Tusványos 2022: harminc év után újra közönség előtt beszélt Darnyi Tamás

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 17:08
null
A vizes sportágakról beszélgettek a vízilabda- és úszósport prominens szereplői Tusnádfürdőn (Fotó: Mravik Gusztáv)
Meglepetésvendég bukkant fel a tusnádfürdői Buzánszky Jenő Sportteraszon: noha nem volt benne az előzetes programban, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó is kiült a vizes sportágakról szóló beszélgetésre a pódiumra, holott 1992 óta nem szerepelt közönség előtt, így médiatörténeti esemény szemtanúi lehettek a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevői, akik benéztek a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrába.

Ha már vizes téma volt, nem csoda, hogy a fesztivál utolsó napján, a Sportterasz utolsó beszélgetésére megérkezett a héten az első eső is Tusványosra, de ez nem ijesztett el senkit, inkább üdítően hatott mindenkire a hatalmas hőségben. A pódiumon Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Bíró Attila, az olimpiai bronzérmes, vb-2. magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Dala Tamás, kétszeres Eb-ezüstérmes, BEK-győztes vízilabdázó, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központ vezetője és Gór-Nagy Miklós, világbajnok vízilabdázó foglalt helyet, Szép Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió sportriportere kérdezte őket, elsősorban a nemrégiben véget ért budapesti vizes vb-ről.

Ennek a budapesti vb-nek volt az arca Darnyi Tamás. „Jött a felkérés, és nagy megtiszteltetés volt Egerszegi Krisztinával közösen promotálni az eseményt, nagyon örültem a felkérésnek” – adott magyarázatot a szerepvállalására Darnyi Tamás.

Wladár Sándor a négy hónap alatt tető alá hozott esemény szervezése kapcsán elmondta: „Soha többé nem akarok négy hónap alatt vébét rendezni... De miután Fukuoka váratlanul visszamondta a szervezést, egy nap alatt kellett döntést hoznunk. »Make history« volt a vébé szlogenje, és tényleg történelmet csináltunk, soha senki nem tett még ilyet. Szerencsére a szervező csapatnak megvolt a megfelelő tudása, a vízilabdázók pedig már sok eseményt szerveztek. Megvolt az adottság, a szakemberek, a közös akarat, nem volt kérdés, meg kell csinálnunk.”

Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke a férfiak vártnál gyengébb vb-szereplése kapcsán úgy fogalmazott: „Nagy volt az elvárás a szurkolóktól és saját magunktól is, hogy hazai pályán jól szerepeljünk, de sajnos nem így alakult. Ugyanakkor a fő célunk nem változott, a 2024-es párizsi olimpia megnyerése, úgyhogy a fiatalítást fel kell most gyorsítani. A nők szereplése pedig csoda volt. Egy magyar vízilabdázónak mindig az aranyérem lebeg a szeme előtt, a sikereink titka pedig mindig a tudás volt, hogy tanult emberek vízilabdáznak nálunk, úgyhogy a fiatalokat is arra kapacitáljuk, tanuljanak, képezzék magukat.”

Fontos téma volt az Úszó Nemzet Program (ÚNP) is, amelyről Darnyi Tamás azt mondta:

„Ha mindenki megtanul úszni a program által, már nyert helyzetünk van. Az ország nagy részében még nincs megoldva, hogy óvodásoknak, kisiskolásoknak rendszeres heti úszási lehetőségük legyen. Ennek elérése a cél, és általa sokkal többen válhatnak versenysportolókká, más vizes sportágakban is.” Wladár Sándor ehhez hozzátette: „Orbán Viktor miniszterelnök úr azt mondta, ez a legjobb nemzeti sportági program, amit olvasott, úgyhogy kihúztuk magunkat. Célunk, hogy olyan akkreditált oktatóink legyenek, akik a legmagasabb szinten tudják ezt a szakmát űzni. Szeptemberre tizenhét ezer gyerekünk lesz, húsz uszodában kétszázötven oktatónak adunk hosszú távú munkát normális, jó fizetéssel. Magyarországon ma pillanatnyilag százhuszonhat uszoda alkalmas gyerekek tanítására. A legnagyobb sikerem pedig az, hogy Egerszegi Krisztina elvállalta, hogy a program nagykövete legyen.”

Arra a kissé távoli jövőt érintő kérdésre, hogy két év múlva Párizsban hány magyar érmet vár a vízben, Wladár Sándor, az úszók elnöke hármat mondott, a vízilabdázók nevében Bíró Attila pedig kettőt, vagyis hogy a férfi és a női válogatott is dobogós lesz. Persze, addig még sok víz lefolyik a Szajnán is.

A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztján nemrég történt váltás kapcsán (Märcz Tamást Varga Zsolt követi) Vári Attila azt mondta: „Tamás barátom tudását nem fogjuk elengedni, de kissé elfáradt a kapcsolata a játékosokkal. De a legutóbbit leszámítva minden tornán érmet szerzett a csapattal, nem lehetünk elégedetlenek a munkájával. Első célunk, hogy mindkét csapatunk kvótát szerezzen Párizsra.” Dala Tamás ehhez azt fűzte hozzá: „Bízom benne, több fiatal is lehetőséget kap az új kapitánytól, szerintem megállják majd a helyüket, és jól sikerül a fiatalítás, ami kell ahhoz, hogy Párizsban újra aranyéremért játszhasson a csapat.” Gór-Nagy Miklós hozzátette: „Varga Zsolt hihetetlen energiákat tud megmozgatni, a játékosok is nyilván bizonyítani akarnak majd neki, nagyon bizakodó vagyok a következő Európa-bajnokság kapcsán.”

Az egyébként is vidám hangulatban zajló tusnádfürdői fesztivál Darnyi Tamás humoros mondataival zárult a Buzánszky Jenő Sportteraszon, amikor arról kérdezték, látott-e medvét Tusványoson.

„Mutattak nekünk az út szélén egy medvének látszó állatot, de még nem tudtuk eldönteni, hogy medve volt-e vagy kutya. De nem vártuk meg, hogy kiderüljön...”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik