Tokió 2020: Ha ez megmarad, reális esélyünk lesz a továbbjutásra – Märcz Tamás

Vágólapra másolva!
2021.08.06. 03:38
null
Märcz Tamás szerint most jön a legizgalmasabb rész (Fotó: Tumbász Hédi)
Märcz Tamás szövetségi kapitány úgy véli, nem feltétlenül kell mindenkinek egyszerre remekelnie a görögök elleni elődöntőben, ugyanakkor a védekezésben elvárja az összhangot.

 

EGYRE JOBBAN JÁTSSZUNK

Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa:
„Az a legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjünk, épüljünk és egyre jobban játsszunk. Az olimpia első szakaszában voltak kétségek jó néhány játékos kapcsán, éppen ezért nagyon-nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy így összeraktuk a fejeket, a játékunkat. Ez már igen szép, alázatos, fegyelmezett vízilabda volt, enélkül nem lehet bekerülni a négy közé, ezt megtapasztaltam magam is az elmúlt években.”

Konsztantinosz Jeniduniasz, a görög válogatott átlövője:
„Mi nemcsak magunkért, a tizenhárom játékosért vagy a stábért küzdünk, hanem az egész nemzetért. A döntőbe jutás bármit megérne nekünk, ezért hajtunk. Remélem, ugyanazzal a koncentráltsággal tudunk játszani a hátralévő mérkőzéseken, mint az eddigieken, és akkor éremmel térhetünk haza, nem pedig üres kézzel.”

– Mik az első gondolatai Görögországot hallva?
– Az, hogy nem lehetünk elbizakodottak. Méltán lettek csoportelsők, azóta pedig javultak is. Kiteljesedett csapatról beszélhetünk, mert az elmúlt években szépen felfejlődtek, dolgoztak a hiányosságaikon, az utánpótlásból is használható játékosok érkeztek, a kapuba pedig találtak egy igazán jó alternatívát, aki ugyancsak belenőtt a felnőttmezőnybe. Szóval kifejezetten nehéz mérkőzésre kell felkészülnünk, csakis ez lehet a mentalitás.

– Miben fejlődtek itt, Tokióban?
– Még jobban összeszervezték a védekezésüket, a kapus pedig hiába fiatal, nagyon stabilan véd, és állandó százalékot hoz. Az hagyományos náluk, hogy nagyon higgadtak, pontosak, megvannak a begyakorolt figuráik, főleg fórban, de már a mezőnyben is látszanak a kimunkált mozgásaik.

– Az elveszített nyitó mérkőzés előtt azt mondta, a stabil védekezésre, alapjátékra rápakolt kreativitással nyerhetünk ellenük. Most is ez a terv, csak sokkal jobban megvalósítva?
– Mindig a védekezés az alap. El kell kerülnünk a könnyű kapott gólokat, és ugyan tényleg jó, ha jönnek a kreatív megoldások, fontosabb, hogy kiszámítható vonal mentén, stabilan haladjunk előre.

– És jó lenne, ha végre egyszerre teljesítene jól a bal és jobb szárnyunk?
– Nem feltétlenül kell mindenkinek egyszerre remekelnie, ugyanakkor a védekezésben elvárjuk az összhangot, igen. Időközben mi is jobbak lettünk, a fórjátékunk javul, elöl is hatékonyabbá váltunk és az általános mozgásaink is sikeresebbek. Két-három klasszisteljesítmény kell egy mérkőzés megnyeréséhez, szerencsére elég magasnak látom a csapat koncentrációszintjét. Ha ez megmarad, reális esélyünk lesz a továbbjutásra. Márpedig dolgozunk azon, hogy nyugodt legyen a ráhangolódás, mindenki önmagát adhassa. Ebben nyilvánvalóan segít, hogy a keret nagyja járt már világeseményen, a mostani szakaszában is, néhányan olimpián is, két emberünk pedig győzött már. Ezért sem éreztem, hogy túlizgulta volna a brigád a negyeddöntőt, sőt, inkább várta a küzdelmet. Akiben pedig esetleg mégis volt némi feszültség, mostanra levetkőzte.

– Az egy dolog, hogy a játékosai nyugodtak, de szövetségi kapitányként miként viseli az eseményeket, például amikor a gólvonalat kívülről sem csípő lövést megadják videózás után?
– Azt a helyzetet azóta sem láttuk abból a kameraállásból, amely alapján a zsűri megadta. Ezért sem szabad hagyni, hogy elvigyen a hév, kibillentsen a VAR vagy bármilyen bírói döntés. Egyrészt hosszú a mérkőzés, nem feltétlenül ezen múlik azeredmény, másrészt úgysem vonnak vissza ilyen ítéletet, harmadrészt idővel visszakaphatjuk ezeket a tévedéseket. A mezőnyben hasonlóan fújták az eseteket, ami nálunk kiállítást ért, az odaát is.

– Akkor legalább a következetesség megvan, abban a tekintetben is, hogy mindkét elődöntőben „visszakapták” egymást a felek.
– Igen, ez érdekes, ráadásul a csoportok első és harmadik helyezettjei jutottak a négy közé. Észnél kell lennünk, hogy ne kövessünk el hibákat, mert annál jobbak a görögök, hogy csak abban bízzunk, kétszer nem kapunk ki tőlük.

– Minden nyilvánvaló izgalom és feszültség dacára úgy beszél, mint aki közben nagyon élvezi az egészet.
– Mert így van. Élvezem, hogy ennyire magas színvonalú a torna, hogy szép lassan lépdeltünk előre, megvalósultak a fejlődési fázisok, amelyeket szerettem volna, ráadásul szövetségi kapitányként év közben hiányzik a meccselés, az edzések, most ez is megvan. Nemcsak a játékosokra, hanem nyilván a stábra is igaz, hogy fáradnak a tagjai, de most jön a legizgalmasabb rész, sőt, már benne is vagyunk! Szeretem, hogy újabb és újabb célokat kell rövid időn belül kitűznünk és teljesítenünk, hogy azonnal jön a visszajelzés, ami egyelőre pozitív.

NS-SZAKÉRTŐ

Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó:  
„Senkit sem érdekel már a görögök elleni csoportmeccs, de objektív tény, hogy a védekezésük kiváló hatékonysággal működik a kapussal, Emmanuel Zerdevasszal az élen. Mi lőttük nekik a legtöbb gólt, bárkivel játszottak utána, kevesebbet kaptak kilencnél. És mi úgy lőttünk nekik ennyit, hogy azon a meccsen a lövéseink minősége hagyott kívánnivalót maga után. Az olaszok elleni meccs után azt mondtam, ha ezt a védekezést továbbvisszük és elöl feljavulunk, megverjük a horvátokat. Most azt mondom, ha ezt a védekezést és támadójátékot továbbvisszük, a görögöket is le fogjuk győzni az elődöntőben. Az nem létezik, hogy egy 23 éves, olimpiai újonc kapus világszínvonalon végigvédje a tornát, kell lennie egy rosszabb meccsének is. Ha sikerül megtörni Zerdevaszt és a védelmet, az hatással lesz a görögök támadójátékára. Eddig annyira stabilak voltak hátul, hogy ez elképesztő magabiztosságot adott nekik elöl, emiatt úgy érezhették, hibázhatnak támadásban, mert úgyis kijavítják védekezésben. Ha ezt meg tudjuk törni, elöl sem lesznek olyan magabiztosak. És még egy gondolat: ha a horvátok két centeréről képesek voltunk lefordulni, a görögök centerei ellen ez még inkább így lesz. Összefoglalva: eddigi teljesítményünk alapján álszentség lenne azt állítani, hogy nem mi vagyunk az elődöntő esélyesei.”

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

TOKIÓ 2020
FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
8.30:
Görögország–Magyarország – élőben az NSO-n
12.50:
Szerbia–Spanyolország
HELYOSZTÓK, AZ 5–8. HELYÉRT

7.00: Montenegró–Horvátország
11.20: Olaszország–Egyesült Államok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik