nemzetisport.hu
2019.08.16 08:57 Frissítve: 2019.08.16 09:38

Úszás: Hosszú Katinka olasz riválisának edzője lesz Shane Tusup

Az SzPress Hírszolgálat szerint Shane Tusup Hosszú Katinka olasz riválisának, Ilaria Cusinatónak lesz az edzője, továbbá egy 15 éves magyar úszótehetség, Bujdosó Zsombor felkészítésének irányítását is elvállalja.

Shane Tusup Hosszú Katinka olasz riválisának lesz az edzője (Fotó: Török Attila)

 

Meglepő bejelentésre készül Shane Tusup, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka exférje és korábbi edzője, aki egészen mostanáig csak arról beszélt, hogy a válása után a padlóra került, ahonnan sikeres golfjátékosként, valamint motivációs tréningek vezetőjeként próbál felemelkedni.

Az amerikai edző valószínűleg már ma bejelenti, hogy a jövőben átveszi Bujdosó Zsombor, a 15 esztendős magyar úszótehetség felkészítésének irányítását, akinek az „Ironos” időkben egyszer már az edzője volt. Tusup arról is megállapodott Zsombor szüleivel, hogy a fiút Olaszországba viszi, ahol nem csak vele, hanem Ilaria Cusinatóval, a 2018-as Európa-bajnokság vegyesúszó döntőinek kétszeres ezüstérmesével is ő fog foglalkozni. Nem mellékes, hogy a 20 esztendős olasz úszó a 200-on csupán 8 századdal kapott ki a visszatérő Hosszú Katinkától.

„A hírt csak megerősíteni tudom, Zsombor hamarosan elköszön tőlem, de marad a Dunaharaszti MTK kötelékében, és mint vezetőedző, továbbra is én leszek a szakmai munkájának irányítója – tájékoztatta Lőrinczi György az SzPress Hírszolgálatot. – A kiemelkedően tehetséges fiú annak idején Tusup és Hosszú Katinka kedvéért költözött fel a szüleivel Debrecenből a fővárosba, talán másfél évig lehetett a tanítványuk, de miután a sikerpáros házassága felbomlott, megállt a fejlődésben, egyedül is érezte magát, ezért jött Dunaharasztiba, és lett a mi versenyzőnk. Nem dicsekvésképpen mondom, de a tehetsége és a szorgalma mellett a jó együttműködésünknek köszönhetően rövid idő alatt tizenhárom másodpercet javult a négyszáz vegyesen, de nem csak ebben a számban, hanem kétszáz, négyszáz és nyolcszáz méteres gyorsúszásban is ő a korosztályának ranglistavezetője. Egy olyan versenyzőről beszélek elismeréssel, aki fantasztikus akarással edz, talán még a csillagokat is lehozathatnám vele az égről.”

„Nem magasztalom Tusupot, azt sem állítom, hogy emberi mivoltában ő lenne a példaképem, ezért nem is értek mindenben egyet vele. Az viszont tény és való, hogy a szakmai tudását nem lehet megkérdőjelezni – folytatta a magyar edző, aki a junior Európa-bajnok Gyurinovics Fanninak és Kurdi Zsófiának is a mestere. – Alig egy napja, hogy Zsombor édesapját megkereste Tusup, felvázolta a vele kapcsolatos terveit, és amennyire tudom, elég gyorsan megállapodásra is jutottak. Egyelőre egy esztendőre szóló olaszországi projektről van szó, ennyi idő alatt ki kell derülnie, hogy Tusup mit tud felmutatni. Napi kapcsolatban leszek Zsomborral, a szakmai munkának minden egyes mozzanatát folyamatosan egyeztetni fogjuk. Őszinte embernek tartom magamat, ezért nem is titkolom, hogy a gyors bólintásom mögött érzelmi alapú megfontolás állt. Több mint valószínű, hogy a fejlődése akkor is töretlen lett volna, ha továbbra is velem és a Tüskeuszodában edz, de ez most egy hirtelen jött nagy kihívás, ami elől sem Zsombor, sem a családja, de jómagam sem hátrálhattam ki.”

2023.01.26 00:03:01

Úszás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez annyira, de annyira nem törvényszerű – és mégis, nézem ezt az öt embert, hallgatom őket, és valahogy oly természetesnek tetszik az egész, pláne itt, a Margitszigeten, ahol egykoron a zseniális edzők, köztük a Gyenge Valiékat felkészítő Sárosi Imre vezényelte az edzéseket.

2022.12.20 20:31:19

Úszás nemzetisport.hu

A hétszeres olimpiai bajnok amerikai szupersztár azért küzd, hogy ismét boldog legyen a medencében.

2022.11.30 09:33:37

Úszás nemzetisport.hu

A 25 éves klasszis 16-szor úszott világcsúcsot karrierje során, s immár rövid pályán is rekorder.

2022.11.05 10:31:19

Úszás nemzetisport.hu

„Hiába írtam én is sporttörténelmet, azt firtatták, miért keresek ezzel annyit, mint Milák Kristóf.”

2022.11.02 15:46:31

Úszás nemzetisport.hu

Az olimpiai bajnok, 10-szeres vb-első, 17-szeres Eb-győztes Sarah Sjöström rápihen a következő évadra.