nemzetisport.hu
2016.12.06 11:05 Frissítve: 2016.12.06 11:22

Úszás: Gyárfás azt gondolta, úszni is tud – Verrasztó Zoltán

Verrasztó Zoltán, a Jövő SC elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a magyar úszósportban kialakult helyzetről.

 

„Tisztes helytállást várok gyermekeimtől a windsori világbajnokságon, Dávidnak van esélye akár éremre is, Evelyn pedig bizonyítson a négyszer kétszázas váltóban – kezdte Verrasztó Zoltán. – Saját döntésük volt, hogy csatlakoztak társaikhoz, de persze megkérdezték a véleményemet. Gyárfás Tamás érdemeit nem szabad félresöpörni, a rossz helyzetben lévő magyar úszósportot felemelte, kiválóan dolgozott. Aztán az utóbbi időben vezetési stílusa és minden, amit tett kezdett a visszájára fordulni. Ennek egyik oka, hogy azt gondolta, úszni is tud. Az amúgy sem túl demokratikus vezetés enyhén mondva antidemokratikus lett. Amíg volt egy olyan páros (Ruza József, Kiss László), amely a szakmai oldalt erősen képviselte vele szemben, addig ez kevésbé volt érezhető. A döntéshozatal Gyárfás kezében volt, irányított választás volt. Ha a tizenöt fős elnökségből nyolcat én jelölök ki, akkor nincs miről beszélni. Voltak előnyei is ennek a rendszernek, óriási dolog, hogy Magyarország világbajnokságot rendezhet.”

„Amit a fiatalok írtak, abban alapvetően igazuk van. Gyárfás lemondása okos ötlet az úszósport érdekében. A kifelé szépnek tűnő programok az úszósport halálát jelentik. A nagy egyesületek szét lettek verve, Budapesten nincs lehetőség edzeni, ami egy világbajnokság előtt nonszensz. Hosszú Katinkáéknak igaza van, változtatni kell.”

„Elfogadhatatlan, hogy a felnőttválogatott legjobb tíz versenyzője ugyanazt az anyagi támogatást kapja, mint 2013-ban, amikor hatodennyi volt a szövetség költségvetése. Az én időmben nem évi egy nemzetközi verseny költségeit állta a szövetség. Általában áprilisban már a negyedik nemzetközi versenyemre utaztam adott évben. Természetes, hogy tiltakoznak a legjobbak, de nem a pénzről van szó, hanem a lehetőségekről.”

„Ha Hosszú Katinkát nem számítjuk, a magyar úszósport akkor is a világ élmezőnyéhez tartozik. A világ és a sport sok mindenben megváltozott. A szövetségi kapitányi poszt nem igazán érthető, nincs rá szükség.”

„Az úszószövetség élére társadalmi elnök kellene, vagy olyan erős személy, aki tud segíteni, de nem egyhangú döntésekkel. A legfontosabb szerep a főtitkáré, aki az irányvonalakat tisztázva lehetőségeket teremt. Ha bármilyen irányba változást akarunk elérni, az elnökségnek fel kellene állnia” – tette hozzá Verrasztó Zoltán.


 

2022.11.05 10:31:19

Úszás nemzetisport.hu

„Hiába írtam én is sporttörténelmet, azt firtatták, miért keresek ezzel annyit, mint Milák Kristóf.”

2022.11.02 15:46:31

Úszás nemzetisport.hu

Az olimpiai bajnok, 10-szeres vb-első, 17-szeres Eb-győztes Sarah Sjöström rápihen a következő évadra.

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.