A győztesek
1Nagy-BritanniaGBR000
2KínaCHN000
3NémetországGER000
4JapánJPN000
5FranciaországFRA000
6Dél-KoreaKOR000
...
10MagyarországHUN000
Tovább az teljes éremtáblára
KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.07.22 12:30 Frissítve: 2021.07.22 12:39

Tokió 2020: Pétervári-Molnár Bendegúz célja a döntőbe jutás

A magyar küldöttség első tokiói fellépőjét, Pétervári-Molnár Bendegúzt a tokiói Tengeri Evezősközpontban látogattuk meg.

Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz öt évvel ezelőtt Rio de Janeiróban a 14. helyen végzett, Tokióban a döntőbe akar jutni – a felkészülés során pedig mindenben mellette áll édesapja és edzője, Molnár Zoltán (Fotók: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

 

Molnár Zoltán (Fotók: Magyar Nemzet/Mirkó István)

„Még két ilyen, vagyis két oda-vissza, aztán jövünk!”

Azzal felpattan a kerékpárjára, és a fia nyomába ered.

Az egyik húz, a másik hajt.

A sportág sajátossága ez, az evezősök körében teljesen természetes, hogy miközben a sportoló a hajóban dolgozik, az edzője a partról kíséri – rendszerint kerékpáron.

A tokiói Tengeri Evezősközpontban szerda kora délelőtt Pétervári-Molnár Bendegúz, a tokiói olimpia egyetlen magyar evezőse edz a vízen, a parton pedig a bringát édesapja, egyben edzője, Molnár Zoltán hajtja.

„Na, még egy, aztán visszafelé én meg sem állok nálatok, futok a stéghez, segítek Bendének, hozzuk a hajót úgy, hogy tudjatok fotózni is, jó?”

Naná!

És a jelenet ismétlődik: miközben Bendegúz megfordul a pályán, és újra nekiveselkedik a (harmadik) kétszer kétezer méternek, édesapja már újra a nyeregből követi a fia minden mozdulatát.

„Néha úgy csinál, mintha nem hallaná, amit kiabálok neki a partról, de hallja, mert tökéletesen végrehajtja a kérésemet”      – szól vissza nekünk még Molnár Zoltán, de aztán „gázt ad”, mert a fia erőteljes csapásokkal halad a vízen, és lassan-lassan eltűnik a látókörünkből.

Ahogyan az édesapja is.

Pétervári-Molnár Bendegúz a teljes magyar küldöttség első tokiói fellépője lesz – magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra.

A minden igényt kielégítő evezőspályán, bár a szerdai nap után Bendegúznak erről, pontosabban a vízről más a véleménye:      „Csak kívülről tűnik nyugodtnak, bent teljesen más, jól el is fáradtam…”

Az edzés végén a stégnél fújtat néhányat a hajóban, edző-édesapja mindaddig türelmesen várja. Aztán az evezőket viszi a papa, a hajót meg a fia, s ahogy Molnár Zoltán ígérte az edzés elején, majdhogynem elénk teszi le.

Egy olimpián mindig szigorúbbak a szabályok, a koronavírus-járvány tovább szigorított rajtuk, így aztán szó sincs arról, hogy akkor beszélgethetünk Bendegúzzal, amikor a hajót takarítja, hiszen még véletlenül se járhat egy ösvényen az edző-versenyző páros és a többi, helyszínen jelen lévő ember, ez utóbbiak közé tartozunk mi is.

„Majd valahol a busz környékén tudunk beszélni, bár itt most jó nagy a szigor. Mindjárt itt vagyok, csak elmegyek zuhanyozni”      – mondja a kordonon belülről Bendegúz, s miután tökéletesen letakarította hajóját, elfut az öltözők felé.

Pétervári-Molnár Bendegúz (Fotók: Magyar Nemzet/Mirkó István)
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A GALÉRIÁNKAT!

Addig édesapja tart minket szóval.

„Nem tereltem Bendét az evezés felé, más sportágakat is kipróbált, mégis ezt választotta, mert azt mondta, szereti benne, hogy gondolkodni kell. Végig a kétezer méter során      – mondja Molnár Zoltán.      –           Kétszáznegyven csapás, és végig észnél kell lenni. Itt, Tokióban is. Bendét a tizenkét kiemelt közé sorolták, de nem csak emiatt mondom, hogy tényleg reális esélye van annak, hogy elérje a célját, hogy bejusson a döntőbe.”

Végszóra megérkezik Bendegúz, máris „támadunk”, az akkreditációs kártyájának pántja ugyanis telis-tele van jelvényekkel.

„A riói akkreditációs kártyám van vagy két kiló, annyit gyűjtöttem össze. Akiknek ez a szenvedélye, messziről megismerik egymást, persze ebben segít, hogy a jelvények a pánton vannak, a kártya meg ugye állandóan a nyakunkban lóg. Nehéz nem észrevenni      – mosolyog Pétervári-Molnár Bendegúz. –      De miről beszéltetek eddig?”

Beavatjuk. Aztán amikor a tokiói célhoz-álomhoz érünk, Bendegúz csak bólogat:

„Nem azt mondom, hogy állandóan ezt hajtogatom, ráadásul ország-világnak, de azok közé a sportolók közé tartozom, akik mernek beszélni az álmaikról, akik kimondják a céljaikat. Így kézzelfoghatóbbá is válik. És mostanra meg is tanultam kezelni ezt a helyzetet. Van sportpszichológusom, de egyedül is képes vagyok rá. A riói olimpiából sokat tanultam, ott megtapasztaltam, hogy az öt karika valóban fejbe kólinthatja az embert, esetemben most nemcsak a járvány miatt más minden, hanem azért is, mert akkor a kvóta megszerzése volt a célom, ezúttal viszont a sikeres kvalifikáció csak az olimpiai felkészülésem egyik állomása volt. Mert abban biztos voltam, hogy itt leszek Tokióban.”

Itt van, ahogy megtudjuk, két másik magyarral osztja meg az apartmanját: lakótársai az ökölvívó Gálos Roland és a triatlonos Bicsák Bence – mert az olimpiát ez is jellemzi. Alapesetben. Ezúttal viszont mindenkinek a saját versenye után 48 órával el kell hagynia az országot.

„Rióban végig kint voltam, szurkoltam a többi magyarnak, jártam olyan meccseken, amilyeneken korábban még sohasem”      – erősíti meg Pétervári-Molnár Bendegúz, hogy ezúttal tényleg minden más, mint öt esztendeje volt.

Rajta a sor, hogy a vízen is megmutassa, valóban más, mint volt öt éve, Rióban.

PÉTERVÁRI-MOLNÁR BENDEGÚZ
Született:
1993. március 14., Budapest
Sportága:
evezés
Száma az olimpián:
egypárevezős
Egyesülete:
Budapesti Evezős Egyesület
Edzője:
Molnár Zoltán
Olimpiai részvétel: 1x
(2016)
Legjobb eredményei: 1x olimpiai 14. (2016), 1x világbajnoki 2. (2014), 1x tengeri-vb 1. (2017)

AZ OLIMPIA EVEZŐSVERSENYÉNEK MENETRENDJE

JÚLIUS 23., PÉNTEK
01.30:
női, férfi egypár (Pétervári-Molnár Bendegúz), kétpár, négypár – előfutamok;

JÚLIUS 24., SZOMBAT
01.30:
női, férfi egypár, kétpár – vigaszág; női, férfi kormányos nélküli kettes, négyes, könnyűsúlyú kétpár – előfutamok;

JÚLIUS 25., VASÁRNAP
02.00:
női, férfi egypár – vigaszági helyosztók; női, férfi kormányos nélküli kettes, négyes, könnyűsúlyú kétpár – vigaszág; női, férfi nyolcas – előfutamok;

JÚLIUS 26., HÉTFŐ
02.00: női, férfi egypár – középfutamok; női, férfi kétpár – elődöntő; női, férfi négyes – vigaszág;

JÚLIUS 27., KEDD
01.30:
női, férfi egypár – vigaszági helyosztók; női, férfi könnyűsúlyú kétpár – elődöntők, C-döntő; női, férfi négypár – döntők; női, férfi kettes – elődöntők;

JÚLIUS 28., SZERDA
01.30:
női, férfi kétpár, négyes – döntők; női, férfi nyolcas – vigaszág; női, férfi egypár – elődöntők;  

JÚLIUS 29., CSÜTÖRTÖK
01.30:
női, férfi kormányos nélküli kettes, könnyűsúlyú kétpár – döntők; női, férfi egypár – vigaszági döntők;

JÚLIUS 30., PÉNTEK
01.45:
női, férfi egypár, nyolcas – döntők;

A TOKIÓI OLIMPIA ADATBANKJA

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi 

2021.07.23 22:23:59

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Témánk szempontjából az az érdekes, hogy a doppingellenességre is felesküdtek a sportolók, mondhatni, ezzel ünnepelték a jubileumát annak, hogy a tiltott szerek hangsúlyozottan középpontba kerültek az öt karika környékén.

2021.07.23 12:03:54

Tokió 2020 NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

Integető tömeg fogadta a vendégeket a stadion körül, 143. helyen vonult be a magyar csapat.

2021.07.23 09:04:53

Tokió 2020 SZŰCS MIKLÓS

Tanítványa lett az első luxemburgi születésű asztaliteniszező, aki egyesben olimpián indulhat.

2021.07.23 10:22:36

Tokió 2020 B. D. K.

„Szaku nagyon örül annak, hogy mindennap láthat titeket, és reméli, hogy jól érzitek magatokat Korijamában.”

2021.07.23 00:27:42

Tokió 2020 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A tokiói olimpia szerencsére legfontosabb elemében fog leginkább hasonlítani a korábbi játékokhoz: a versenyeket, a mérkőzéseket megrendezik, azokon a földkerekség legjobbjai küzdenek meg egymással, magukkal – és ezúttal a körülményekkel – a sportvilág legbecsesebb címeiért.