Úszás, ISL: Verrasztó Dávid százszázalékos négyszáz vegyesen

Vágólapra másolva!
2020.11.06. 12:25
null
Hosszú Katinka javuló formát mutatva nyert 200 pillangón (Fotó: Tumbász Hédi)
A papírformának megfelelően az Energy Standard csapat nyerte az ISL-sorozat 7. fordulóját.

Na, ez az, amit már rég vártunk, és ez az, amit megszoktunk Hosszú Katinkától!

Az előző napokban már-már a vészharangot kongatták sokan, mert háromszoros olimpiai bajnokunk elmaradt a várakozástól – már a kívülállók várakozásától, merthogy Hosszú jó előre, még a Nemzetközi Úszóliga (ISL) kezdete el megmondta: „Az ISL-sorozat nekem ezúttal nem a világrekordokról és az egyéni csúcsokról fog szólni, sokkal inkább arról, hogy felvegyem újra a ritmust, és versenyről versenyre javítsak az időeredményeimen, a technikámon.”

Kijelentésének köszönhetően a magyar klasszison semmiféle aggodalom, vagy ijedtség nem mutatkozott egy-egy rosszabb eredmény után, az pedig, hogy nem jöttek a győzelmek (sem), még kevésbé bántották őt.

Mert ebben a megváltozott helyzetben ezúttal tényleg nem ez a legfontosabb.

Az már igen, hogy egyre többször lássuk a medencében azt a Katinkát, amelyik ellentmondást nem tűrően harcol, amelyik irányítja a futamot, kontrollálja az ellenfelek iramváltásait, vagy éppen olyan taktikával ugrik a medencébe, amellyel szemben nincs ellenszer.

Mint például pénteken délelőtt az ISL-sorozat 7. fordulójának második napján, amikor is az Iron csapata mellett az Energy Standard, a Toronto Titans és a DC Trident küzdött meg egymással.

Hosszú Katinka 200 méter pillangón nyert, de ennél talán sokkal fontosabb, hogy a győzelmet 2:05.45-ös eredménnyel szerezte meg, s ez egyértelműen javuló tendenciát mutat, hiszen az első alkalommal Katinka 2:07.04-et, második fellépése során 2:06.31-et úszott.

Ebben a számban Jakabos Zsuzsanna a harmadik helyen végzett (2:07.54).

Hosszú győzelme nekünk (neki) fontos volt, ám a négy csapat küzdelmét nem befolyásolta – az első nap után vezető Energy Standard pénteken délelőtt folyamatosan növelte az előnyét, például a svéd Sarah Sjöström, a dél-afrikai Chad le Clos, az orosz Kliment Kolesnyikov, vagy éppen a hongkongi Siobhan Haughey kiváló úszásainak (is) köszönhetően.

A délelőtti program második felében aztán jött két olyan szám, amelyre mi ismét kiemelten figyeltünk, hiszen négyszáz vegyesen Hosszú és Jakabos, valamint Verrasztó Dávid is vízbe ugrott.

Verrasztó Dávid hibátlan 400 vegyesen (Fotó: Tumbász Hédi)
Verrasztó Dávid hibátlan 400 vegyesen (Fotó: Tumbász Hédi)

Verrasztó Dávid ismét kitett magáért, ezúttal egy kifejezetten nagy taktikai csatát is hozó futamban győzedelmeskedett (4:04.70), így az idei ISL-sorozatban immár 3/3-as a mérlege 400 vegyesen.

Hosszú Katinkáé pedig 3/1, mert pénteken „csak” a harmadik lett ezen a távon (4:30.23), Jakabos Zsuzsanna negyedikként csapott célba (4:32.00).

És az idei ISL-sorozatban megtörtént az, ami eddig még sohasem: 13 alkalommal az a csapat nyerte a csillagszóró futamot, amelyik annak úszásnemét megválaszthatta (ez mindig a 4x100-as vegyes váltó győztesét illeti meg) – a 14. felvonás során viszont nem az erről döntő Energy Standard vitte el az első helyet mellen, hanem az Iron, mégpedig az 50 méter mellen csütörtökön (is) Európa-rekordot repesztő török Emre Sakcinak köszönhetően. Pénteken százon Ilija Szimanovics (Energy Standard) úszott Európa-csúcsot – a fehérorosz sprinter saját rekordjából faragott egyetlen századot (55.85).

A 7. fordulót ettől függetlenül az Energy Standard nyerte az Iron, a Toronto Titans és a DC Trident előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik