Úszás: Milák Kristóf nem indul a budapesti vk-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.10.17. 18:26
null
Milák Kristóf (Fotó: Földi Imre)
Bár jó ideje benne volt a levegőben, kedden eldőlt: Milák Kristóf továbbra sem mutatja meg magát versenyen – a Duna Arénában nemcsak a hazai vk-viadalon nem lesz ott, a létesítményt a hétköznapokban is többször elkerüli, mint kellene.

 

SZÉCHY TAMÁS NAGY EDZŐ volt, s bár a nevelési módszereit illetően ma már jócskán támaszthatunk kifogásokat, a legendás tréner korszakos egyénisége volt az úszósportnak.

S mint ilyen embernek, kiváló meglátásai voltak, többek között ez:

„Két dolgot biztosan nem tudok. Nagy úszót csinálni abból, aki nem akarja, s abból, aki tehetségtelen.”

Nem képezi vita tárgyát, hogy Milák Kristóf tehetséges, s ezt a 200 pillangón megszerzett olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmei is mutatják, no meg persze a két fergeteges világrekordja.

Széchy Tamást viszont nem véletlenül idéztük, merthogy nem jó hírek érkeznek Milák felől – s ha őszinték akarunk lenni, elárulhatjuk: hetek óta így van ez.

Mindezek után nem ért minket váratlanul Virth Balázs válasza a kérdésünkre, vajon indul-e a tanítványa a péntektől vasárnapig tartó budapesti világkupa-viadalon.

„Nem – jelentette ki határozottan Virth Balázs. – Kedden Kristóf közölte velem, hogy egyelőre nem akar versenyezni. Csak akkor szeretne indulni versenyen, ha olyan állapotba kerül, hogy ennek van értelme. Ezzel mondjuk messzemenőkig egyetértek.”

A hírek, amelyek érkeztek az elmúlt hetekben Milák felől és a Duna Arénából, úgy szóltak, hogy az úszósport nagy klasszisa kevésszer teszi a tiszteletét az uszodában – sem a vizes, sem a szárazföldi edzések nem hozzák lázba.

Természetesen emiatt is megkérdeztük Virth Balázst:

„Kristóf nemrég rövid interjút adott egy rendezvényen, s ott úgy fogalmazott, hogy bár újra edzésbe állt, még nem azzal az erőfeszítéssel, amivel szokott. És ez így is van. Sem az edzések száma, sem a megtett méterek terén nem állunk jól – a tavaly ilyenkori időszakhoz képest a felénél tartunk... Néhány hete azt mondtam, azért vagyok bizonytalan a budapesti világkupa-viadalt illetően, mert Kristóf az ötven méterhez még nem elég erős és gyors, a kétszázhoz pedig nincs meg az állóképessége. Jelen pillanatban még jól edzhető állapotban sincsen.”

Beszédes szavak, jelentőségteljes mondatok ezek, Széchy után pedig egy másik legendás edzőt is megidéznénk – egy olyan mestert, akit Virth Balázs is jól ismert, már csak azért is, mert Széles Sándor mellett kezdett el dolgozni az uszodában.

Gyurta Dániel egykori edzője hajtogatta azt, hogy „a kiélezett helyzetek büntetik az edzetlenséget”.

Ezzel a megállapítással sem vitatkoznánk, és jó eséllyel Milák sem tenné...

Az a Milák Kristóf, aki az áprilisi kaposvári országos bajnokságon remekül úszott, hiszen 100 és 200 pillangón is megúszta a párizsi A-szintet – tette ezt két külföldi edzőtáborozás után, ahol úgyszintén jól dolgozott.

Aztán az ob után valami elszakadt.

Milákban is és a hozzáállásában is. Meg kicsit úgy tűnik, hogy az úszáshoz, a versenysporthoz való kapcsolatában is. Már akkortájt is el-elmaradozott az edzésekről, mígnem júniusban bejelentette, kihagyja a júliusi, fukuokai világbajnokságot.

Hogy erőt gyűjtsön.

S hogy szeptemberben tiszta fejjel, kipihenten folytathassa.

Az ígért napon meg is jelent az uszodában, nyilatkozott is arról, hogy visszatért – helyette viszont a tavaszi formájához tért vissza, vagyis újfent kevesebbszer ment le edzésre, mint kellett volna.

„A Kristóffal közös munkánk első másfél éve rendben volt minden téren, én azt a Kristófot szeretném visszakapni” – adott hangot jövőbeli reményének Virth Balázs.

Sós Csaba viszont jóval pesszimistább, pedig tudjuk jól, a kapitány és a klasszis kapcsolata kiváló volt sokáig.

„Kristóf nekem nem jelezte, hogy nem kíván indulni a budapesti világkupaversenyen, edzője, Virth Balázs viszont igen. Meglepetésként ért a közlendője, vártam ugyanis Kristóf visszatérését – nyilatkozta a kapitány. – Kristóf jelenleg a vágányok között zakatol, de úgy látom, a váltót rossz irányba állítja. Ha ezen a vágányon marad, nem jut sehová. A párizsi vonat másfelé megy...”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik