Tokió 2020: Márton Anna negyedik helyen zárt kard egyéniben

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 12:54
Sérült térddel, drámai sikerek után lemaradt az olimpiai dobogóról Tokióban a 26 esztendős kardvívó, Márton Anna. A BVSC kiválósága a bronzasszóban nem tudott fogást találni a végig magabiztosan vívó Manon Brunet-n, aki így – néhány vitathatóan megítélt együttes találat segítségével is – 15:6-os sikert ért el.
Márton Annának voltak jó periódusai a bronzasszóban, de a nap végére érezhetően elkészült az erejével és koncentrációjával (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Márton Annának voltak jó periódusai a bronzasszóban, de a nap végére érezhetően elkészült az erejével és koncentrációjával (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!


TOKIÓ 2020
VÍVÁS, NŐI KARD, EGYÉNI

BRONZASSZÓ
Márton Anna–Manon Brunet (francia, 4.) 6:15

ÖSSZEFOGLALÓ

Reméli, hogy nem okozott nagy csalódást.

Márton Anna a bronzasszó elején érzett dekoncentráltsága miatt önkritikusan áll a kamera előtt, a megannyi szurkoló támogatásáért mond köszönet, és reméli, nem okozott csalódást.

Néhány perce sétált csak le a pástról, háta mögött a kadétkora óta ismert, ünneplő Manon Brunet-vel.

Ugyan a gyermekkoruk óta megannyiszor legyőzött francia rivális – hasonlatosan a 2016-os riói asszójukhoz – ezúttal kifogott rajta a bronzért folyó csatában, aligha lehet bárki csalódott Márton Anna hétfői versenynapjára gondolva. Talán ő, de – s jó eséllyel erre sosem fog hivatkozni –, tudva, hogy sérült térdszalagokkal vágott neki az olimpiának, annak az olimpiának, amit nemhogy biztosnak, kifejezetten rizikósnak ígértek számára, ez a negyedik hely is több mint bravúros.

Míg az elődöntő kifejezetten hatékony vívással, jó tusokkal indult Márton szempontjából, addig a bronzasszó eleje egyértelműen Manon Brunet-é volt. A francia adta az első öt tust, köztük rögvest egy vitathatónak tűnő, videón hiába visszanézett, meg nem változtatott ítélettel.

Márton ezt követően szépített, sőt, egy sikeres videókérés után újabb tust írtak be a neve mellé. De valódi fordulatot ez sem hozott, Brunet pedig 8:2-es fórral vonulhatott az egyperces pihenőre.

A szünet utáni első tus megint a franciáé volt. Azé a franciáé, aki felnőttkarrierjük során eddig a találkozóig csupán egyszer, a már emlegetett riói nyolcaddöntőben tudta csak legyőzni Márton Annát. Másik hét alkalommal kikapott.

Úgy érzi, saját magát verte meg...
„Úgy érzem, hogy mindent megtettem, amit tudtam. Sajnálom, hogy erre az utolsó asszóra már fejben nem tudtam összeszedni magam. Igazából saját magamat vertem meg, kicsit úgy éreztem magam, mintha az első olimpiámon lennék" – mondta a bronzasszó után az MTI-nek Márton Anna.

Eb- és vb-bronzérmes kardvívónk ezúttal nem tudott megújulni, 2:11 után ugyan adott zsinórban három tust, de ennél közelebb zárkózni nem tudott. Brunet végül 15:6-ra nyert – a két-három furcsán megítélt tus ellenére is – meggyőző magabiztossággal.

S ezzel megszerezte a bronzérmet is.

Márton Anna a hivatalos versenyadatok szerint olimpiai negyedik lett – de azok, akik élőben látták az argentin María Belén Pérez Maurice elleni asszóját, azt a bizonyos első asszót, ahol kiugrott a bal térde, tudják, egyúttal a tokiói olimpia egyik legnagyobb bajnoka is. Közel sem stabil térddel, megannyi fájdalomcsillapítóval a szervezetében kissé talán eltompult, elfáradt a végére – de csalódást nem okozott.

TOKIÓ 2020
NŐI KARD, EGYÉNI
VÉGEREDMÉNY

1. Szofia Pozdnyakova (orosz)
2. Szofija Velikaja (orosz)
3. Manon Brunet (francia)
4. MÁRTON ANNA (magyar)
... 9. PUSZTAI LIZA (magyar)
... 32. KATONA RENÁTA (magyar)

A döntőben
Pozdnyakova (16.)–Velikaja (2.) 15:11

TUSRÓL TUSRA

6:15: S vége, Manon Brunet befejezi, övé a bronz! Márton Anna negyedik.
6:14:
Hiába érzi, hová jön a vágás, nem tud védeni Márton.
6:13: Együttes után folytatják, Brunet előrelódul, Márton nem tudja védeni.
6:12: Márton a pást végébe szorítja Brunet, elsőre rossz a kitartott szúrás, de utána megvana védés-visszavágás.
5:12: Brunet kiszúr, megcsúszik, de így is ő találja el Márton Annát... hét tus a különbség.
5:11: Együttes, nem döntik el, ki indult előbb, megnézi videón a zsűri, majd... Márton Annának adják! 4:11: Most Brunet vág csak közbe, Mártoné az újabb találat.
3:11: Márton Anna adja a tust, ez is kétlámpás volt. Lehet mégse volt hiába a reklamálás?
2:11: Egyszerre indulnak, de ezt is Brunet-nek adják. Gárdos mester reklamál... hiába.
2:10: Azonnal indulnak mind a ketten, Márton elszúr Brunet mellett, aki visszavág...
2:9: megint csak közbevágni sikerül, az akció kezdeményezőjeként Brunet-é a tus.

Egyperces szünet, majd Gárdos Gábor edző nyom egy puszit Márton Anna kobakjára, ahogyan visszaküldi a pástra.

2:8: Újabb kétesnek tűnő pontot adnak Brunet-nek, Márton újabb videót kér, ezt nem fordítják meg... jön az egyperces szünet. Ez az asszó nem indult jól.
2:7:
Jó az első védés, de utána Brunet pengéje elérni Márton hasát.
2:6: Brunet, mintha egy pillanattal a jelzés előtt elindulna, Márton egy ütemet veszít, Brunet sisakon vágja...
2:5: Megint azonnal indulnak, mindkét lámpa kigyullad, Márton ismét videózást kér, és ezúttal megadják neki a tust!
1:5: Márton egy egylámpás találattal szépít.
0:5: Ütköznek, Márton kicsit kiáll, a térdére kap, de aztán visszaáll alapállásba, egymásnak ugranak, Brunet kapja az újabb pontot.
0:4: Ránézésre egyszerre indulnak, de a zsűri Brunet-nek adja a negyedik tust is. Márton videózást kér, megnézik, de nem változtatnak a döntésen...
0:3: Márton hiába vág közbe, a pást végébe szorulva újabb találatot kap a franciától.
0:2: Sasszé ide-oda, majd Brunet eltalálja Márton karját a kosár mögött, alatt.
0:1: Együttesből indulunk, nem döntik el. Márton lódul előre, Brunet véd, visszavág. Övé az első tus.

Márton Anna sérült térddel is olimpia bronzéremért vívhatott (Fotó: Tumbász Hédi)
Márton Anna sérült térddel is olimpia bronzéremért vívhatott (Fotó: Tumbász Hédi)

KEZDÉS ELŐTT

JÖHET A NEMES BOSSZÚ
„Úgy éreztem, uralom az asszót az elején, meg érzem a ritmust, váltott ő is, ezzel egy időben meg volt néhány kétes tus, úgy éreztem, azokat inkább én adtam, és ez engem nagyon kizökkentett, Velikaja pedig elég rutinos versenyző ahhoz, hogy ezt kihasználja. Sajnálom, hogy erre a fordulatra mentálisan nem készültem fel jobban. A bronzért a francia Brunet jön, gyerekkorunk óta együtt vívunk, jól ismerjük egymást, eléggé pörgős vívása van – mindenképpen legyőzöm, ráadásul Rió miatt is bosszút akarok állni, hiszen akkor tőle kaptam ki. Azóta egyszer sem tudott legyőzni, és ez így is marad” – mondta az elődöntő után Márton Anna a Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó tudósítójának, Kovács Erikának.

A bronzasszónak megvan a maga pikantériája: az éremért a francia Manon Brunet kellene legyőznie. Az olimpiai 4. kiemelt „régi ismerőse”, a kadét és a junior világversenyeket szinte együtt vívták végig, s ha ez az ismeretség nem lenne elég, hát Rióban is összefutottak öt éve. Míg a juniorévek alatt Márton volt a sikeresebb az egymás elleni asszókban, addig a brazíliai olimpiai nyolcaddöntőben a francia bizonyult jobbnak.

Lenne hát miért revansot venni a mostani bronzcsatán...

S ha Márton azt a vívást mutatja, amit az elődöntő első felében bemutatott (3:0-ra, 4:1-re és 5:4-re is vezetett még Szofija Velikaja ellen), akkor össze is jöhet a visszavágás Brunet-vel szemben – a programterv szerint 12 óra 50 perckor szólítják majd pástra őket.

Ami a mérlegüket illeti: a felnőttek között eddig nyolcszor találkoztak, Brunet a riói asszót leszámítva pedig egyszer sem tudta legyőzni Márton Annát.

MÁRTON ANNA ÚTJA AZ ÉREMCSATÁIG
2. FORDULÓ
Márton Anna (6.)–
María Belén Pérez Maurice (argentin, 27.) 15:12
NYOLCADDÖNTŐ

Márton Anna–
Csoj Szu Jon (dél-koreai, 22.) 15:12
NEGYEDDÖNTŐ
Márton Anna–
Zaynab Dayibekova (üzbég, 35.) 15:11
ELŐDÖNTŐ
Márton Anna (6.)–Szofija Velikaja (orosz, 2.) 8:15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik