Milák Kristóf: Csak én ronthatom el Tokióban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.07.18. 12:35
null
Milák Kristóf világcsúcsot vár magától 200 pillangón, de ehhez neki nincs szüksége arra, hogy mások megszorongassák: a döntéseiben nem befolyásolják a körülötte lévő emberek, még a medencében sem (Fotó: Getty Images)
Sokan előre odaadnák a kétszáz pillangó olimpiai aranyérmét 21 éves klasszisunknak, Milák Kristófnak, és ezzel a megállapítással ő sem vitatkozik.

 

MILÁK KRISTÓF

Született: 2000. február 20., Budapest
Klubja: BHSE
Edzője: Selmeci Attila
Legjobb eredményei: világbajnok (200 m pillangó, 2019), vb-2. (100 m pillangó, 2017), 3x Európa-bajnok (200 m pillangó, 2018; 100 és 200 m pillangó, 2021), 3x ifjúsági olimpiai bajnok (200 és 400 m gyors, 200 m pillangó)

– Noha az első olimpiája lesz a tokiói, s akadnak erős vetélytársai, egyetért a kijelentéssel, hogy a kétszáz pillangót Tokióban csak ön ronthatja el?
– Csak én – válaszolta határozottan Milák Kristóf (BHSE), a 200 pillangó világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója.

– Mit gondol, kétszáz pillangón világrekord kell a győzelemhez?
– Szerintem nem kell 1:51-es idő a sikerhez, talán még 1:52-es sem.

„REMÉLEM, A SRÁCOK MEGOLDJÁK NÉLKÜLEM IS A DÖNTŐBE JUTÁST”

Milák Kristóf a 4x100-as és a 4x200-as gyorsváltó meghatározó tagja: az utóbbi számban az előfutamok során biztosan nem lép társai mellett rajtkőre, merthogy ezt a váltószámot egy napon rendezik a kétszáz pillangó döntőjével – pontosabban a döntők lesznek ugyanazon a délelőttön, ám előző este felesleges lenne Kristófot harcba küldeni az előfutamban, már csak azért is, mert előtte délelőtt jelenése lesz a pillangó középdöntőjében, és bármennyire is ő a szám legnagyobb esélyese, hibázni nem lehet, így a pihenésre is nagyon oda kell figyelni.

„Remélem, a srácok megoldják nélkülem is a döntőbe jutást, és akkor a kétszáz pillangó fináléja után ott lehetek közöttük – mondta el Milák Kristóf. – Abban is bízom, hogy a százas gyorsváltóval is bejutunk a legjobb nyolc közé, én mindenesetre nagyon-nagyon szeretnék döntőt úszni váltóban. Szeretem ezt a versenyszámot, minden teljesen más, mint az egyéni távokon. Már eleve az, hogy csapatban vonulunk ki a rajtkőre – mások az érzések, más a körítés, ezt egy olimpián is szeretném átélni.”

– Vagyis ezúttal ne várjunk világcsúcsot?
– Én magamtól azt várok, de ehhez nekem nem kell mások nyüstölése, nem kell, hogy megszorongassanak. A saját utamat járom, nemigen befolyásolnak a döntéseimben a körülöttem lévő emberek – a medencében sem. Nem a mellettem úszó versenyzőktől függ, milyen időt úszom. Azt is megcsinálhatnám, hogy nem hajtok rá a világrekordra. Mondjuk, az jó nagy butaság lenne.

– Mert benne van Milák Kristófban az újabb világrekord?
– Igen.

– Ezt ennyire érzi?
– A kvalitásaimat érzem. És azt, hogy a jól sikerült felkészülésből adódóan nagyon jó idő van bennem kétszáz pillangón.

– A vetélytársainak elég demoralizáló lehet, hogy jóformán bármikor képes kiváló eredményre kétszáz pillangón: már-már természetesnek tűnik, hogy odaáll a rajtkőre, és nyer – rendszerint remek idővel. Hogy csinálja?
– Lehet, hogy könnyednek tűnik az úszásom a versenyeken, csakhogy előtte én gyakorta meghalok az edzéseken, hiszen folyamatosan feszegetem a határaimat: átlépek olyan zónákba is, amelyekben korábban még nem jártam, ezután pedig semmilyen verseny sem hozhat semmiféle izgalmat, hiszen ha bennem van a megfelelő mennyiségű és minőségű munka, felesleges aggódni.

Milák Kristóf egyetért azzal a kijelentéssel, hogy Tokióban a 200 pillangót csak ő ronthatja el (Fotó: AFP)
Milák Kristóf egyetért azzal a kijelentéssel, hogy Tokióban a 200 pillangót csak ő ronthatja el (Fotó: AFP)
LEGNAGYOBB ELLENFELEK

Egyetlen vetélytársa van: saját maga

Kimondták már sokan, mi több, ő maga is megfogalmazta, rögzítsük hát mi is: Milák Kristóf legnagyobb ellenfele kétszáz pillangón Milák Kristóf – ezt tényleg csak ő tudja elrontani... Természetesen mi abban bízunk, hogy nem fogja, s bár ő úgy véli, csak saját magára kell figyelnie, ezzel a kijelentéssel meg eszünk ágában sincs vitatkozni, mégsem árt „átpillantani” a többi sávba. Chad le Clos a 2012-es olimpián ezen a távon képes volt arra, amire azt hittük, senki sem lesz: legyőzte a legyőzhetetlennek vélt amerikai Michael Phelpst. Bár a dél-afrikai klasszis már 29 éves, továbbra is nagy küzdő, esetében kijelenthető, ha valaki, ő biztosan sohasem adja fel. A japán Szeto Daija is képes remek időre 200 pillangón: igaz, hogy 2020 januárjából, de van egy 1:52.53-as ideje, ezzel az örök-világranglista kilencedik helyén áll úgy, hogy előtte csak Milák és Phelps időeredményei sorjáznak, ráadásul a 2019-es világbajnokságon Milák mögött ő végzett a második helyen. Ki ne hagyjuk a sorból      Kenderesi Tamást,      aki öt éve Rióban bronzérmet szerzett ezen a távon – az álmunk nyilvánvalóan az, hogy Tokióban két magyar állhat majd a dobogón a kétszáz pillangó eredményhirdetésekor. Ami a száz pillangót illeti: itt már jóval sűrűbb a mezőny, ám Caeleb Dressel kimagaslik a többiek közül, s nem csak azért, mert övé a világcsúcs (49.50) ezen a távon: az örök-világranglista első három helyét kibérelte az amerikai, a harmadik időt (49.76) az amerikai válogatón úszta június közepén, ez világosan mutatja, milyen formában is van.

– Na igen, az edzések – mindannyian tudjuk, és ezt sohasem tagadta, hogy néha bizony kihagyja egyiket-másikat.
– De nem azért, mert fizikailag nem bírom. Ha nem vagyok ott az uszodában, annak mindig mentális okai vannak. Én is ember vagyok, nekem is vannak nehéz napjaim, én sem mosolygok mindig, én is küzdök az elemekkel.

– És aztán hogyan tovább ilyenkor?
– Mindig megtalálom, ami túllendít a nehézségeken. Recept nincs, mindig más segít. Bár néha még magamat is képes vagyok meglepni, azért szerencsére egyre jobban ismerem magam, így aztán azt is tudom, mi a jó nekem. Ezért sem élem meg teherként azokat a megnyilvánulásokat, hogy csak én nyerhetek Tokióban, ráadásul szerintem ez inkább egyfajta tiszteletet mutat irántam. De így van ez jól, én is elismerem a legjobbakat – az amerikai Caeleb Dresselt is, abban például biztos vagyok, hogy száz pillangón nem a harmadik helyen végez Tokióban...

– Nagyon feni a fogát Dresselre?
– Nem rá, az időeredményére.

