Pádár Nikolett 400 gyorson a döntőt célozza meg

Csurka Gergely (Doha)Csurka Gergely (Doha)
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 22:44
Pádár Nikolett célja a döntőbe jutás a dohai világbajnokságon (Fotó: Kovács Péter)
Vasárnap az úszóviadal is elrajtol a dohai vizes világbajnokságon – egy nem túl eredeti kísérlet veszi ezáltal kezdetét, avagy kiderül, mi történik akkor, ha olimpia évében rendeznek világbajnokságot. Merthogy ilyen még nem volt.

 

Ennél rosszabb időpontban világbajnokságot még sohasem rendeztek – és itt nem a dohai cirógató napsütésre gondolunk, hanem arra, hogy egy olimpiai esztendő februárjában szólítják rajtkőre a versenyzőket. 

Már azt, aki eljött Katarba.

Ilyen még sohasem volt, és gyaníthatóan nem is lesz, ám ettől még tény: a kissé kényszerű időzítés egyetlen szakágnál sem mutatkozik meg oly rémesen, mint az úszóknál. 

Itt ugyanis nincs klasszikus kvótaosztás, ami miatt a műugróknál, műúszóknál, nyílt vízi úszóknál és a pólósoknál csaknem száz százalékra felpörgetett sportolókat látni. 

Úszásban szintidőt júniusig lehet úszni (vagyis még a belgrádi Eb-n is), de a sztárok többsége már Fukuokában kipipálta ezt a feladatot. A világszövetség (WA) korábban a váltóversenyekkel próbálta sarokba szorítani az országokat, mondván, a fukuokai 1–3. helyezetteken túl csakis itt lehetett volna kiharcolni a párizsi részvételt (amihez formába hozott klasszisok sorát kellett volna felvonultatni), ezt azonban olyan elemi felháborodás fogadta, hogy a WA végül visszakozott, és a fukuokai és az itteni eredmények összevetésével alakul majd ki a váltók ötkarikás mezőnye.

Sós Csaba szövetségi kapitány is elsősorban erre helyezi a hangsúlyt: számításai szerint akár hét stafétánk is ott lehet majd Párizsban, ennek jegyében zajlott komoly mozgósítás, egy sor úszó érkezik majd néhány napra kizárólag váltót úszni, és a „matek” szerint minden remény megvan arra, hogy ahol még nem sikerült jó időt jönni tavaly nyáron, ott így is elcsípünk egy olyan helyezést, netán egy jobb menettel akár a döntőt is, ez pedig jó eséllyel érhet olimpiai részvételt.

Persze, a papíron összeadott eredmények, illetve egyéni számokban a nevezési idők csupán „tájékoztató jellegűek”, ahogy Gellért Gábor fogalmazott például Pádár Nikolett és a 200 gyors kapcsán: „Nyilván döntőbe akar jutni, elvégre majdnem sikerült neki tavaly is, ezúttal a hatodik idő az övé, de a gólhelyzetet még be kell rúgni, mindig ezt szoktuk mondani.”

„Kiki” – ahogy a medencék környékén ismerik a szegediek ifjú reménységét – dohai szerepléséhez ugyanakkor ad némi extra ízt, hogy az ősz folyamán komolyan ráfordult a 400 gyorsra is, miután leendő arizonai mestere, Bob Bowman nyáron közölte vele: „Te négyszázon leszel világklasszis.” 

Innentől a táv máris egy polccal feljebb költözött Pádár lelkében, így speciális izgalommal várhatjuk a nyitó napi bemutatkozást (a tervek szerint Késely Ajna is ott lett volna a rajtnál, ő azonban inkább az 1500-ra koncentrál, azaz visszalépett). 

„A négyszázat még nem ússza olyan biztosan Kiki, mint a kétszázat – magyarázta Gellért mester. – Ott tökéletesen uralja a számot, érzi a ritmust, tudja, mikor induljon meg, hiszen sokszor úszta már versenyen, egyéniben ugye van középdöntő és döntő is, váltóban is rengetegszer végig csinálta. Viszont még nincs annyi négyszáz a karjában, hogy ugyanígy álljon neki, mert ott nincs középdöntő, nincs váltó, így inkább egy, az ő futamában indulóval próbál menni, viszont ha az taktikázik, mást csinál, mint amit várunk, akkor a vége nem az, amit elképzelünk.”

A nyitó napi étlapon szerepel a férfiak 400-as viadala is, amelyen Rasovszky Kristóf érdekelt. Tavaly júniusban nagyon hegyezte magát, hogy kivágja a rezet (nem sikerült), ezúttal azért kissé visszafogottabban kanyarodik rá a még oly sikeres nyílt vízi napok után is. 

„Inkább az ezerötszázat várom, mert kissé fejbe kólintott, hogy láttam, csupán a tizenhatodik idő az enyém, ennek alapján elég merész lenne a döntőről álmodozni” – mosolygott világbajnokunk.

A nyitány szépen hangszerelhető témája lehetne még Szabó Szebasztián 50 pillangója, ahol rövid pályás világrekorderként akár valami komolyabb eredményt is remélhetnénk tőle, ám edzője, Petrov Iván lecsendesítette várakozásainkat: 

„Mi az olimpiára készülünk, ennek megfelelően a belgrádi Eb és Párizs elé kértük az edzőtáborokat. Szebi a két ünnep között pihent, Dohába edzésből jöttünk; úgy mondanám, ha decemberben volt száz százalékos állapotban, akkor itt kilencvenötben, ez nem rossz, de az ő távjain bombaerős a mezőny.”

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Úszás, a vasárnapi program
7.30: Előfutamok
Női 400 m gyors (Pádár Nikolett), női 100 m pillangó, női 200 m vegyes (Sebestyén Dalma), női 4x100 m gyorsváltó, férfi 400 m gyors (Rasovszky Kristóf), férfi 100 m mell, férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián), férfi 4x100 m gyorsváltó (Magyarország)
17.00: Középdöntők, döntők
Női 400 m gyors (DÖNTŐ), női 100 m pillangó, női 200 m vegyes, női 4x100 m gyorsváltó (DÖNTŐ), férfi 400 m gyors (DÖNTŐ), férfi 100 m mell, férfi 50 m pillangó, férfi 4x100 m gyorsváltó (DÖNTŐ)

Focipályán úsznak

Az úszóviadalt a földkerekség legnagyobb fedett sportlétesítményének számító Aspire Dome futballpályáján rendezik. Merthogy a Dome-ban megannyi sportlétesítmény található egyetlen gigantikus tető alatt: kosár- és kézilabdapálya (ezekre rakták a csapatokat, ahol a masszázságyak vannak, illetve a sajtóközpontot is), egy teljes, nyolcpályás futókörrel megépített atlétikai pálya (ezen van a pólósok medencéje és melegítő medencéje), illetve egy rendes, szabványméretű, 105x80 méteres műfüves futballpálya, amelyre az úszók ötvenes medencéje került. Van egy rendes uszoda is az épületen belül, ott lehet melegíteni.

A helyszín tehát tökéletes – kár, hogy ennyire tökéletlen időpontban kellett idejönni.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik