Tokió 2020: Velikaja megállíthatatlan volt, Márton Anna a bronzért vívhat

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 11:24
null
Velikaja a szünet után ritmust váltott, Márton Anna a bronzmeccsen bizonyíthat kettejük asszója után (Fotó: Tumbász Hédi)
Márton Anna a bronzéremért vívhat a tokiói olimpián. Az orosz Szofija Velikaja elleni női kard egyéni elődöntőben hiába kezdett a jól a magyar vb-3., 5:4 után Velikaja fordított, az orosz klasszis az egyperces szünet után már dominált is, s hét tussal nyert... A régi ismerősnek számító francia Manon Brunet elleni asszó 12 óra 50 perckor kezdődik a tervek szerint.


TOKIÓ 2020
VÍVÁS, NŐI KARD, EGYÉNI

ELŐDÖNTŐ
Márton Anna (6.)–Szofija Velikaja (orosz, 2.) 8:15

Később
BRONZASSZÓ
Márton Anna (6.)–Manon Brunet (francia, 4.)

Márton Anna olimpiai bronzéremért vívhat Tokióban – mindez valódi sportcsoda, tudva, hogy a bal térdében elülső keresztszalag nélkül vív a múlt decemberi országos bajnokságon történt sérülése óta…

JÖHET A NEMES BOSSZÚ
„Úgy éreztem, uralom az asszót az elején, meg érzem a ritmust, váltott ő is, ezzel egy időben meg volt néhány kétes tus, úgy éreztem, azokat inkább én adtam, és ez engem nagyon kizökkentett, Velikaja pedig elég rutinos versenyző ahhoz, hogy ezt kihasználja. Sajnálom, hogy erre a fordulatra mentálisan nem készültem fel jobban. A bronzért a francia Brunet jön, gyerekkorunk óta együtt vívunk, jól ismerjük egymást, eléggé pörgős vívása van – mindenképpen legyőzöm, ráadásul Rió miatt is bosszút akarok állni, hiszen akkor tőle kaptam ki. Azóta egyszer sem tudott legyőzni, és ez így is marad” – mondta az elődöntő után Márton Anna a Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó tudósítójának, Kovács Erikának.

A bronzasszónak is meglesz a maga pikantériája: az éremért a francia Manon Brunet-t kellene legyőznie. Az olimpiai 4. kiemelt „régi ismerőse”, a kadét és a junior világversenyeket szinte együtt vívták végig, s ha ez az ismeretség nem lenne elég, hát Rióban is összefutottak öt évvel ezelőtt. Míg a juniorévek alatt Márton volt a sikeresebb az egymás elleni asszókban, addig a brazíliai olimpiai nyolcaddöntőben a francia bizonyult jobbnak.

Lenne hát miért revansot venni a mostani bronzcsatán…

S ha Márton azt a vívást mutatja, amit az elődöntő első felében bemutatott (3:0-ra, 4:1-re és 5:4-re is vezetett Velikaja ellen), akkor össze is jöhet a visszavágás Brunet-vel szemben – a programterv szerint 12 óra 50 perckor szólítják pástra őket.

A bronzasszóról itt olvashat!

TUSROL TUSRA

Márton Annára bronzasszó vár Tokióban!

8:15: Márton jön előre, de megint védi Velikaja, és jól vág vissza… A 36 ÉVES OROSZ KLASSZISÉ A DÖNTŐ.
8:14: Egy tusra a döntőtől az orosz.
8:13: Márton előre vág, de rövid, jön egy vágásváltás, aztán egy újabb védés és visszavágás Velikajától…
8:12: Együttes, nem döntik el, ide-oda sasszéznak, aztán Márton a pást végébe szorul, előreszúr, de nem találja el az oroszt, aki válaszul eltalálja Mártont. Ez sajnos már nem az első ilyen döntés.
8:11:
Márton jön előre, összeszúrnak, Velikaját hozza ki a zsűri pontszerzőnek, visszanézik, nem fordítják meg ezt sem.
8:10: Megint jön előre az orosz, de Márton átveszi a kezdeményezést majd három lépés után tust ad.
7:10: Velikaja a pást végébe szorítja Márton Annát és ott befejezi az akciót.
7:9: Védés-visszavágás, Márton Annáé a pont!
6:9: Márton indítja a támadást, de nem éri el az oroszt, aki visszavág.

Letelt az egy perc.

6:8: Újabb találat az orosztól, először vezet két tussal. Jön az egyperces szünet.
6:7: Majdnem megvolt a védés, de az orosz pengéje tovább csúszik és övé a tus.
6:6: De azonnal jön az egyenlítés.
5:6: Márton előreindul, de kicsit rövid a kiszúrás, visszatámad az orosz, a pást végébe szorítja Mártont, majd eltalálja… Először vezet Velikaja.
5:5: Nagyon egyszerre indulnak, a vezetőbíró az orosznak adja a pontot, Márton videót kér, de sajnos nem módosítanak a döntésen.
5:4: Sasszé előre-hátra, majd egy szökkenés előre, újra megvágja az oroszt annak a balján.
4:4: Egyenlít az orosz… gyors, robbanékony mozdulat volt.
4:3: DE MÁRTON VISSZASZERZI AZ ELŐNYT! A vállán találta el az oroszt.
3:3: Pengeváltás, közel Márton találata, de Velikaja védeni tud, majd visszaszúr.
3:2: Velikaja védi Márton vágását, majd visszaszúr.
3:1: Újabb együttes, nem döntik el, utána viszont Velikaja szépít.
3:0: Újabb tus Márton Annának! Ez eddig nagyszerű!
2:0: Egy együttes találat után indulnak újra, Márton elkerüli az orosz pengéjét, majd megvágja Velikaját a hasán.
1:0: Azonnal egymás felé szökkennek és Márton Anna egylámpás találattal megszerzi a vezetést.

Kezdünk!

Megvolt a bemutatás.

AZ ELŐDÖNTŐ ELŐTT

„A döntést rám bízta mindenki, mondván, olimpia még lesz az életemben, az egészségem a legfontosabb. Úgy határoztam, nem vállalom a műtétet, mert legalább nyolc hónapos rehabilitáció követné. Az orvosok azt mondták, nem garantálják a tokiói indulásomat keresztszalag nélkül, de sikerülhet is. Nagy a kockázat, mindent megteszek azért, hogy ott legyek az olimpián, biztatnak is sokan, ám vannak hullámvölgyeim… Keményen csinálom a gyógytornát, hogy erősítsem a többi izmomat, néha minden remekül megy, máskor meg elsírom magam, és azt kérdezgetem, hogy adok én így tust a versenyeken?!”

2021 februárjában innen indult Márton Anna, hogy megkezdje a hajrát a tokiói olimpiára való felkészülésben. Hogy aztán a ma hajnali (neki délelőtti) asszókon át – benne azzal a fránya, kívülről oly rémisztő letapadó lábbal az első tokiói asszóban, csupán négy adott tus után – eljutott a világranglista második, orosz Szofija Velikaja elleni olimpiai elődöntőig, s eddig a gondolatig: „Az elődöntőig rendbe rakjuk a sérült lábamat, és úgy megyek fel a pástra, hogy nem szeretnék emlékezni a Velikaja elleni egyetlen meccsemre sem. Tiszta lappal akarom indítani ezt az asszót – nyerjen a jobbik, az, aki ezen a napon erősebb és jobb formában van. Én úgy érzem, ma akárkit le tudok győzni.”

Utóbbi mondatait már a tokiói vívócsarnok interjúfolyosóján mondta a Nemzeti Sport helyszíni munkatársának. Alig másfél órával a Velikaja elleni pástra lépés előtt…

Szofija Velikaja klasszisához nem fér kétség, az orosz 2012-ben Londonban és 2016-ban Rióban is olimpiai döntőt vívhatott, s vélhetően ezúttal sem érné be kevesebbel. 36 esztendősen mindent látott már, amit ebben a sportágban látni lehetett, az olimpiai arany egyéniben ugyan hiányzik a kollekciójából, csapatban már megízlelte a végső sikert. Emellett nyolcszoros világbajnok (kétszeres egyéni), 14-szeres Európa-bajnok (ötszörös egyéni). Már akkor vb-aranyérmes volt, amikor Márton Anna kilencévesen megismerkedett a vívással (2004, New York).

Eddig nyolcszor találkoztak egymással, s Márton Anna 15 tusig tartó asszóban még egyszer sem tudta legyőzni őt (a 2018-as Eb-n csoportmeccsen 5:1-re igen). A legszorosabb találkozójuk a legelső volt, 2012-ben egy bolognai világkupa-versenyen 15:14 lett a végeredmény az orosz javára.

Legutóbb a 2019-es budapesti vb-n vívtak egymással, akkor Velikaja 15:7-re nyert a negyeddöntőben…

Az esélyek tehát nem a vb-, és Eb-bronzos magyar mellett szólnak, de azóta az argentin elleni asszóban esett fránya lábletapadás óta mikor szóltak egyáltalán mellette ezen az olimpián?

S mégis itt van, a döntő kapujában.

„Én úgy érzem, ma akárkit le tudok győzni” – mondja. S ha ő hisz benne, hihetünk mi, a szurkolók is.

A hajnal/délelőtt eddigi vívóeseményeiről itt olvashat bővebben!

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG
2. FORDULÓ
Pusztai Liza (8.)–
Amira Ben Szaban (tunéziai, 25.) 15:12
Márton Anna (6.)–
María Belén Pérez Maurice (argentin, 27.) 15:12
Katona Renáta–Szofija Velikaja (orosz csapat) 4:15
NYOLCADDÖNTŐ

Pusztai Liza–Csien Csia-zsuj (kínai, 9.) 10:15
Márton Anna–Csoj Szu Jon (dél-koreai, 22.) 15:12
NEGYEDDÖNTŐ
Márton Anna
Zaynab Dayibekova (üzbég, 35.) 15:11

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik