Tokió 2020: „Maradunk az eredményhirdetésig!” – hosszú napokra készülnek a vívók

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 13:24
null
Boczkó Gábor ígéri: hangosan fogja buzdítani a mieinket, már ha engedik (Fotó: Tumbász Hédi)
A férfi kardozók és a női párbajtőrözők egyéni küzdelmeivel kezdődnek meg az olimpiai vívóversenyek szombaton – magyar idő szerint hajnali kettőkor. Boczkó Gáborral, a Magyar Vívószövetség sportigazgatójával, a tokiói csapat vezetőjével beszélgettünk.

 

– Kettészakadt a csapat?
– Egyelőre igen, hiszen a férfi kardozók, a női tőrözők és a párbajtőröző Siklósi Gergely költözött be az olimpiai faluba csütörtökön – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Boczkó Gábor, a Magyar Vívószövetség sportigazgatója, a tokiói csapat vezetője, korábbi olimpiai bronzérmes, világbajnok párbajtőröző.

– Miért döntöttek úgy, hogy az érkezésüket követő napokban Tokió Kita negyedében, teljesen elszeparáltan készülnek a rajtra?
– Ennek több oka van. Szakmailag mindenképpen e mellett szólt, hogy így tényleg zavartalanul tudtunk készülni: a szállodában két szinten csak mi voltunk, néhány percre tőlünk volt az edzéshelyszín, amit akkor használhattunk, amikor akartuk – a teremben a vívás mellett a különböző kiegészítő edzésekre is megvolt a lehetőség. És persze a járványhelyzet is szerepet játszott a döntésünkben, hiszen így kevés emberrel találkoztunk: e tekintetben azért volt néhány nehezebb pillanatunk, óránk, hiszen vissza kellett rázódnunk olyan viszonyok közé, amelyeket otthon, Magyarországon már magunk mögött hagytunk. Mindenhol szigorú óvintézkedések vannak érvényben, naponta tesztelnek mindannyiunkat. Sok egyéb mellett e tekintetben is más ez, mint a korábbi olimpiák.

– Ez igaz az olimpiai falura is, nem?
– Igen, viszont itt már nem akkor megyünk a vívóterembe, amikor akarunk, percre pontosan meghatározott menetrend szerint használhatjuk, és még az is meg van határozva, melyik páston edzhetünk.

– Milyen az olimpiai helyszín, a vívóterem?
– A Nemzetközi Vívószövetség úgy tervezte, hogy Tokióba varázsolja a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokságot, természetesen az olimpia arculatára hangolva – volt is megbeszélés a szervezők és a magyarok között, csakhogy az eredeti terveket a koronavírus-járvány és a halasztás felülírta. Egyébként a terem megfelelő, négy színes pást van, viszont a hossza és a találatjelző mindenütt ugyanaz, utóbbi kettő számít igazán. Persze a körítés kicsit más, hiszen ez olimpia. Kicsit furcsa lesz, hogy nézők nélkül rendezik a versenyeket, látva, hogy elég nagy a tribün a vívóteremben, ez még inkább feltűnő, de nincs más hátra: nekünk, edzőknek és vezetőknek kell minél hangosabban buzdítani a mieinket – igyekezni fogunk, már ha engedik egyáltalán...

– Nemrég még ön is ott állt a páston, át tudja érezni, milyen is az.
– A férfi kardozókkal beszélgettem erről, abban maradtunk, így, hogy nem Magyarországon rendezik a versenyt, talán nem lesz olyan nehéz és furcsa üres lelátók előtt vívni – tudjuk jól, hogy az otthoni nézők mekkora támogatást képesek adni. Szokatlan lesz, ez kétségtelen, egyértelműnek tűnik, az tud jó eredményt elérni, aki hamarabb alkalmazkodik a körülményekhez. De még egyszer mondom: az olimpia eleve más.

– Vagyis még inkább szükség lesz a mentális erőre?
– Igen, minden bizonnyal ennek ezúttal hatványozottabb szerepe lesz, de azért a vívótudás sem árt...

– Ha már tudás és eredmény: téma a csapat háza táján, mi várható Tokióban?
– Nem beszélünk erről, arról sokkal inkább, hogy szombaton rendezik a kerékpározók mezőnyversenyét jó néhány klasszissal, és nem tudjuk megnézni. Azért emiatt nem vagyunk túlságosan szomorúak, úgy készülünk, hogy hosszú napok várnak ránk Tokióban: reggel elkezdjük és maradunk az eredményhirdetésig.

– Öt éve, Rióban ott állt a dobogón, a férfi párbajtőrcsapat harmadik lett, ezúttal viszont már nem sportolóként érkezett.
– És mennyivel nehezebb kívülről megélni a versenyt! A páston állni könnyebb volt – sokszor mondtam, az élsportolói létnél nincs jobb: beszállsz a buszba, vívsz, néha nyersz, akkor ünnepelnek, és ennyi. Vezetőként jóval több mindenre kell figyelni, ráadásul tényleg sokkal jobban izgul az ember, mintha ott állna a páston. Ha nem repült volna el felettem az idő, még mindig vívnék. Egyébként itt, Tokióban vívtam és még fogok is, hiszen Siklósi Gergely egyedüli párbajtőrözőként tagja a csapatunknak.

– Vagyis első kézből van információja: milyen állapotban van egyéni világbajnokunk?
– Elég rendesen elporolt néhányszor... Próbáltam ellenállást tanúsítani vele szemben, de Gergő remek formában van fizikailag és technikailag is.

– Szombaton a férfi kardozók kezdik meg a szereplésüket – reményeink szerint szépen indul ez az olimpia.
– A magyar kardvívás újra a régi fényében ragyog, s ez Tokióban is érződik – már a rajt előtt. Ahogy beléptünk a vívóterembe, szinte rögtön letámadták a srácokat a tévétársaságok, de az ellenfeleinken is érezni, tisztelik a mieinket, sőt, tartanak tőlük – nem véletlenül, hiszen a fiúk az elmúlt évek nagyszerű eredményeivel rászolgáltak erre.

A VÍVÁS PROGRAMJA
Július 24.:   
  párbajtőr, egyéni, nők, a nyolcaddöntőig; kard, egyéni, férfiak, a nyolcaddöntőig (Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron), 2.00; párbajtőr, egyéni, nők, elődöntő, a 3. helyért, döntő; kard, egyéni, férfiak, elődöntő, a 3. helyért, döntő, 11.00
Július 25.:   tőr, egyéni, nők, a nyolcaddöntőig (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Pásztor Flóra); párbajtőr, egyéni, férfiak, a nyolcaddöntőig (Siklósi Gergely), 2.00; tőr, egyéni, nők, elődöntő, a 3. helyért, döntő; párbajtőr, egyéni, férfiak elődöntő, a 3. helyért, döntő, 11.00
Július 26.:   kard, egyéni, nők, a nyolcaddöntőig (Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza); tőr, egyéni, férfiak, a nyolcaddöntőig, 2.00; kard, egyéni, nők, elődöntő, a 3. helyért, döntő; tőr, egyéni, férfiak, elődöntő, a 3. helyért, döntő, 11.00
Július 27.:   párbajtőr, csapat, nők, az elődöntőig, 4.25; a 3. helyért, döntő, 11.30
Július 28.:   kard, csapat, férfiak, az elődöntőig (Magyarország), 3.00, a 3. helyért, döntő, 11.30
Július 29.:   tőr, csapat, nők, az elődöntőig (Magyarország), 3.50; a 3. helyért, döntő, 11.30
Július 30.:    párbajtőr, csapat, férfiak, az elődöntőig, 3.00; a 3. helyért, döntő, 11.30
Július 31.:    kard, csapat, nők, az elődöntőig (Magyarország), 3.00, a 3. helyért, döntő, 11.30
Augusztus 1.:   tőr, csapat, férfiak, az elődöntőig, 2.00, a 3. helyért, döntő, 11.30

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik