K. E. 2021.04.08 20:00 Frissítve: 2021.04.08 20:16

Úszás: Hosszú Stockholmban; Európa-rekord az orosz válogatón

Zajlanak az olimpiai válogatók, Hosszú Katinka pedig Stockholmban folytatta a versenyszezont.

 

Hosszú Katinka pedig Stockholmban folytatta a versenyszezont (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

„Végre jönnek a versenyek, az országos bajnokság után elsőként Stockholm” – mondta alig másfél hete Hosszú Katinka, csütörtökön pedig már rajtkőre is lépett Svédországban, a Stockholm Open elnevezésű nemzetközi viadal első napján.

Háromszoros olimpiai bajnokunk 50 háton és 50 pillangón is elindult, ott nem jutott be a döntőbe, 200 gyorson igen, ott a fináléban nyolcadikként ért célba.

Túl sokat, pontosabban ennél többet nemigen lehet mondani a stockholmi verseny első napjáról és Hosszú Katinka teljesítményéről – várjuk meg a fő számait, akkor minden bizonnyal megtudjuk azt is, lépett-e előrébb a március végi magyar bajnoksághoz képest a magyar klasszis.

S ha már bajnokság! Az ob-hoz hasonlóan máshol is olimpiai válogatóként „funkcionál” az országos bajnokság: Japánban, Oroszországban és Nagy-Britanniában mostanság zajlanak ezek a versenyek.

És persze mindenhol akad „történés”: Japánban például az, hogy a számunkra oly fontos férfi 200 pillangót Honda Tomoru nyerte 1:54.88-cal, és ezen a távon megszerezte a tokiói indulás jogát a Milák Kristóf mögött a 2019-es világbajnokságon ezüstérmes Szeto Daija is – csak emlékeztetőül: Milák 1:51.40-es idővel nyerte az ob-t.

Oroszországban Jevgenyij Rilov Európa-rekorddal (1:53.23) nyert 200 háton, a 200 mellen Londonban bronz-, Rióban ezüstérmes Julija Jefimova pedig nemhogy nem nyert ezen a távon Kazanyban, hanem egyenesen harmadik lett, vagyis ebben a számban biztosan nem indulhat az olimpián.

Tokióban egyáltalán nem lesz ott Siobhan-Marie O' Connor – a brit lány neve sokaknak cseng ismerősen, és nem véletlenül, hiszen amellett, hogy Rióban a második helyen végzett 200 vegyesen Hosszú mögött, a világon ő az egyik olyan női versenyző, aki ezt a számot 2:07-es időn belül teljesítette (a másik természetesen Hosszú Katinka, a harmadik pedig az amerikai Ariana Kukors). O' Connort egy elhúzódó fekélyes vastagbélgyulladás megakadályozta abban, hogy felkészülhessen a játékokra, így aztán a britek nemzeti válogatóján sem indul el a jövő héten.

STOCKHOLM OPEN, STOCKHOLM
Magyar érdekeltségű eredmények. Nők. 200 m gyors:
1. Barbora Seemanova (cseh) 1:57.76, ...8. Hosszú Katinka 2:01.24

2021.04.07 22:49:13

Úszás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A teljesítmény tiszteletében és bűvöletében élő embernek fogalma sem lehet, milyen zárórát hirdetni egy karrier végén. Pontosabban megtalálni a pillanatot, hogy az minden szempontból jól legyen időzítve. Hiányérzet nélküli, ugyanakkor hiányérzetet keltve.

2021.04.06 23:25:52

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Milyen lesz így az olimpia, ki vállalja, ki nem a megméretést, mennyire lesznek reálisak az esélyek, az eredmények, nem tudható, ám a sport fogságában élő ember tervezgető hajlandósága kiirthatatlan. Különösen a mérhető sportágakkal számolgat a lélek szívesen.

2021.03.26 22:14:05

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A csütörtöki végkifejlet inkább a lengyelektől, azaz az erősebb féltől függött, San Marinóban minden kizárólag a mieinken múlik. Ezért azon ritka mérkőzések egyike következik, amelynek értékelésében tökéletesen egyet is érthetünk majd Béla bácsival.

2021.03.26 22:14:05

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A Széchy-történet a maga sajátos terében „üdvtörténet” volt ugyanis, a szó Németh László-i értelmében akár. E „tervben” a tökélyt célzó szakmai felkészültség és a morális feladattudat, a személyes ambíció és a közösség szolgálatának szintén morális igénye szétszálalhatatlanul összenőtt.

2021.03.06 23:04:54

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ennek az ügynek számomra sokkal nagyobb az elvi jelentősége, mint a gyakorlati. Előbbi ugyanis messze túlmutat a medencék világán, és azt a kérdést veti fel, sőt talán válaszolja is meg: mi legyen a sorsa annak, aki a közvélekedés szerint vét a saját sportága ellen?