nemzetisport.hu
2021.06.29 15:09 Frissítve: 2021.06.29 15:51

Tokió 2020: három világbajnok a tízfős orosz atlétakeretben

Három világbajnokot, közte a háromszoros vb-aranyérmes magasugró Marija Laszickenét is nevezte tízfős olimpiai keretébe az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA).

Subenkov örülhet (Fotó: AFP)

 

A szervezet keddi közleménye szerint az elmúlt három szabadtéri vb-n győztes Laszickene mellett a 2019-ben világbajnok rúdugró Anzselika Szidorovát, illetve a 110 méteres gátfutásban 2015-ben vb-győztes Szergej Subenkovot is nevezték az olimpiai csapatba. Utóbbit épp múlt kedden tisztázták a doppingvádak alól.

Rajtuk kívül két magasugró, a vb-ezüstérmes Mihail Akimenko és a vb-bronzérmes Ilja Ivanyjuk, az ugyancsak vb-2. távolugró Darja Klisina, a gyalogló Elvira Haszanova és Vaszilij Mizinov, a tízpróbázó Ilja Skurenyjov, továbbá a kalapácsvető Valerij Pronkin lehet ott a tokiói olimpián.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tavaly büntette meg azzal a korábban eltiltott VFLA-t, hogy kikötötte: a szervezet csak tíz, nemzetközi versenyengedéllyel rendelkező atlétát nevezhet az ötkarikás játékokra.

Az előző, riói olimpián mindössze egy orosz atléta, Klisina indulhatott.

A WA 2015 novemberében függesztette fel a VFLA-t, mivel kiderült, hogy az országban rendszerszintű doppingolás folyik. A versenyzőknek ugyanakkor biztosították a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad. Ezt a rendszert 2019 novemberében szintén felfüggesztették, amikor a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a VFLA elnökét és több tisztségviselőjét is eltiltotta.

A WA vezető testülete március közepén szavazta meg a semleges sportolói státusz ismételt bevezetését, amely egyedi mentességet biztosít az eltiltás alól azoknak, akiknek a doppingtesztjeit ellenőrizték és rendben találták. A határozat azt követően született meg, hogy a WA jóváhagyta a VFLA doppingellenes reformokkal kapcsolatos ütemtervét.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak, és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es, pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.