Tokió 2020: Márton Anna a nyolc közé jutott női kardban!

Vágólapra másolva!
2021.07.26. 07:18
null
Márton Anna negyeddöntőt vívhat (Fotó: Tumbász Hédi)
Térdsérülés ide vagy oda, Márton Anna újabb győzelmet aratott a női kardozók egyéni küzdelmeiben a tokiói olimpián. A világbajnoki bronzérmes kardvívó a dél-koreai Csoj Szu Jont verte meg a nyolcaddöntőben. Pusztai Liza számára azonban véget ért az egyéni verseny: a 9. helyen rangsorolt kínai Csien Csia-zsuj 15:10-re megverte a 2018-as ifjúsági olimpiai bajnokot. Márton 8 óra 25 perckor lép pástra legközelebb.

 

A részvétel a fontos – szoktuk mondani. Ám ezúttal ennél igazabb mondat nem juthatott az ember eszébe Márton Annával kapcsolatban, aki sérült térddel is vállalni tudta a folytatást, és elszánt tekintettel alapállásba helyezkedett – a női kardozók nyolcaddöntőjében a 22. helyen rangsorolt Csoj Szu Jon várt rá.

Márton két egymást követő tussal indított, a dél-koreai pedig rögvest fegyvercserét kért. A jó kezdés mellett biztató jelnek tűnt, hogy Márton eközben bicegés közben járt-kelt a pást bal oldalán. A fegyvercsere után is a vb-bronzos magyar irányított, rendkívül agresszíven támadta az ázsiait, aki egy-egy védés és visszaszúrásból tudott tust szerezni ebben a periódusban (4:1).

A következő szakasz viszont Csoj Szu Joné lett, aki három egymást követő találattal egalizált. Kiegyenlítődött a küzdelem, előbb Márton adott két tust, majd a koreai is (6:6). Az egyperces szünethez a 30 esztendős Csoj 8:7-es vezetésével érkeztünk – a koreai vívó az asszóban először került előnybe.

Márton tussal kezdett a szünet után, majd jött egy újabb, elsőre neki megítélt találat, amit aztán a videó alapján módosított a vezetőbíró (8:9). De a BVSC vívója nem zökkent ki, fordított, sőt, zsinórban három találatot adott (11:9). Innentől hol két, hol egy tussal vezetett a magyar, egészen 14:12-ig. Majd remek védekezés után visszavágva le is zárta az asszót és ezzel kivívta a nyolc közé kerülést! (15:12)

A negyeddöntőben a vívónap egyik meglepetésembere, az előzetesen a 35. helyen rangsorolt üzbég Zaynab Dayibekova vár majd rá. Az asszót 8 óra 25 percre írták ki.

A másik nyolcaddöntős magyar női kardvívó, Pusztai Liza hiába kezdett jól és vezetett 6:4-re is a kínai Csien Csia-zsuj ellen, az egyperces szünetre 8:6-os hátrányba került. Az asszó második felében nem igazán találta a ritmust a BVSC tehetsége, csupán négy tust tudott adni, így ellenfele magabiztosnak mondható 15:10-es sikert ért el vele szemben.

OLIMPIA
VÍVÁS
NŐI KARD, EGYÉNI

NYOLCADDÖNTŐ

Pusztai Liza–Csien Csia-zsuj (kínai, 9.) 10:15
Márton Anna–Csoj Szu Jon (dél-koreai, 22.) 15:12
KORÁBBAN

2. FORDULÓ
Pusztai Liza (8.)–
Amira Ben Szaban (tunéziai, 25.) 15:12
Márton Anna (6.)–
María Belén Pérez Maurice (argentin, 27.) 15:12
Katona Renáta–Szofija Velikaja (orosz csapat) 4:15
1. FORDULÓ
Katona Renáta (31.)–Jazmin Dagfusz (tunéziai, 34.) 15:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik