy legálisan beszerezhető és fogyasztható B12-vitamin tartalmú szert kapott intravénásan, csakhogy ezt a megengedett 100 ml-nél nagyobb mennyiségben tette. S mivel a kezelésről készült képet fel is töltötte a közösségi oldalára, jött az újabb eltiltás – immár 14 hónapra.

A kényszerpihenő alatt Lochte megváltozott. Mivel korábban voltak problémái az alkohollal, amíg felesége a második gyermeküket várta, elvonóra ment. 

És új emberként távozott a klinikáról. 

Azóta azért dolgozott, hogy ott lehessen pályafutása ötödik olimpiáján.    

„Szerettem volna bekerülni az amerikai olimpiai csapatba – jelentette ki Lochte. – Nem sikerült. Elbuktam, és ez nem jó érzés. De itt volt a családom a versenyen, a gyerekeim látták az édesapjukat úszni. Tudják, mit jelent ez számomra? Mindent.”

Száz pillangó: Dressel fantasztikus!

Már a száz pillangó középdöntőjében nagyot ment Caeleb Dressel az omahai válogatón, merthogy minden idők harmadik legjobb idejével, 49.76-tal nyerte azt – csak, hogy tiszta legyen a kép: az első két eredmény is Dressel nevéhez fűződik, hiszen ő tartja a szám világrekordját (49.50), és emellett, szintén 2019-ből, van még egy 49.66-os ideje is. Amúgy az örök világranglista tíz idejéből hét (!) az övé így – egy jut belőle az amerikai Michael Phelpsnek (49.82), és kettő a szerb Milorad Csavicsnak (49.95, 50.01). Milák Kristóf hajszállal marad le az első tíztől, hiszen Dressel, egyébként a jelenleg zajló amerikai válogató előfutamában úszott 50.17-es eredményétől egyetlen századnyira van a magyar klasszis: Selmeci Attila tanítványa a májusi budapesti Európa-bajnokságon 50.18-cal nyerte meg a számot.

 

2021.07.14 10:52:08

Úszás nemzetisport.hu

Írj személyes üzenetet a Coop üzletekben kihelyezett hajrászalagokon! (x)

2021.07.14 21:49:03

Úszás M. D.

Ahogy a TV2 fogalmaz, a tokiói olimpiára készülő sportoló „a nézők tapsviharában szeretne úszni”.

2021.06.18 10:40:34

Úszás SZABÓ GÁBOR

A 140 éve született legenda labdarúgásban, gyorskorcsolyában és vízilabdában sporttörténeti elsőségekből vette ki a részét.

2021.05.29 08:08:16

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Mi, magyarok akkor érezzük igazán elemünkben magunkat, ha váratlan és példátlan kihívásokban kell helytállnunk.”