– A 49.50-re, a száz pillangó világrekordjára?
– Abban szinte egészen biztos vagyok, hogy száz pillangón negyvenkilences idő kell a győzelemhez, sőt, ahogy mi szoktuk mondani: negyvenkilenc eleje kell majd az aranyhoz.

– Kettejükön kívül más is labdába rúghat száz pillangón?
– A száz túlságosan rövid ahhoz, hogy annyira egyértelmű legyen minden, mint mondjuk kétszázon. Elég egy apró hiba, egy plusz levegővétel, egy ­rossz forduló, több vagy éppen kevesebb tempó, és vége a dalnak.

– Ha nem is gondoltunk a legrosszabbra, azért tavaly ősszel megijedtünk, hiszen átesett a fertőzésen, és a koronavírus eléggé megkínozta – fizikailag és lelkileg is. Akkor is elhitte, hogy képes lesz felállni a padlóról?
– Nekem a budapesti világbajnokságot megelőzően is volt egy egészségügyi problémám, ezek után lettem ezüstérmes a vébén. Furán hangzik, mégis azt hiszem, a hátráltatott, nehézségekkel teli felkészülésnek is van előnye: habár meg van kötve a kezed, pihenésre ítélnek és azt mondják, hogy nem csinálhatsz semmit, te mennél előre – s minél hamarabb, ez lelkileg annyi erőt ad, hogy amikor tényleg mehetsz, már tele vagy erővel, motivációval, kedvvel, inspirációval. Én is így voltam ezzel: noha beteg voltam, alig bírtam megülni a s...ggemen, mentem volna edzésre, úszni akartam.

Milák Kristóf reméli, hogy a váltó nélküle is megoldja a döntőbe jutást (Fotó: Tumbász Hédi)
Milák Kristóf reméli, hogy a váltó nélküle is megoldja a döntőbe jutást (Fotó: Tumbász Hédi)
SZAKSZEMMEL

Álmából felébresztve is képes remek időre

Milák Kristóf méterekkel és ebből adódóan másodpercekkel jár a világ előtt 200 méter pillangón, ha van olyan magyar sportoló, akinek az emberek többsége már a rajt előtt a nyakába akasztaná az olimpiai aranyérmet, az ő. Láttuk versenyezni az elmúlt években, így aztán azt is észrevehettük, hogy ezt a fiút tényleg nem zavarja meg semmi: sem a finálé előtt néha jelentkező rosszullét, sem a teli lelátó (Tokióban ezzel nem kell kalkulálnia...), sem az esélyesség terhe, és persze az sem, ki milyen taktikával vág neki a mindent eldöntő ütközetnek. Tényleg nem számít semmi, csak az, amit ő letesz ilyenkor az asztalra. Nincs ellenszer, nincs csodafegyver. Ha kétszáz pillangó, akkor Milák Kristóf, de fordítva is igaz: ha Milák Kristóf, akkor 200 pillangó – olyan, mintha ez a fiú erre a számra született volna, hiszen olybá tűnik, hogy álmából felébresztve is képes nagyszerű időre ezen a távon, olyan eredményre, amelyre a jelenlegi vetélytársak egyike sem. A toronymagasan esélyes kitétel azért persze hordoz magában némi kockázatot, pláne, hogy a tokiói lesz az első olimpiája, az ötkarikás játékokon pedig gyakorta történnek meglepetések, néha csodák. Tokióban kétszáz pillangón ilyenben, mármint kellemetlen meglepetésben nem lesz részünk, mert Milák e tekintetben is egyre érettebb, egyre profibb – igazi csoda.

– Arra tehát egy percig sem gondolt, hogy hetek maradnak ki a felkészüléséből, és nem lesz elég idő a megfelelő munkára.
– Ez hülyeség! Minden felkészülés során eljön az a pont, amikor úgy érezzük, hogy szorít az idő, aztán rájövünk, ez nem igaz. Mindig van idő.

– Álmodozásra is van? Egyáltalán: szokott arról álmodni, hogy az olimpiai dobogó felső fokán áll?
– Sohasem a dobogóról, az eredményhirdetésről álmodom, az csak pillanatnyi állapotot rögzít, meg aztán az már valaminek a következménye. Olyan persze előfordul, hogy az úszással, az úszásról álmodom, ám ezek nem konkrét helyszínhez köthetők.

– Álmában is mindig nyer?
– Előfordul, hogy megvernek. Na, olyankor elég rosszulesik felkelni...

– Caeleb Dressel is feltűnik az álmaiban?
– Fura lenne, ha nem így lenne: ahogy mondtam, Caeleb igazi klasszis, nagy ellenfél, nem az egy-két számos úszók közé tartozik. Profi, és ezt tudja is magáról. Van különbség sportoló és sportoló, úszó és úszó között, ezt nem sokan tudják... Aki tudja, elismeri az igazi kiválóságokat.

– Ön is az utóbbiak közé tartozik.
– Azt hiszem, nagyjából már közéjük tartozom, de ezt nem nekem kell kimondanom, magamról inkább nem beszélnék e tekintetben.

NS-SZAKÉRTŐ

Verrasztó Zoltán olimpiai ezüstérmes:
„A korábbi eredményei alapján Milák Kristóf a kétszáz pillangó toronymagas esélyese, az aranyérmet mégsem akasztanám előre a nyakába, mert az sohasem szül jó vért, viszont tény, ha Kristóf jól leússza a számot, nem lehet gond. Elvileg tényleg csak ő ronthatja el ezt a döntőt, mert azt nem gondolom, hogy bárki is képes olyan időre, mint ő, vagy olyanra, amelyik kicsit is veszélyeztetné Kristóf elsőségét. De tudjuk jól: olimpiai bajnoknak azt nevezzük, aki az olimpián nyerni tud, azt meg úgy kell megtenni, hogy az ember odamegy és győz, és előtte nem azon gondolkozni, hogy ez olimpia lesz. Ha nem agyalja túl, nyerni fog, mindene megvan ahhoz, hogy így legyen. A száz pillangó más tészta, ha egyéni rekordot megy, már nem lehet elégedetlen, és tovább nem is kell gondolkoznia ez esetben – meglátjuk, az egyéni csúcs mire lesz elég.”

– Hitte volna akárcsak néhány esztendeje, hogy ilyen magaslatokba jut?
– Nekem sohasem volt példaképem, gyerekkoromban sem jelentettem ki, hogy márpedig én olimpiai bajnok akarok lenni. Azt sem tudtam, mi akarok lenni: a gyümölcs a joghurtban – nagyjából ilyen céljaim voltak, aztán elkezdtek jönni az eredmények, én pedig azt éreztem, talán megéri komolyabban foglalkozni az úszással. Úgy tizenöt éves koromban kezdett benőni a fejem lágya, bár azt hiszem, teljesen sohasem fog... Nem szakmát akartam tanulni, nem a gimnáziumok között válogattam, mert elhatároztam, hogy nekem egy időre megvan a munkám – ez az úszás. Azt akkor még nem tudtam, jó lesz-e így, de elkezdtem odafigyelni magamra, az életemre, áldozatokat hoztam, lemondtam sok mindenről. Talán megérte, hiszen fiatal korom ellenére már tartok valahol.

– Ha Tokióban két érmet szerez, de csak az egyik lesz arany, elégedett lesz?
– Szerintem igen.

OLIMPIAI PROGRAMJA
Július 25.
14.10:
4x100 m gyorsváltó, előfutam
Július 26.
3.05:
4x100 m gyorsváltó, döntő
12.29: 200 m pillangó, előfutam
Július 27.
4.35: 
200 m pillangó, középdöntő
Július 28.
3.49: 
200 m pillangó, döntő
5.26: 4x200 m gyorsváltó, döntő
Július 29.
12.53: 
100 m pillangó, előfutam
Július 30.
3.30: 
100 m pillangó, középdöntő
Július 31.
3.30: 
100 m pillangó, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik