Rövid pályás úszó Eb: négy magyar jutott tovább a szerdai előfutamokból

Vágólapra másolva!
2023.12.06. 10:10
null
Szabó Szebasztián délután már úgy úszik, mintha a döntőben lenne (Fotó: MTI)
Négy magyar versenyző jutott tovább a Otopeni-ben zajló rövid pályás úszó Európa-bajnokság szerdai előfutamaiból.

 

Elsőként női 200 méter háton két magyar volt érdekelt: Szabó-Feltóthy Eszter két évvel ezelőtt Kazanyban negyedikként zárt ebben a számban, most 2:07.02 perces idővel – ami nem sokkal marad el a 2021-es előfutamban elért teljesítményétől – a 11. helyen jutott tovább. A 17 esztendős Molnár Dóra tavaly nagymedencében éppen itt nyert három aranyérmet a junior Európa-bajnokságon, egyéni csúcsától (2:05.56) nem sokkal elmaradva, 2:06.31-es idővel hetedikként lépett tovább.

„Alapvetően nem gondolkozom helyezésben, hiszen az elmúlt két évben jóval erősebb lett a mezőny ebben számban. Így most délelőtt csak az volt a cél, hogy jussak tovább, utána pedig szeretnénk minél közelebb kerülni az országos bajnokságon úszott legjobbamhoz” – nyilatkozta az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

Molnár Dóra elmondta, délelőtt még sohasem úszott ilyen közel a legjobbjához, ami nagyon jó előjel a folytatásra. Hozzátetette, nagyon szép emlékeket őriz ebből az uszodából, és bízik abban, hogy ezúttal is szerez hasonlókat.

Férfi 50 méter gyorson hét előfutamot is rendeztek, Jászó Ádám és Nell Olivér egyaránt az ötödikben lépett rajtkőre, előbbi egyéni legjobbját (21.96) igencsak megjavítva, 21.77-es idővel a 24., míg Nell 22.02-vel a 31. lett. Szabó Szebasztián címvédőként várta a kiemelt futamot, a győriek kiválósága takarékos üzemmódban – nagyjából fél másodperccel volt lassabb, mint kedden a váltó első embereként –, 21.32 másodperccel a kilencedik helyen került az elődöntőbe.

„Azért most egy kicsit tartalékoltam, csak az számított, hogy továbbjussak, ha ezt nem csinálnám meg, nem is lenne itt a helyem. Jól sikerült, egyáltalán nem izgultam, próbáltam lazább lenni, hiszen délután a maximumot kell nyújtani. Az már olyan lesz, mintha a döntőben úsznék” – mondta a 27 éves versenyző.

Jakabos Zsuzsanna azt követően, hogy kedden negyedik lett 400 méter vegyesen, egy másik embert próbáló számban, 200 méter pillangón ugrott medencébe és 2:10.47 perces idővel a 12. helyen továbbjutott.

„Az idén, ugye, először úsztam ezt a számot, de nem emlékeztem rá, hogy ilyen rossz. Sajnos a huszonötös medence állandóan megtöri a tempóimat a folyamatos fordulással, nem éreztem magamban azt a gyorsaságot, ami ehhez kell, ez itt szinte egy sprintszám” – fogalmazott a 34 évével a női mezőny korelnöke.

A magyarok közül utolsóként Ugrai Panna ugrott medencébe 100 méter vegyesen, de nem tudta megközelíteni a debreceni ob-n úszott egyéni csúcsát (1:00.19) és 1:01.62-vel a 20. lett.

„Természetesen szerettem volna ennél jobb időt úszni, de alapvetően a száz gyorsra készültem, és még az is benne volt, hogy ha itt továbbjutok, akkor elengedem a középdöntőt” – nyilatkozta a magyar versenyző.

Az esti program magyar idő szerint 17.00 órakor kezdődik, a versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik