Tokió 2020: a második helyen várja az éremfutamot Berecz Zsombor

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.01. 09:24
null
Berecz Zsombor vasárnapi teljesítményével megelőzte spanyol riválisát (Fotó: Getty Images)
A vitorlázók finndingi hajóosztályának 9. és 10. futamát rendezték vasárnap a tokiói olimpián. Ezeken Berecz Zsombor mindkétszer a negyedik helyen ért célba, összesítésben pedig már a második pozícióba jött fel.

A 9. futam rajtja után még az élmezőnyben haladt világ- és Európa-bajnokunk, de aztán az első időmérő pontig megint visszacsúszott egészen a 13. helyig. Ezúttal is innen kezdte meg a felzárkózást és sikerült egészen a negyedik helyig feljönnie. Ráadásul sikerült megelőznie az összetettben előtte álló spanyol Cardonát és az őt üldöző holland Heinert is.

A 10. futamban végig az élmezőnyben haladt és a riválisok végig utána következtek. Végül a negyedik helyen ért célba, míg a brit Scott 7., a spanyol Cardona 8. lett. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar vitorlázó összetettben feljött a második helyre, két ponttal megelőzve spanyol riválisát, s kilencre feljött Scott mögé.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy ha az éremfutamon csak egy hellyel is megelőzi Cardonát, akkor biztos ezüstérmes, ha pedig öttel a britet, akkor olimpiai bajnok. Az éremről viszont akkor csúszna le, ha ő végez öt hellyel az új-zélandi Josh Junior mögött.

Ha Berecz meg tudná tartani második helyét, ne adj isten, olimpiai bajnok lesz, az a magyar vitorlássport eddigi legjobb olimpiai eredménye lenne, hiszen jelenleg ebben a sportágban az 1980-as moszkvai olimpián a Detre testvérek bronzérme a legjobb teljesítmény, amit repülőhollandi hajóosztályban értek el.

A dupla szorzójú éremfutamot a hétfői szünnapot követően augusztus 3-án, kedden rendezik a tervek szerint reggel 7.33-tól.

TOKIÓ 2020

VITORLÁZÁS, FINNDINGI
9. futam:
1. Giles Scott (brit) 53:22 perc
2. Jake Lilley (ausztrál) +21 mp
3. Facundo Olezza (argentin) +44
4. BERECZ ZSOMBOR +51

10. futam:
1. Josh Junior (új-zélandi) 47:11 perc
2. Tom Ramshaw (kanadai) +3 mp
3. Facundo Olezza (argentin) +36
4. BERECZ ZSOMBOR +40

Az állás az éremfutam előtt:
1. Giles Scott (brit) 28 pont
2. BERECZ ZSOMBOR 37
3. Joan Cardona (spanyol) 39
4. Josh Junior (új-zélandi) 47
5. Nicholas Heiner (holland) 52
6. Facundo Olezza (argentin) 52

Közben lezajlott a férfi laser hajóosztály éremfutama, amelyet a francia Jean Baptiste Bernaz nyert meg az ausztrál Matt Wearn és a német Philipp Buhl előtt. Az aranyérmet Wearn szerezte meg a horvát Tonci Stipanovic és a norvég Hermann Tomasgaard ellen. Ebben a versenyszámban Vadnai Benjamin a 18. helyen végzett.

A női laser radial éremfutamában a svéd Josefin Olsson végzett az élen, megelőzve a belga Emma Plasschaert és a görög Vaszileia Karacsaliut. Az olimpiai arany viszont a dán Anne-Marie Rindom nyakába került, az ezüst a svéd Olssoné, a bronz pedig a holland Bouwmeesteré lett.

FÉRFI LASER

1. Matt Wearn (Ausztrália) 53
2. Tonci Stipanovic (Horvátország) 82
3. Hermann Tomasgaard (Norvégia) 85
4. Pavlos Kontides (Ciprus) 88
5. Pihilipp Buhl (Németország) 91
6. Jean Baptiste Bernaz (Franciaország) 92
...
18. VADNAI BENJÁMIN

NŐI LASER RADIAL
1. Anne-Marie Rindom (Dánia) 78 helyezési pont
2. Josefin Olsson (Svédország) 81
3. Marit Bouwmeester (Hollandia) 83
4. Emma Plasschaert (Belgium) 87
5. Tuula Tenkanen (Finnország) 97
6. Sarah Douglas (Kanada) 100
...
13. ÉRDI MÁRIA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik