SZŰCS ANDRÁS (Tokió) 2021.08.03 13:34 Frissítve: 2021.08.03 14:46

Tokió 2020: Tomi nagy inspiráció nekem is – Lőrincz Viktor

Mint beszámoltunk róla, Lőrincz Tamás aranyérmes lett, testvére, Viktor pedig ugyancsak az első helyért birkózhat a tokiói olimpián. Íme, Lőrincz Viktorral készített interjúnk a döntőbe jutása után – de még a testvére diadala előtt!

Lőrincz Viktor a győztes elődöntője után (Fotó: Mirkó István)

 

– Az történt, amit jósolt: a kondijára alapozva a végén nyert!
– A meccs elején kicsit bealudtam... Tatán sokat birkóztam vele, és ott ilyen dobásokat nem csinált, kicsit meglepett velük. Viszont 0:2-nél is higgadt maradtam, tudtam, hogy képes leszek fordítani. Hittem a melóban, hogy felőrlöm az ellenfeleket. Éreztem, hogy csak fárad és fárad, és jó időben megcsináltam a billentést. Az a jellemző rájuk, hogy az elején szeretnek akciózni, és ráülni az eredményre. Nem szeretik a darálást, én pedig tudtam, arra kell figyelnem, hogy ne húzzon el az elején, mert a végére el fog fáradni. Néhányszor le is fejelt, nyilván az volt a célja, hogy megfékezze a lendületem. Nem jött össze... Annak pedig külön örülök, hogy nem repesztette fel a szemöldököm.

– A legelső, kétpontos elszenvedett akciónál mi történt, rosszul lépett?
– Igen. Azért dinamikus srác, egy pillanatra hagytam csak ki, és tudtam azt is, hogy be kell húznom a kezem, nehogy kardobás legyen belőle. Ennek ellenére megcsinálta – nem véletlenül találkoztunk az olimpiai elődöntőben...

– Az utolsó egy percre emlékszik részleteiben?
– Még 2:2 volt, és ő állt jobban a magasabb értékű akciójával. Tudtam, hogy egy pontot fogok tudni hozni rajta, ám olyannyira fáradt, hogy megéreztem, a billentésre rá fog lépni. Örültem, amikor a kettő helyett négy pontot kaptam érte, amitől annyira begőzölt, hogy kétszer is lefejelt, és mindkettőre intést kapott. Nem is értem, mi volt ezzel a célja, meg sportszerűnek sem mondhatnám. Annyi baj legyen...

– Nagyon nyugodtan birkózik egész nap, erre külön készült?
– Pontosan. Volt a térdműtétem, a Covidba is belemásztam. Utána hatalmas melóba kezdtünk az edzőkkel, nagyon megtoltuk az utolsó másfél évet. A fizikai rész nem lehetett kérdés, a mentális igen, azért, hogy ne jöjjenek elő azok az érzések, mint Rióban. A saját munkámra kellett figyelnem, stabilnak és koncentráltnak kellett maradnom. Ezt kell átmentenem holnapra is!

– Autodidakta módon tanulta ezt vagy szakembertől?
– Szakembertől, Balassa Leventének hívják, nagyon szépen köszönöm a segítségét! Hiába egyéni sportág a birkózás, sok összetevője van.

– Ez a nyugodtság megmarad a bátyja döntőjére is?
– Nem igazán... Tegnap este az elődöntője alatt, ha nem fogytam legalább egy kilót ott, helyben, akkor semennyit. Ha a jövőben a fiatalok egy meccset akarnak látni, ez az elődöntő lesz az: olyan szívharc volt, két olyan klasszis találkozott, hogy csakis az számított, ki akarja jobban. Tomi világbajnok, négyszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, ám annyira akarja ezt az aranyat, hogy nagy inspiráció nekem is. Ha így tud küzdeni, kutya kötelességem nekem is: hűnek kell lennem a nevünkhöz!

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.