Úszás: az Iron csapatát erősítő török Sakci Európa-csúcsot ért el

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.11.05. 12:14
Csütörtökön és pénteken dupla fordulót rendeznek az ISL-sorozatban: a 7. forduló első napja után az Energy Standard csapata vezet.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Négy magyar is érdekelt volt csütörtökön délelőtt a Duna Arénában: Jakabos Zsuzsanna az Energy Standard, míg Hosszú Katinka, Lobanovszkij Maxim és Verrasztó Dávid az Iron színeiben lépett rajtkőre a Nemzetközi Úszóliga 7. fordulójában.

Jakabos és Verrasztó nem fő számukban indultak csütörtökön – előbbi 200 háton, utóbbi 200 mellen vállalta a megméretést, s bár egyéni csúcsaiktól elmaradtak (mindketten hetedikek lettek egyébként), ezek a számok csak segíthetik a felkészülést a négyszáz vegyesre. És erre hivatott a 400 gyors is, amelyen szintén ott voltak mind a ketten a medencében: Jakabos a negyedik (4:05.98), Verrasztó Dávid a hetedik lett (3:46.96).

Hosszú Katinka és Lobanovszkij Maxim viszont egyik fő számában csobbant vízbe, s pusztán a helyezésükből nehéz a jövőt illetően következtetéseket levonni, hiszen Hosszú 200 vegyesen a harmadik lett, míg Lobanovszkij 50 gyorson a második (20.99), ne is ebből tegyük, inkább az időeredményekből.

Lobanovszkij 21 másodpercen belüli ideje feltétlenül biztató, noha október közepén ennél hét századdal azért volt már gyorsabb a magyar sprinter.

Hogy Hosszú Katinkát legyőzik 200 vegyesen, továbbra is meglepő persze nekünk, annak ellenére, hogy az ISL-sorozatban idén mindhárom alkalommal ez történt, mikor háromszoros olimpiai bajnokunk rajtkőre lépett ebben a számban. Viszont a 2:07.14-es ideje jóval jobb, mint a legutóbbi alkalommal elért 2:09-es eredménye, vagyis inkább bizakodjunk.

Csütörtökön délelőtt született egy új Európa-rekord is, mégpedig a török Emre Sakci (Iron) jóvoltából, aki a néhány nappal ezelőtt 50 méter mellen úszott Európa-csúcsát (25.50) faragta tovább (25.29), s ez az idő már csak négy századra van a dél-afrikai Cameron van der Burgh 2009-es, vagyis cápadresszben úszott világrekordjától.

Ahogy azt már megszoktuk az ISL-sorozat idei felvonásai során, ezúttal is a 4x100-as vegyes váltók küzdelmei hozták a legnagyobb csatát, és nem véletlenül: az új szabályok értelmében az a csapat, amelyik ezt a számot nyeri, dönthet a másnapi csillagszóró futam úszásneméről.

A győzelmet, így a választás jogát a férfiaknál és a nőknél is az Energy Standard csapata szerezte meg. Az első nap után az Energy Standard vezet a Toronto Titans, az Iron és a DC Trident előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik