MTI
2016.01.05 12:30 Frissítve: 2016.01.06 13:51

Úszás: Gyárfás elmondta, mit szeretne; Hosszú és Cseh a trónon

Gyárfás Tamás azt szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók az előttük álló nagy feladatokra, különös tekintettel a riói olimpiára.

 

Ennek elősegítésére a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke – mint azt az MTI megkeresésére kedden közölte – mind a maga, mind a szövetség részéről mindent elkövet.

Hosszú és Cseh a trónon

Két magyar, Cseh László és Hosszú Katinka bizonyult Európa legjobb úszójának 2015-ben a kontinentális szövetség, a LEN szavazásán.

A LEN keddi közleménye szerint Cseh mint nagy visszatérő a szavazatok csaknem 32 százalékát begyűjtve érdemelte ki az első helyet a voksoláson azzal, hogy a nyári, kazanyi világbajnokságon – évtizednyi szünet után – tudott ismét vb-aranyat nyerni, 200 méter pillangón. Ráadásul még egy-egy ezüstöt és bronzot is szerzett, sorozatban pedig hetedik vb-jén jutott medálhoz, amellett a múlt év végi, izraeli rövidpályás Európa-bajnokságon is remekelt, ahol három számban is diadalmaskodott, s két kontinentális csúcsot állított fel.

A LEN-nél sorozatban harmadszor Európa legjobbjává választott Hosszú Katinka is parádés esztendőt zárt, mivel az oroszországi vb-n megnyerte mindkét egyéni vegyesszámot, a 200-as döntőt ráadásul világcsúccsal, ezenkívül a netánjai rövidpályás Eb-n nem kevesebb, mint hat számban győzedelmeskedett, s emellé még egy ezüstérmet is gyûjtött. Sikerére jellemző, hogy rá a voksok 66 százaléka jutott.


2015 legkiválóbb vizes sportolói közé került még a magyarok közül a női vízilabda-válogatott újdonsült csapatkapitánya, Keszthelyi Rita, aki a harmadik legtöbb szavazatot kapta, míg a nyíltvízi úszóknál Olasz Anna, a 25 kilométeres táv tavalyi világbajnoki ezüstérmese negyedikként végzett.

Gyárfás reagálását megelőzően a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka a december 22-i sajtótájékoztatóján több kérdésben is bírálta a szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, leszögezve ugyanakkor, hogy észrevételeit nem a MÚSZ elleni támadásnak szánja.

Kiss László szövetségi kapitány ugyanakkor hétfőn az MTI-nek nyilatkozva arról panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni Hosszú Katinkával sem az úszó kéréseit illetően, sem például a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról, mert hetek óta hiába keresi telefonon, képtelen a versenyzőt elérni.

„Határozott véleményem, hogy a megoldást meg lehet találni, ha valamennyi érdekelt ennek szellemében jár el. Értelmetlen és semmilyen szempontból nem előrevivő, ha oda-vissza repkednek az állítások és viszontválaszok” – szögezte le kedden Gyárfás Tamás.

Hozzátette, hogy egyetért Hosszú Katinka decemberi véleményével, mely szerint a párbeszéd a megoldás.

„Mind Kiss László szövetségi kapitány, mind Hargitay András utánpótlás-kapitány és a MÚSZ valamennyi munkatársa hasonlóképpen gondolkodik” – mondta a sportági szövetség első embere.

A MÚSZ elnöke nyomatékosította, azért szokatlan és különös a kialakult szópárbaj, mert a magyar úszósport eredményei világszínvonalúak, amit nem pusztán a kazanyi világbajnokság három aranya, három ezüstje, négy bronza, és a netanyai Eb pazar éremtermése, a tizenegy arany, három ezüst, egy bronz igazol.

„Hanem az a hamarosan megjelenő hír is, mely szerint – árulta el az európai úszószövetség (LEN) gazdasági vezetőjeként Gyárfás – az esztendő legjobbjainak névsorában a női úszók között Hosszú Katinka, a férfiak között pedig Cseh László szerepel, azaz két magyar került a kontinens trónjára.”

A világszövetség, a FINA pedig január 31-én, a Budapesten rendezendő ünnepi gáláján jelenti be hivatalosan, hogy kik érdemelték ki az Év legjobbja-címeket – fűzte hozzá.

„Bár a FINA-vezetők által már ismert eredményt nem szabad közzétenni, annyit elmondhatok, ott sem lesz okunk a szégyenkezésre” – közölte Gyárfás Tamás.

Kiss László hétfői nyilatkozatában Hosszú felvetéseire kitérve többek között elmondta, hogy tudomása szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban beszerelik majd a szövetség által a hollandoktól megrendelt 73 millió forintos víz alatti kamerarendszert, amely segít az úszóknak a technika elemzésében. Amellett a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Hosszú Katinkának a kért külön helyiség – tudatta Kiss László.

Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak a sajtótájékoztatón elhangzott panaszát – amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni – nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta neki a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.

„Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha – bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte – a megbeszélésektől elzárkózik” – nyilatkozta hétfőn a kapitány.

2015 legjobbjai:
ÚSZÁS
férfiak:

CSEH LÁSZLÓ a szavazatok 31.9 százalékával
Adam Peaty (brit) 25.5
Gregorio Paltrinieri (olasz) 23.4
nők:
HOSSZÚ KATINKA 66.0
Sarah Sjöström (svéd) 21.3
Ranomi Kromowidjojo (holland) 8.5

NYÍLTVÍZI ÚSZÁS
férfiak:

Ferry Weertman (holland) 28.3
Simone Ruffini (olasz) 26.1
Christian Reichert (német) 19.6
nők:
Aurelie Muller (francia) 40.9
Sharon van Rouwendaal (holland) 25.0
Rachele Bruni (olasz) 18.2
OLASZ ANNA 9.1

VÍZILABDA
férfiak:

Dusko Pijetlovic (szerb) 72.8
Ioannisz Funtulisz (görög) 9.1
Andrija Prlainovic (szerb) 9.1
nők:
Roberta Bianconi (olasz) 31.8
Maud Megens (holland) 29.5
KESZTHELYI RITA 20.5

MŰUGRÁS
férfiak:

Tom Daley (brit) 42.2
Jack Laugher (brit) 24.4
Jevgenyij Kuznyecov (orosz) 13.3
nők:
Tania Cagnotto (olasz) 80.0
Julija Prokopcsuk (orosz) 8.9
Rebecca Gallantree (brit) 4.4

MŰÚSZÁS

Szvetlana Romasina (orosz) 50.0
Ona Carbonell (spanyol) 25.0
Natalija Iscsenko (orosz) 25.0

 

2022.11.30 09:33:37

Úszás nemzetisport.hu

A 25 éves klasszis 16-szor úszott világcsúcsot karrierje során, s immár rövid pályán is rekorder.

2022.11.05 10:31:19

Úszás nemzetisport.hu

„Hiába írtam én is sporttörténelmet, azt firtatták, miért keresek ezzel annyit, mint Milák Kristóf.”

2022.11.02 15:46:31

Úszás nemzetisport.hu

Az olimpiai bajnok, 10-szeres vb-első, 17-szeres Eb-győztes Sarah Sjöström rápihen a következő évadra.

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.