Virth Balázs: Kíváncsian várom Milák Kristóf szereplését

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.04.08. 15:06
Milák Kristóf is vízbe ugrik az országos bajnokságon (Fotó: Szabó Miklós)
Olimpiai A-szinteket vár a kapitány a magyar bajnokságon – a közvélemény pedig leginkább Milák Kristóf és Hosszú Katinka visszatérésére figyel.

Kiemelt figyelem övezi a keddtől péntekig tartó úszó országos bajnokságot, s az érdeklődés akkor is nagyobb lenne a megszokottnál, ha pusztán az olimpia közelsége és a várható A-szintek miatt lenne nagyon fontos ez a verseny, ám ezúttal többről van szó, hiszen hosszú kihagyás után a Duna Arénában rajtkőre lép két olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk, Milák Kristóf és Hosszú Katinka is.

Előbb kapcsán talán még nagyobb a kíváncsiság, hiszen Tokió aranyérmese egy évvel ezelőtt kezdte írni azt a sohasem látott történetet, amelynek valójában még mindig nincs vége – hogy hol teszi ki a pontot Milák, azt csak ő tudja. Vagy még maga sem…

„Kristóf kapcsán a legjobb hír, hogy elkezdett edzeni   – mondta Sós Csaba szövetségi kapitány. – Más módunk persze nem volt, de eddig is az érzéseire bíztuk a döntéseket, ezúttal sem tehetünk mást. Az esete nem szokványos, ám ő maga sem az. Elért már mindent ebben a sportágban, ha úgy gondolja, szüksége van arra, hogy induljon a bajnokságon, akkor feláll a rajtkőre. Meglátjuk. Sokszor elmondtam, számunkra a visszatérése a legfontosabb, hiszen az olimpia után is van, illetve lesz élet.”     

Valamivel közelebb van a tűzhöz, vagyis Milákhoz edzője, Virth Balázs, aki tanítványa szereplése kapcsán a Nemzeti Sportnak így nyilatkozott:

„Az országos bajnokság választ ad arra, hol tartunk, hiszen ilyet, amit Kristóf csinált az elmúlt egy évben, még nem láttunk. Az nem képezi vita tárgyát, hogy Kristóf extra tehetséggel megáldott úszó, aki jelenleg is erősnek erős, gyorsnak gyors, ám állóképesség terén bőven vannak hiányosságai. A dohai világbajnokság után itthon két, majd Tenerifén három hetet dolgoztunk együtt, egyértelmű, hogy a tavaly ilyenkori állapotához nem lehet mérni a mostanit. Én magam is kíváncsian várom, mire lesz képes a Duna Arénában. Aztán amit ott mutat, onnan indulhatunk tovább.”     

Virth Balázs elárulta azt is, másik világbajnoki tanítványa, Kapás Boglárka egyértelműen célul tűzte ki magának azt, hogy az ob-n megússza az A-szintet kétszáz pillangón.

Mellette persze másoknak is ez lehet a feladat, így például Sós Csaba kapitány úgy véli, e tekintetben révbe érhet Mihályvári-Farkas Viktória, Senánszky Petra, Holló Balázs, de akár Verrasztó Dávid is.

„A Duna Aréna medencéje gyors, nem véletlenül tartják a világ egyik legjobb uszodájának, így a szintek megúszására ennél jobb helyet nem találhattunk volna. Az elmúlt években leginkább vidéken rendeztük a magyar bajnokságokat, szeretjük ezeket a versenyeket is, ám ez az olimpia éve, ilyenkor a Duna Aréna a legjobb megoldás   – jelentette ki a kapitány. –  A szintek teljesítése mellett azért is bír nagy téttel az ob, mert a négynapos verseny után kijelöljük a júniusi Európa-bajnokságra utazó csapatot, ennek meg azért van jelentősége, mert az Eb utolsó napjáig lehet megúszni az A-szintet.”     

A versenyre nem jön haza Kós Hubert és Ábrahám Minna, mindketten Amerikában készülnek, ám ahogy azt már lapunk is megírta, Kós csapattársa, Sárkány Zalán új klubja, a Balaton ÚK Veszprém színeiben ott lesz a Duna Arénában.

HOSSZÚ HÁROM SZÁMBAN INDUL

Milák Kristóf hat számban (50, 100 és 200 gyors, valamint 50, 100 és 200 pillangó) nevezett a magyar bajnokságra,      Hosszú Katinka,      aki kétévi működés után a napokban bejelentette, hogy bezárja éttermét, három számban tervezi, hogy rajtkőre lép (100 pillangó, 200 és 400 vegyes).

„Katinka története sem szokványos – jelentette ki Sós Csaba. – Itthon legutóbb Székely Éva tért vissza szülés után. S bár orvosi értelemben a terhességnél jobb dopping nincs, hiszen a placenta olyan hormont termel, amelyiknek a kémiai képlete csak egy helyen tér el a növekedési hormontól, amelyik köztudottan fokozza a teljesítményt, Katinka azért sok edzést kihagyott, és hiába van segítsége, anya csak egy van. Érdeklődéssel, egyúttal csodálattal figyelem a küzdelmét, azt pedig tudjuk róla, hogy még az úszók között is kimagaslóan magas a fájdalomküszöbe. Vagyis abban nem lesz hiba, hogy beletesz mindent a felkészülésbe. Lehetetlennek tűnik ez a vállalkozás, ám Katinka az ilyeneket szereti, én szurkolok neki.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik